Ahány ház, annyi szokás, és ennek mintájára ahány ökofalu, annyi féle. Bár az ökofalvakkal szemben a legfőbb általános elvárás a környezetkímélő életforma, tapasztalatunk szerint közös ideológiai alap és működő társadalmi kapcsolatok, vagyis valódi közösség nélkül a rendszer nem fenntartható, az emberek pedig jó eséllyel boldogtalanok lesznek.

A társadalom közösségként való működtetése tehát az egyik fő pont, a többi pedig – summásan szólva – „variáció egy témára”.
Hogy a testi szükségleteink kielégítését miként oldjuk meg, miről mondunk le, miről nem, arra Krisna-völgyben, Visnyeszéplakon és Gyűrűfűn láttunk egy pár alternatívát.

Néhány gondolat, tapasztalat a szolgáltatóktól való függésről. Például, ha nem mondok le a csatornázásról, akkor az élet egyfelől kényelmesebb, más felől a sárga csekk hónapról hónapra a postaládámban landol… szóval pénzre valahonnan szert kell tennem, és függök a közszolgáltatótól.

A csatornázásnál maradva. A szürkevíz és feketevíz kezelése minden ökofaluban központi, az egyik legnehezebb öko-téma. Van, ahol megmaradtak a vízöblítéses-angolvécés megoldásnál, egy közösségi, központi nádgyökérzónás szennyvíztisztítóval kombinálva (Krisna-völgy), máshol tiszteletreméltó módon eleve nem engedik keveredni a kétféle szennyvizet, marad hát a jó öreg kerti pottyantós, esetleg komposztosított változatban.

Nádgyökérzónás szennyvíztisztító családi méretben, Gyűrűfűn. Kizárólag szürkevíz érkezik bele.

Az általunk megismert ökofalvak egyikébe sincs bevezetve a gáz, így fával fűtenek, és fával/napkollektorral melegítik a vizet is (fatüzelésű katlanban vagy a sparherden), de a főzéshez már – a sparherd mellett – alkalomadtán használnak gázpalackot. Egy helyen (Krisna-völgyben) nincs vezetékes áram, esetleg némi napelem, a többi helyen be van kötve a villanyvezeték. Van, ahol kialakítottak vízvezeték hálózatot, különböző vízforrásokkal megoldva. Egyik esetben a víz forrása egy közös kút. Van, ahol házanként van egy kút, ahonnan a vizet húzzák, vagy inkább elektromos szivattyúval hozzák fel.

Elektromos szivattyúval húzzák a vizet ennél a gyűrűfűi háznál.

A hazai ökofalvak sokféleségét lenyűgözőnek találom, és tisztelet lakóiknak, akik úttörőként vállalnak a „mainstream” ellenében egy alternatív életformát. Ha nincs is sok (vagy inkább: nincs is elég) ökofalu kezdeményezés, annál nagyobb a sokféleség, amit köztük tapasztalok.

Elemeiben, részben vagy egészben sokat átvehetünk, tanulhatunk tőlük, és erre biztatok is mindenkit: jöjjön, lásson szép példát, és amit tud ültesse át saját életébe, lakjon akár falun, vagy városban.

Rév Szilvia

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük