Al Gore újabb előadása a klímaváltozásról

Klímaváltozás? – történelmi lehetőséget kaptunk. Al Gore ezt a gondolatot emeli ki legújabb, 2008 márciusában elhangzott, a klímaváltozás problémáját boncolgató előadásában.

Merhetünk optimisták lenni? – teszi fel a kérdést az előadó. Ahogy a vallások lényege is a belőlük eredő viselkedésben rejlik, úgy az optimizmus lényege is az, hogy a belőle fakadó hitnek egy új viselkedésmódot kell magával hoznia. Gandhit idézi: ”Légy Te magad az a változás, amit a világban látni szeretnél!”

Az amerikai polgárok számára a demokrácia szó már-már vallásos fogalommá vált, ezért is figyelemreméltó, hogy az orátor nem csupán a klíma, hanem a demokrácia krízisére hívja fel a figyelmet. Hangsúlyozza a polgár felelősségvállalásának fontosságát, hiszen a felmelegedési krízisnek is három különböző szintje van, ahol problémák jelentkeznek, és ahol cselekvésre van szükség: helyi, regionális és globális szintek. Az Északi Sark jégtakarójának dramatikusan gyorsuló fogyatkozása igaz ugyan, hogy lokálisan Newfoundland és Grönland lakóit veszélyezteti, ám a probléma megoldása csakis globális szinten valósítható meg. Példaként hozza fel még azt a tervet is, mely szerint Észak-Afrika napenergiáját használnák fel Európa áramellátására – ebben a példában az az általa hangsúlyozott fontos elv is teljesül, mely szerint a fejlődő országok szegénységére adott válasznak egyben a klíma-krízisre is választ kell adnia.

A hallgatóság megdöbbent felhördüléseitől kísérve ijesztő statisztikákat tár elénk Gore: –- tavaly nyáron az északi jégsapka negyedannyival többel fogyatkozott meg, mint az azt megelőző 20 évben, 5 év múlva teljesen eltűnhet a nyári jégtakaró az északi sarkról –-az amerikai polgárok majd 70%-a tartja fontosnak a klímaváltozás problémáját, míg az amerikai törvényhozók prioritási listáján a téma az utolsók között kullog -– a vezető amerikai TV-társaságok az elnökjelölteknek feltett kérdései közül 0,2% vonatkozott a környezeti problémákra -– az USA éves benzinfogyasztása megegyezik 25 fejlődő ország együttes fogyasztásával -– a fejlődő országok átlagos szén-dioxid kibocsátása most áll ott, ahol az USA 1975-ben volt -– és végül egy díjnyertes öko-animációs film tréfás üzenete: 2005-ben az USA annyi szén-dioxidot bocsátott ki, ami 1,2 milliárd elefánt súlyának felel meg.

Az üvegházgázok kibocsátását szabályozó híres-hírhedt kyotói egyezményt 1997-ben Ausztrália és az USA nem írta alá. Mára Ausztrália csatlakozott a ratifikáló nemzetek közé, és ennek Al Gore szerint nem más az oka, mint az országot sújtó, eddig példátlan aszályok, és nem utolsósorban az ott folytatott felvilágosító kampány. A volt alelnök arra hívja fel honfitársait, hogy ne várják meg azt, amíg a hurrikán horderejű katasztrófákat jelentő aszályok térítik magukhoz az amerikaikat is. Egy „hős generációra” van szükségünk – mondja – amely fel tudja fogni ennek a történelmi kihívásnak a volumenét. Amerikában a hazafiságban nem lehet valaki túl szentimentális, ezt bizonyítja Gore is, aki az Alapító Atyák kivetített képe előtt hangsúlyozza a magas szintű tudatosság, az aktív szerepvállalás jelentőségét: „Mi vagyunk az a generáció, amely történelmi kihívást kapott.”

„Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, de ha messzire akarsz eljutni, menj társakkal” – idéz Gore egy afrikai közmondást, ám ahogy mondja, most „messzire kell érnünk, nagyon gyorsan”. Gore nem a levegőbe beszél: klímavédelmi szövetsége nemzeti kampány indítását tervezi idén.

Az előadás angol nyelven megtekinthető itt:

A Szaharai napenergiahasznosításról pedig itt lehet még olvasni.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor