A tűzifa ára

A fával való fűtés nekünk jól bevált. 80m2-es, egyszintes, vályog (egy részén tégla) falú családi házunkat két cserépkályhával fűtjük, és nagyjából 85 000 Ft-ból kijön az egész fűtési szezon.
Ha a fűtési szezon 6 hónapjára elosztjuk a fenti összeget, akkor 14.000 Ft körül van a havi díj, ami – összehasonlítva a gázos vagy távfűtéses lakásokkal – eléggé jónak tűnik. (Fűtési szezonon kívül mi nem fizetünk a fűtésért).
Persze, a fával való fűtés munkás, nincs mese, muszáj napi szinten időt rászánni.
A fát érdemes már tavasszal megvásárolni, mert akkor biztosan kiszárad télig. Sőt, még jobb, ha mindig 2 évre előre vásárolunk, mert 2 év alatt szárad ki igazán jól (ún. abszolút szárazzá). Tovább azonban nem érdemes tárolni, mert a 3. évtől elkezd veszíteni a fűtőértékéből, a szerves anyag természetes bomlási folyamata miatt.
Mi helyben szerezzük be a tűzifát, mert erdős vidéken lakunk, és szerencsére van a faluban néhány ember, aki a környékbeli erdőkben gazdálkodik. Így még a fa szállításának környezeti terhe is sokkal kisebb, mintha távolabbról kellene eljuttatni hozzánk, nem beszélve a megbízhatóságról…


Az árakat mifelénk ún. erdei köbméterben szokták meghatározni. Ez a normál (SI) m3-től kicsit nagyobb, kb. 1,7 köbmétert jelent (kb. 1 m x 1m x 1,7m). Általában méteres hosszra vágott fát hoznak, szépen, katonás rendben, egy kupacba lepakolják, és akkor együtt le lehet mérni, ez így korrekt.

Ilyenkor természetesen méteres tűzifa árat kell számolni, hiszen ugyanaz a mennyiség hasábokra vágva, (ömlesztve vagy szép rendben felrakva) már sokkal nagyobb térfogatot adna. Az árak eléggé változóak, itt falun az (akác-cser-egyéb) vegyes fa kb. 14.000 – 17.000 Ft/erdei köbméter, felvágás nélkül. (Az akácról alkotott véleményünket ld. ide kattintva). Az országos árak ennél biztosan mutatnak kisebb-nagyobb eltéréseket, főképpen fölfelé.


Érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hogy a fa egészséges legyen, mert a korhadt, pudvás fa fűtőértéke kisebb.
Lepakolás után jöhet a hasábokra vágás, ami komoly fizikai erőnlétet és lehetőleg gépeket is kíván. Akitől a fát vásároljuk, vállalja a felvágást is, amit szintén térfogatra számolunk. Általában 2-4000 Ft-ért felvágnak egy erdei köbmétert, és szépen rendben bepakolják a helyére.


A fa tárolását érdemes fedett, de nem teljesen zárt helyen megoldani. Pincébe vagy teljesen zárt helyre csak száraz fát szabad berakni, hogy elkerüljük a berohadást, penészedést.
A fával való fűtés nem csak olcsóbb, hanem mellette szólnak a környezetvédelmi (fenntarthatósági) érvek is, és az öngondoskodás elve, hiszen aki fával fűt, az sokkal kevésbé kiszolgáltatott a globális kiszolgáló rendszereknek. Ha valaki saját telkén tud elég fát ültetni, akkor pedig egyenesen elvághatja a „köldökzsinórt”.

(Megint más kérdés, hogy társadalmi szinten, a mai nagy méretű házak és társasházak mindegyikének kifűtéséhez nem lenne elegendő fatermesztő terület… A tűzifa önellátás kérdésköre a honlap cikk kereteinél bonyolultabb és árnyaltabb. Bővebben Beszélgetések az önellátásról könyvünk I. kötetében fejtjük ki a témát.)

A téma folytatása következő cikkünkben – ide kattintva

.
– Öko-völgy –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

4 hozzászólás to “A tűzifa ára”

 • Pillinger-Kerepesi Zoltán:

  Nagyon hasznosnak találtam a cikket, egy kérdésem maradt!
  Az intenzív akác termelés egységenként hány fáról szól?
  Szeretnék belekezdeni a tüzelőm saját termelésébe..

 • kunandras:

  Kedves Zoltán!
  Akácos telepítése esetében a legsűrűbb állomány esetében a sor- és tőtávolság 1,5*1 méter. A sortáv viszont elsősorban a művelő eszköztől függ. Ha kézzel művelik, akkor esetleg lehet még 1 méternél is kisebb. Ha ilyen sűrű az ültetés, akkor a köztes sorokat pár év múlva kiszálalják belőle. Ha erre nincs mód, akkor a legcélszerűbb tartani a 1,5 m-t. Tőtávolságnak megfelelő az 1 m, ez a sűrűség segíti a törzsek feltisztulását. Minél sűrűbb, annál előbb lesz takarás a gyepszintben, és kevesebb probléma lesz a gyomokkal.
  Mindezekről részletesen lehet olvasni a “Beszélgetések az önellátásról” c. könyvünkben. A könyvről bővebb információk a honlapon.

 • Kissné:

  Kedves Zoltán!

  Én már jónéhány akácos telepítésében, nevelésében működtem közre. A legeredményesebb ha a sortávolság 2,5m, a soron belüli tőtávolság 60cm. Semmiképpen ne vágja vissza a csemeték gyökerét ültetéskor!Ha további információra, segítségre van szüksége, szóljon!

 • F J:

  megbízható fakereskedőt keresek

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)