A tehenek lennének a globális felmelegedés okozói?

brutálA sajtóban megjelent hírek nyomán kérdések érkeztek olvasónktól a tehenek metán-kibocsátásával kapcsolatban. Léteznek ugyanis olyan megfogalmazások, amelyek szerint a tehenek előkelő helyet foglalnak el az üvegházhatású gázok fő kibocsátóinak sorában. Mi az igazság, valóban így van?

Kérdés: A  tehenek metán-kibocsátása mennyiben felelős a globális felmelegedésért?

Válasz: A sajtóban, pontosabban a napi e-médiában rendre előkerül, mint valami bombasztikus felfedezés: a tehén-bélgáz volna felelős az üvegházhatásért. Ez túlzás. Tény, hogy egy átlagos méretű tehén naponta 100-120 liter metánt ereget a légtérbe, és ugyancsak tény, hogy a metán 23-szor nagyobb hőelnyeléssel (üvegházhatással) bír, mint a szén-dioxid.
Emiatt azután az USA által kibocsátott üvegházhatású gázok emissziójának jelentős részéért a teheneket teszik felelőssé, Új-Zéland esetében ez az érték 90% (ott 45 millió juh, és 8 millió szarvasmarha él – és hal – az állattenyésztő telepeken), Nagy-Britanniában ez 26%.

K: A nagymértékű metán-kibocsátást az állatok testének természetes működése eredményezi, vagy ez is valamiféle “civilizációs betegség”? Befolyásolja-e a tehenek metánkibocsátását, hogy mit esznek: füvet legelnek, vagy pedig tápot kapnak?

V: A kutatások eredményei szerint korántsem természetes: egyértelműen az abnormális takarmányozási és tartási módszerek okozzák az óriási metánképződést. A szerencsétlen állatokat ugyanis ma alig legeltetik, és leginkább takarmányokkal hizlalják, illetve késztetik erőltetett tejtermelésre (amitől 3-4 év alatt ki is égnek, ezután mindenki megy a vágóhídra).
Kimutatták, hogy a legeltetéses állattartás 40-50, sőt, egyes helyeken akár 80%-kal kevesebb metán termelését okozza a tehenek belében és gyomraiban- vagyis a hagyományos tehéntartás nem káros a légkörre.
Ha pedig lombszénával (is) táplálják őket (amit a magyar paraszti kultúrában élők tettek évszázadokon át, az év jelentős részében), akkor a tannin, csersavak miatt mindössze 16%-át termelik a tehenek annak, amit a szóján-abrakon-vitaminokon tengődő istállólakó társaik.
Tehát, semmiképpen sem a tehenek testműködése a valódi ok, itt is az emberi mohóság, és a népesség húsevő hajlama a legfőbb tényezők.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor