Az emberi szükségletek – 2. rész

Az önfenntartás kapcsán az előző részben megnéztük az 5 alapvető emberi szükségletet és most következzék az 5 kiegészítő!

Az emberi szükségletek két nagy, és azon belül 5-5 kisebb kategóriába sorolhatóak.

I. Alapvető szükségletek II. Kiegészítő szükségletek
a) Ivóvíz-élelmiszer f) Világítás
b) Ruházat-cipő g) Szállítás
c) Ház-fűtés h) Használati eszközök
d) Egészség i) Védelem
e) Oktatás j) Művészetek

f) Világítás

Önfenntartó megoldásként a legegyszerűbb az olajnövényekből nyert növényi olajjal működő mécses, vagy a viaszgyertya, mivel a paraffingyertya és petróleumlámpa kőolajon, vagyis nem megújuló energiahordozón alapul. Krisna-völgyben a házaknál működő szélkerék és napelem által termelt áramot csak világításra használjuk.

g) Szállítás

Manapság hatalmas távolságokból érkeznek be még a legalapvetőbb áruk (élelmiszer, ruha, stb.) is, az önfenntartó életmód során azonban általában 30 km-belül minden szükséges beszerezhető volt. A szállítást legtöbbször lovas, vagy ökrös szekérrel lehet a legkönnyebben megoldni. Krisna-völgyben egyre többet használunk ökröket erre a célra.

 

h) Használati eszközök

A használati eszközök (szerszámok, bútorok, háztartási eszközök, stb.) előállítása nagyon sokféle szakmát jelent, így ez családi méretben nem tud történni. Ezért mindezek előállítására legtöbbször még egy faluközösség sem volt elég. A környező települések közösen fedték le az emberek ilyen jellegű igényeit.

i) Védelem

A lakosok, az állatok és az értékek védelmezése sajnos szükséges feladat. Krisna-völgyben ezért a templomépületet a beavatás óta képzett őrök védik, a központi területet pedig kerítéssel kellett körbevennünk.

 

j) Művészetek

Az emberek belső igénye a kultúra közvetítésére szolgáló művészetek átörökítése. Ezek az irodalmon, az énekeken, a táncon, a használati tárgyak és az épületek díszítésén át az élet szinte minden területét átszőtték.

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Újra bebizonyosodott, hogy a gazdasági-ökológiai–társadalmi fenntarthatóság alapja – etikai. És ez az etikai magatartás egyben biztosítja a társadalmi és természeti környezet egészséges állapotát."
Andrásfalvy Bertalan