A fával való fűtés nekünk jól bevált. 80m2-es, egyszintes, vályog (egy részén tégla) falú családi házunkat két cserépkályhával fűtjük, és nagyjából 85 000 Ft-ból kijön az egész fűtési szezon.
Ha a fűtési szezon 6 hónapjára elosztjuk a fenti összeget, akkor 14.000 Ft körül van a havi díj, ami – összehasonlítva a gázos vagy távfűtéses lakásokkal – eléggé jónak tűnik. (Fűtési szezonon kívül mi nem fizetünk a fűtésért).
Persze, a fával való fűtés munkás, nincs mese, muszáj napi szinten időt rászánni.
A fát érdemes már tavasszal megvásárolni, mert akkor biztosan kiszárad télig. Sőt, még jobb, ha mindig 2 évre előre vásárolunk, mert 2 év alatt szárad ki igazán jól (ún. abszolút szárazzá). Tovább azonban nem érdemes tárolni, mert a 3. évtől elkezd veszíteni a fűtőértékéből, a szerves anyag természetes bomlási folyamata miatt.
Mi helyben szerezzük be a tűzifát, mert erdős vidéken lakunk, és szerencsére van a faluban néhány ember, aki a környékbeli erdőkben gazdálkodik. Így még a fa szállításának környezeti terhe is sokkal kisebb, mintha távolabbról kellene eljuttatni hozzánk, nem beszélve a megbízhatóságról…


Az árakat mifelénk ún. erdei köbméterben szokták meghatározni. Ez a normál (SI) m3-től kicsit nagyobb, kb. 1,7 köbmétert jelent (kb. 1 m x 1m x 1,7m). Általában méteres hosszra vágott fát hoznak, szépen, katonás rendben, egy kupacba lepakolják, és akkor együtt le lehet mérni, ez így korrekt.

Ilyenkor természetesen méteres tűzifa árat kell számolni, hiszen ugyanaz a mennyiség hasábokra vágva, (ömlesztve vagy szép rendben felrakva) már sokkal nagyobb térfogatot adna. Az árak eléggé változóak, itt falun az (akác-cser-egyéb) vegyes fa kb. 14.000 – 17.000 Ft/erdei köbméter, felvágás nélkül. (Az akácról alkotott véleményünket ld. ide kattintva). Az országos árak ennél biztosan mutatnak kisebb-nagyobb eltéréseket, főképpen fölfelé.


Érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hogy a fa egészséges legyen, mert a korhadt, pudvás fa fűtőértéke kisebb.
Lepakolás után jöhet a hasábokra vágás, ami komoly fizikai erőnlétet és lehetőleg gépeket is kíván. Akitől a fát vásároljuk, vállalja a felvágást is, amit szintén térfogatra számolunk. Általában 2-4000 Ft-ért felvágnak egy erdei köbmétert, és szépen rendben bepakolják a helyére.


A fa tárolását érdemes fedett, de nem teljesen zárt helyen megoldani. Pincébe vagy teljesen zárt helyre csak száraz fát szabad berakni, hogy elkerüljük a berohadást, penészedést.
A fával való fűtés nem csak olcsóbb, hanem mellette szólnak a környezetvédelmi (fenntarthatósági) érvek is, és az öngondoskodás elve, hiszen aki fával fűt, az sokkal kevésbé kiszolgáltatott a globális kiszolgáló rendszereknek. Ha valaki saját telkén tud elég fát ültetni, akkor pedig egyenesen elvághatja a „köldökzsinórt”.

(Megint más kérdés, hogy társadalmi szinten, a mai nagy méretű házak és társasházak mindegyikének kifűtéséhez nem lenne elegendő fatermesztő terület… A tűzifa önellátás kérdésköre a honlap cikk kereteinél bonyolultabb és árnyaltabb. Bővebben Beszélgetések az önellátásról könyvünk I. kötetében fejtjük ki a témát.)

A téma folytatása következő cikkünkben – ide kattintva

.
– Öko-völgy –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

4 thoughts to “A tűzifa ára

 • Pillinger-Kerepesi Zoltán

  Nagyon hasznosnak találtam a cikket, egy kérdésem maradt!
  Az intenzív akác termelés egységenként hány fáról szól?
  Szeretnék belekezdeni a tüzelőm saját termelésébe..

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Zoltán!
   Akácos telepítése esetében a legsűrűbb állomány esetében a sor- és tőtávolság 1,5*1 méter. A sortáv viszont elsősorban a művelő eszköztől függ. Ha kézzel művelik, akkor esetleg lehet még 1 méternél is kisebb. Ha ilyen sűrű az ültetés, akkor a köztes sorokat pár év múlva kiszálalják belőle. Ha erre nincs mód, akkor a legcélszerűbb tartani a 1,5 m-t. Tőtávolságnak megfelelő az 1 m, ez a sűrűség segíti a törzsek feltisztulását. Minél sűrűbb, annál előbb lesz takarás a gyepszintben, és kevesebb probléma lesz a gyomokkal.
   Mindezekről részletesen lehet olvasni a „Beszélgetések az önellátásról” c. könyvünkben. A könyvről bővebb információk a honlapon.

   Válasz
  • Kissné

   Kedves Zoltán!

   Én már jónéhány akácos telepítésében, nevelésében működtem közre. A legeredményesebb ha a sortávolság 2,5m, a soron belüli tőtávolság 60cm. Semmiképpen ne vágja vissza a csemeték gyökerét ültetéskor!Ha további információra, segítségre van szüksége, szóljon!

   Válasz
 • F J

  megbízható fakereskedőt keresek

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük