(„A tűzifa ára” című cikkünk folytatása)

ALAPVETÉS
Élővilág-védelmi okokból kifejezetten őshonos fafaj pártiak vagyunk. Noha az (amerikai származású, nálunk inváziós viselkedésű) akác vágásfordulója – a jó fűtőértékű fafajok közül – a legrövidebb, erősen tájegység- és azon belül konkrét terület függő, hogy (ökológiai szempontból) vállalható-e telepítése.

Alapelv, hogy őshonos fafajú erdők közelébe, természetközeli gyepekre vagy szomszédságába jó érzésű ember nem ültet akácot (sem más idegenhonos fafajt). Ráadásul nem is minden termőhely megfelelő az akác számára. (Kiragadott példákkal: a Duna-Tisza köze lápvidékének hideg talajain vagy a kiskunsági buckatetők szélsőségesen száraz termőhelyein az akác csak senyved).

Sorba ültetett, egykorú, egyetlen fafajú akác ültetvény. Szerkezetileg nagyon leegyszerűsített,  élővilága szegényes. Célja  a fatermesztés

ÁMDE…

Ahány helyzet, annyi féle… Ha például olyan területet vásárolsz, ahol eleve jó növekedésű akácos, található, akkor úgy kalkulálhatsz, hogy (átlagos termőhelyen) 1 hektár intenzív akácosról kb. 200 m3 fa termelhető le, átlagosan 20 évente. (Nagyon jó termőhelyeken 15 évente, rosszabb termőhelyeken több mint 20 évente).

Mire elegendő ez?

80 m2-es alapterületű, cserépkályhával fűtött házunknak évi 5-7 m3 faigénye van, (legalábbis spórolósan, legfeljebb 20 fokon tartva a szobákat). Ha valaki tömegkályhával fűt, akkor kevesebb, ha fázósabb, akkor több fa szükséges, a számolás egyszerűsítése végett számoljunk most 5 m3-rel. Tegyük fel, eltelt a 20 év, és elkezdhetjük kitermelni akácosunkat.

Őshonos fák és cserjék az akác ültetvény szegélyébe telepítve

Az első évben szükséges 5 m3-t 0,025 ha-ról tudjuk levenni, amihez legközelebb csak 20 év múlva nyúlhatunk újra. Vagyis, összesen 20 x 0,025 ha = 0,5 hektáron tudjuk önellátó módon megtermelni tűzifánkat. Ha valaki évente 10 m3-t fogyaszt – ami egyébként nem ritka – akkor értelemszerűen minimum 1 hektárnyi akác fatermesztő területre van szüksége a teljes tűzifa önellátáshoz. Ez a terület nem is olyan nagy! (Erdő művelési ágban figyeljünk az erdőgazdálkodás jogi előírásaira, belterületen, kert művelési ágban, illetve 0,5 hektárnál kisebb területi kiterjedésben nem minősül jogilag erdőnek, így nyugodtan „kertészkedhetünk” fácskáinkkal).

További biztatásként, saját tűzifához nem csak 20 év múlva jutunk, hiszen az ápolási, gyérítési, tisztítási feladatok miatt már a köztes években is kerül le faanyag a területről, ami jó kiegészítést jelent a vásárolt fához. Így aztán fokozatosan akár le is nullázhatjuk fűtésszámlánkat.

Ha megvásárolt területünkön nincsen eleve akác telepítve, akkor inkább ne akácban gondolkodjunk. Noha az akác gyorsan nő és fűtőértéke jónak számít, hátránya, hogy rövid ideig parázslik, gyorsan elég és kialszik a tüze. Ezek haszonelvű piacgazdaságunkban általában az ütősebb érvek…

Kifinomultabbak számára további szempontot jelenthet, hogy az akácos aljnövényzete, rovar-, gomba- és madárvilága (stb.) szegényes. Bár a házi méhek számára jó méhlegelő, de csupán a virágzás rövid idejére. Miközben egy vegyes fafajkészletű, cserjefajokban és virágos lágyszárúakban is gazdag erdőben hónapokon át van miből nektárt gyűjtögetni. Egy őshonos fa- és cserjefajokból álló erdő nem meríti ki maga alatt a talajt, megújuló képessége hosszú távon tartós.

Ha mégis adottsága a területünknek egy akácos, akkor a fás terület határába, köré és esetleg a kiritkult hézagokba, vagy gyérített foltokra is érdemes őshonos fafajokat telepíteni.  Így fokozatosan elkezdhet felnőni az őshonos fák első generációja is, és több évtized múlva teljesen át lehet rá állni az akácról, ami komoly önellátás alapot fog jelenteni gyermekeink számára.

Akácos tömb mellett növekednek az őshonos fa- és cserjefajok egyedei

(Az őshonos fafajok között is vannak lassúbb és gyorsabb növekedésűek, és termőhely függő is, hogy hová mi való. Figyelembe veendő továbbá a kiszemelt terület közelmúltja is, parlagra telepítenénk erdőt, vagy erdő helyén sarjaztatnánk…)

Kocsányos tölgy csemete. Lassan növekszik, de sok száz évig él. Gazdag őshonos élővilágot vonzó, gyönyörű, tekintélyes méretű fává cseperedik majd

A tűzifa önellátás kérdésköre a honlap cikk kereteinél bonyolultabb és árnyaltabb. Bővebben Beszélgetések az önellátásról című könyvsorozatunk I. kötetében fejtjük ki a témát.

.

– Öko-völgy –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük