quo-vadis-magyar-mezogazdasagAz egész Európai Unióban várhatóan Magyarországon fog csökkenni a legnagyobb mértékben (35,6 %-kal ez előző évhez képest) idén az egy foglalkoztatottra vetített mezőgazdasági reáljövedelem nagysága, áll egy Eurostat által közzétett elemzésben.

Ahogyan honlapunkon a közelmúltban (A közös munka gyümölcsei és a Tehénvédelem és önellátás c. cikkekben) beszámoltunk róla – mindeközben Krisna-völgy ökofalu biogazdaságában éppen az ellenkező tendencia érvényesül: teljes a foglalkoztatottság, nő a termelés mennyisége és szélesedik a termékek köre.

„Az Eurostat első becslései szerint az egy foglalkoztatottra (egy munkaerő-egységre) vetített mezőgazdasági reáljövedelem 12,2 százalékkal fog csökkenni az EU27-ben 2009-ben az előző évhez képest, követve és egyúttal alaposan túlszárnyalva a 2008-ban regisztrált 2,5 százalékos hanyatló trendet.
Az EU statisztikai hivatalának első, 2009-es évre vonatkozó prognózisából kiderül, hogy az összes tagállam közül Magyarországon várható a legmeredekebb, 35,6 százalékos visszaesés, ami több mint tíz százalékkal nagyobb, mint a sorban következő Olaszországban (25,3%), Luxemburgban (25,1%), és Csehországban (24,1%).”

„A statisztikai hivatal szerint az uniós átlagban mért 12,2 százalékos hanyatlás elsősorban a mezőgazdasági reáljövedelmek csökkenésére vezethető vissza (ezek 14,2 százalékkal estek vissza), de a mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás csökkenése (-2,2%) is szerepet játszott benne.
Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos „mélységes aggodalommal” vette tudomásul, hogy az előzetes adatok szerint 2009-ben 12,2 százalékkal csökkentek az egy foglalkoztatottra kivetített agrárjövedelmek az Unió átlagában. Közleményében hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság egyértelműen nagyon súlyosan érintette a termelőket, mégpedig a kereslet csökkenésén és a viszonylag magas termelési költségeken keresztül.”

quo-vadis-magyar-mezogazdasag1

Öko-völgy Programunk keretében folyó kutatások eredményei igazolják azt az egyébként sokak által hangoztatott tényt, hogy a helyi termelés megerősítése, az ökológiai gazdálkodás, az ökofalvak támogatása – nem pedig a kisadagú segély-injekciók sorozata – jelenthetné a hosszú távú és fenntartható megoldást a hazai agrárszektor számára.

Kun András

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük