Az étkezési szokások világszerte átalakulóban vannak, és egyre többen választják az állati összetevőktől mentes másnéven vegán életmódot, illetve étrendet. A trendek szerint ez nem csupán átmeneti jelenség, hanem egy hosszú távú átalakulás, amely számos társadalmi, egészségügyi és környezetvédelmi tényezőre vezethető vissza.

A vegán étkezés globális terjedése

A világ fejlett országaiban az emberek körében folyamatosan növekszik azok száma, akik vegán táplálkozást választanak. Jelenleg ezeknek az országoknak átlagosan mintegy 5%-a követ húsmentes étrendet, ami kétszerese a 10 évvel ezelőttinek. Az okok széles spektrumot ölelnek fel, kezdve az egészségügyi aggályoktól, a környezeti hatásokon át, egészen az állatvédelmi megfontolásokig.

A vegán élelmiszeripar termelése évente 18-20%-kal bővül, és egyes előrejelzések szerint a globális vegán piac 2024 végére várhatóan 27,8 milliárd dolláros volumenre emelkedett, míg az előző évben még csak 25 milliárdot tett ki. Ez a növekedés jól mutatja, hogy ez a típusú étkezés nem csupán egy múló divat, hanem komoly gazdasági és társadalmi változást hozott.

Az Uniós országok statisztikái

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte is emelkedik a vegán életmódot követők száma. Svájcban a lakosság 25%-a választ vegetáriánus vagy vegán étrendet, míg Hollandiában és az Egyesült Királyságban ez az arány 15%. Csehországban és Portugáliában 5%, az Európai Unióban összességében pedig az emberek 5%-a folytat vegetáriánus táplálkozást. Az EU-ban a vegánok aránya 1-2%, és ezek a számok folyamatosan növekednek.

A globális szinten tapasztalható növekedés különösen figyelemre méltó, hiszen a világ lakosságának már mintegy 1%-a tekinthető vegánnak, és ez a szám évente folyamatosan nő. Jelenleg körülbelül 375 millió ember követ vegetáriánus étrendet valamilyen formában és Európában 35-40 millióra tehető azok száma, akik az állati összetevőktől mentes táplálkozást folytatnak.

Magyarország helyzete

Magyarországon a húsmentes táplálkozást folytató emberek aránya 4%-ra tehető, ami körülbelül 400 ezer főt jelent. Ennek a csoportnak több, mint 1%-a vegán, tehát tisztán növényi alapú étrendet követ. Az adatok alapján látható, hogy a magyar lakosság körében is egyre inkább elterjedt az állati összetevőktől mentes étkezés, amelyet leginkább az egészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi megfontolások indokolnak.

Mi motiválja az embereket?

A húsmentes étrend követésére sokféle indok vezethet. Felmérések szerint az emberek legnagyobb része egészségügyi okokból dönt a vegetáriánus vagy vegán életmód mellett (69%). Ezt követik az állatvédelmi megfontolások (68%), majd a környezetvédelmi aggályok (59%). Az adatok szerint a fiatal felnőttek körében a legnagyobb a vegán vagy vegetáriánus étkezést választók aránya. Több mint felük 16 és 24 éves kor között döntött úgy, hogy elhagyja az állati termékeket az étrendjéből.

Mi vár ránk 2050-ben?

Az olasz Eurispes kutatóintézet előrejelzése szerint 2050-re Európában 100 millióra nőhet azok száma, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Ez a növekedés a következő évtizedekben is várható, és a trendek alapján a húsmentes táplálkozás szélesebb körben válhat a jövő étkezési normájává.

Következtetések

A növényi alapokon nyugvó táplálkozás világszerte egyre inkább elterjedt, és úgy tűnik, hogy ez a trend nem csupán múló jelenség. Az egészségi, állatvédelmi és környezetvédelmi tényezők mellett a fiatal felnőttek körében tapasztalható érdeklődés és a folyamatosan bővülő vegán élelmiszeripar azt mutatja, hogy a húsmentes életmód egyre fontosabb szerepet kap a jövő táplálkozásában. A változás előrehaladása nemcsak az egyéni döntéseken múlik, hanem az iparági innovációk és a tudatos étkezési trendek hatására is egyre gyorsul.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük