Tehénvédelem és önellátás

tehenvedelem-es-onellatasEgy korábbi cikkben (A közös munka gyümölcsei) a Krisna-völgyi kertészet 2009. évi eredményeit mutattuk be. Mostani írásunkban a kertészet munkájával szorosan összekapcsolódó tehenészeti tevékenységről szólunk.

A Krisna-völgyi mezőgazdaságról szóló beszámolókat a tehenészet eredményeinek ismertetésével folytatták. Az itt lakók számára a tehén és az ökör különösen fontosak. Egyrészt tejükkel, munkaerejükkel segítik az önellátás megteremtését, másrészt a tehéntartás, vagy ahogyan itt mondják, a tehénvédelem, a védikus kultúrának is lényegi része.

A féltő gonddal kezelt állatok ellátják tejjel Krisna-völgy lakóit, művelik a földeket, és trágyájukkal segítik a kertészet munkáját. A biotermesztés volumenének fenntartását kizárólag a jó minőségű, érett trágyával lehet biztosítani. Idén például mintegy 200 tonna trágyát, illetve 50 tonna trágya-komposztot szállítottak a kertészetbe és a szántóföldekre. A tehenészet – szanszkrit szóval Gosálá – 2009-ben is több új tevékenységbe kezdett. A tehenészek, miközben ellátják az állatokat, újabb és újabb erőfeszítéseket tesznek, hogy fokozzák a közösségi önellátás mértékét.

Egyik új programjuk keretében olyan hagyományos mezőgazdasági gépeket szereznek be, amelyek az ökrök erejével működnek. Számos helyről vásárolták a legkülönfélébb ekéket, kaszákat, rendsodrókat, kultivátorokat, daráló-, cséplő- és szelelő berendezéseket. A régi eszközök begyűjtése és javítása után a gyakorlatban is kipróbálják, használni kezdik őket. E hagyományos eszközök előnye, hogy nem igényelnek gépi meghajtást, ezért környezetkímélő módon használhatóak. A Krisna-völgyben korábban megszokott ökrös szántás és kaszálás mellett idén már részben ökrökkel végezték az aratást, a gabonatisztítást, a cséplést és hántolást.

Termesztési kísérletek kezdődtek a legkülönbözőbb gabona- és takarmánynövényekkel, így az évelő rozzsal, hajdinával, szezámmal, szemes- és cukor cirokkal, amaránttal.
Különösen jó termést adott idén az amaránt (mintegy 800 kg) és köles (közel ugyanennyi). Az önellátás szempontjából szintén lényeges a hüvelyesek fajszámának növelése, 2009-ben a csicseriborsó és a szója is jól szerepelt (160 és 200 kg-os terméssel). Az olajos magvú növények termesztése is megkezdődött, bíztató kezdetként a lenmagból 60, napraforgóból 75 liter olajat ütöttek.

Az idei év egyik fő eseménye, hogy a zebu program keretében megszületett az első hibrid, zebu-magyar tarka borjú. Elragadó őzike-szemeivel, barna színű puha szőrével, kicsi púpjával, nagy füleivel és persze gyermeki kíváncsiságával a tehenészet egyik fő sztárja lett. Bár még eléggé apró termetű, ősztől iskolába jár: megkezdődött a betanítása. Hiszen a borjak is hamar felnőnek, és a tanulást nem árt időben elkezdeni.

Kun András

Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman