brutálA sajtóban megjelent hírek nyomán kérdések érkeztek olvasónktól a tehenek metán-kibocsátásával kapcsolatban. Léteznek ugyanis olyan megfogalmazások, amelyek szerint a tehenek előkelő helyet foglalnak el az üvegházhatású gázok fő kibocsátóinak sorában. Mi az igazság, valóban így van?

Kérdés: A  tehenek metán-kibocsátása mennyiben felelős a globális felmelegedésért?

Válasz: A sajtóban, pontosabban a napi e-médiában rendre előkerül, mint valami bombasztikus felfedezés: a tehén-bélgáz volna felelős az üvegházhatásért. Ez túlzás. Tény, hogy egy átlagos méretű tehén naponta 100-120 liter metánt ereget a légtérbe, és ugyancsak tény, hogy a metán 23-szor nagyobb hőelnyeléssel (üvegházhatással) bír, mint a szén-dioxid.
Emiatt azután az USA által kibocsátott üvegházhatású gázok emissziójának jelentős részéért a teheneket teszik felelőssé, Új-Zéland esetében ez az érték 90% (ott 45 millió juh, és 8 millió szarvasmarha él – és hal – az állattenyésztő telepeken), Nagy-Britanniában ez 26%.

K: A nagymértékű metán-kibocsátást az állatok testének természetes működése eredményezi, vagy ez is valamiféle “civilizációs betegség”? Befolyásolja-e a tehenek metánkibocsátását, hogy mit esznek: füvet legelnek, vagy pedig tápot kapnak?

V: A kutatások eredményei szerint korántsem természetes: egyértelműen az abnormális takarmányozási és tartási módszerek okozzák az óriási metánképződést. A szerencsétlen állatokat ugyanis ma alig legeltetik, és leginkább takarmányokkal hizlalják, illetve késztetik erőltetett tejtermelésre (amitől 3-4 év alatt ki is égnek, ezután mindenki megy a vágóhídra).
Kimutatták, hogy a legeltetéses állattartás 40-50, sőt, egyes helyeken akár 80%-kal kevesebb metán termelését okozza a tehenek belében és gyomraiban- vagyis a hagyományos tehéntartás nem káros a légkörre.
Ha pedig lombszénával (is) táplálják őket (amit a magyar paraszti kultúrában élők tettek évszázadokon át, az év jelentős részében), akkor a tannin, csersavak miatt mindössze 16%-át termelik a tehenek annak, amit a szóján-abrakon-vitaminokon tengődő istállólakó társaik.
Tehát, semmiképpen sem a tehenek testműködése a valódi ok, itt is az emberi mohóság, és a népesség húsevő hajlama a legfőbb tényezők.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük