Krisna-völgy kertészete 2009-ben is eredményes évet zárt. Ez derült ki a közösség vezetőinek közelmúlt béli beszámolójából. Az ökofalu apraja-nagyja jelenlétében tekintették át, hogy miként sikerült megvalósítani a tavaszi kertészeti terveket.
A beszámolót nagy izgalom előzte meg, hiszen tavasztól őszig mindenki tevőlegesen vett részt a kertészet munkájában. A hetente egy-három alkalommal végzett egy órás közösségi munka idején a vendégvezetők, a tehenészek, a templomi dolgozók és tanárok együtt ástak, kapáltak, gyomláltak, egyeltek és szüreteltek a kertészekkel. Hangulatos videók, képek itt
A beszámolóból megtudhattuk, hogy a kertészetben idén is több mint 70 fajt- illetve fajtát termesztettek. Különösen jó eredményt produkált a sárgarépa, a cékla, zöldbab, paradicsom és mángold. Közel tíz, illetve három tonnás terméseredménnyel rekord évet zárt a sütőtök és a cukkini. Úgy látszik ez az esztendő különösképpen kedvezett a kabakos fajok (tökfélék) itt termesztett többféle fajtájának.
Az idei termés elegendő ahhoz, hogy Krisna-völgy lakóinak ne kelljen máshonnan zöldséget és gyümölcsöt vásárolniuk. A téli időszak átvészelését segíti a tárolópince, ahová a legkülönfélébb gyümölcs- és zöldség befőttek, lekvárok kerültek. Különösen a sütőtök adta fel a leckét – hiszen több mint tíz tonna termett belőle… Ehhez még a 160 m2-es pince tárolókapacitása is kicsinek bizonyult volna, ha nem főzik be egy részét lekvárnak (!).
Az idén termett zöldségeket és gyümölcsöket alább felsoroljuk (a fajták részletezése nélkül). A lista végigolvasása során érdemes figyelembe venni, hogy mindezeket bio-módon, mérgek és műtrágya felhasználása nélkül termelték. A zöldségek és gyümölcsök eltevése ugyancsak mesterséges anyagok, tartósítószerek hozzáadása nélkül történt.
A Krisna-völgyi biokertészet jövőre is várja a biogazdálkodás alapjait elsajátítani vágyó önkéntesek jelentkezését!
Kun András
Öko-völgy Alapítvány
A Krisna-völgy kertészetében 2009-ben termelt zöldségek és gyümölcsök listája:
– Leveles zöldségek: mángold, spenót, fejes saláta, török saláta;
– Gyökérzöldségek: sárgarépa, petrezselyem gyökér, hónapos retek, jégcsap retek, fekete retek, cékla;
– Csucsorfélék: krumpli; paradicsom, Tv-paprika, zöld erős- és édes paprika, pritamin paprika, padlizsán;
– Kabakosok: uborka, cukkini, tök, sütőtök;
– Hüvelyesek: zöldborsó, zöldbab;
– Káposztafélék: karalábé, kelbimbó, brokkoli, fejes-, vörös-, kelkáposzta, fodros kel, karfiol;
– Egyéb zöldségfélék: édeskömény, csicsóka, torma, csemegekukorica, rebarbara;
– Zöldfűszerek: petrezselyemzöld, bazsalikom, rukkola, korianderlevél; Methi levél (ez a görögszéna levele), oregano, kapor;
– Szárított fűszerek: szárított bazsalikom, szárított oregano.
– Gyümölcsök: alma, körte, birs, ribiszke, szilva, josta, eper, köszméte, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szeder, mandula, mogyoró, dió
2 thoughts to “A közös munka gyümölcsei”
Pingback: Öko-völgy Alapítvány » Tehénvédelem és önellátás
Pingback: Öko-völgy Alapítvány » Quo vadis magyar mezőgazdaság?