Az ökofalvak sokféleségéről

Ahány ház, annyi szokás, és ennek mintájára ahány ökofalu, annyi féle. Bár az ökofalvakkal szemben a legfőbb általános elvárás a környezetkímélő életforma, tapasztalatunk szerint közös ideológiai alap és működő társadalmi kapcsolatok, vagyis valódi közösség nélkül a rendszer nem fenntartható, az emberek pedig jó eséllyel boldogtalanok lesznek.

A társadalom közösségként való működtetése tehát az egyik fő pont, a többi pedig – summásan szólva – „variáció egy témára”.
Hogy a testi szükségleteink kielégítését miként oldjuk meg, miről mondunk le, miről nem, arra Krisna-völgyben, Visnyeszéplakon és Gyűrűfűn láttunk egy pár alternatívát.

Néhány gondolat, tapasztalat a szolgáltatóktól való függésről. Például, ha nem mondok le a csatornázásról, akkor az élet egyfelől kényelmesebb, más felől a sárga csekk hónapról hónapra a postaládámban landol… szóval pénzre valahonnan szert kell tennem, és függök a közszolgáltatótól.

A csatornázásnál maradva. A szürkevíz és feketevíz kezelése minden ökofaluban központi, az egyik legnehezebb öko-téma. Van, ahol megmaradtak a vízöblítéses-angolvécés megoldásnál, egy közösségi, központi nádgyökérzónás szennyvíztisztítóval kombinálva (Krisna-völgy), máshol tiszteletreméltó módon eleve nem engedik keveredni a kétféle szennyvizet, marad hát a jó öreg kerti pottyantós, esetleg komposztosított változatban.

Nádgyökérzónás szennyvíztisztító családi méretben, Gyűrűfűn. Kizárólag szürkevíz érkezik bele.

Az általunk megismert ökofalvak egyikébe sincs bevezetve a gáz, így fával fűtenek, és fával/napkollektorral melegítik a vizet is (fatüzelésű katlanban vagy a sparherden), de a főzéshez már – a sparherd mellett – alkalomadtán használnak gázpalackot. Egy helyen (Krisna-völgyben) nincs vezetékes áram, esetleg némi napelem, a többi helyen be van kötve a villanyvezeték. Van, ahol kialakítottak vízvezeték hálózatot, különböző vízforrásokkal megoldva. Egyik esetben a víz forrása egy közös kút. Van, ahol házanként van egy kút, ahonnan a vizet húzzák, vagy inkább elektromos szivattyúval hozzák fel.

Elektromos szivattyúval húzzák a vizet ennél a gyűrűfűi háznál.

A hazai ökofalvak sokféleségét lenyűgözőnek találom, és tisztelet lakóiknak, akik úttörőként vállalnak a „mainstream” ellenében egy alternatív életformát. Ha nincs is sok (vagy inkább: nincs is elég) ökofalu kezdeményezés, annál nagyobb a sokféleség, amit köztük tapasztalok.

Elemeiben, részben vagy egészben sokat átvehetünk, tanulhatunk tőlük, és erre biztatok is mindenkit: jöjjön, lásson szép példát, és amit tud ültesse át saját életébe, lakjon akár falun, vagy városban.

Rév Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.