A Krisna-völgyi biokertészet következő különlegessége, a karela (Momordica charantia).

Ezt a zöldséget balzsamkörtének, vagy keserű uborkának is nevezik. Szintén a trópusokról származik. A kabakosok családjába tartozik (mint az uborka és tökfélék). Külalakra olyan, mint egy rücskös uborka. Érdekessége, hogy minden növénynek külön-külön sárga hím és nő ivarú virágja van.

  • Termesztése:

Nagy a vízigénye és nem bírja a hideget, ezért ezt is fóliasátorban,vagy üvegházban ajánlatos termeszteni (legalábbis az elején, később, ha már akklimatizálódott, meg lehet próbálni szabad földben is, Magyarországon a ’70-es évek óta kísérleteznek vele). Hosszan csíráznak, és figyelni kell, nehogy túlöntözzük ekkor, mert  berohadnak.

Hatalmasra megnövő kúszónövény (5 m-es is lehet), így egyéves térelválasztónak, lugasnak is kitűnő. A növényt április végén szokták elvetni és június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld szín narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. Több fajtája van, a kínai például 20-30 cm-esre is megnőhet, míg az indiai kisebb és keskenyebb.

Betegségek nem nagyon kapják el, mert a gyökérzete, a levele és a szára is vírus-és baktériumölő hatással bír. Ezért sokcélú a felhasználása is a gyógyászatban (méregtelenít, stimulálja a májat, epét, emésztőnedvek kiválasztását, jó hatással van a vércukor szintre),akár teaként fogyasztva, sőt még permetezésre is használható.

  • Elkészítése:

Íze kellemesen kesernyés, ezért az étkezés elején ajánlott a fogyasztása. Bő olajban chips-ként kisütve, párolva vagy töltve egyaránt remek.

Karela-chips recept Antal Balázs (Bálamodaka dása) tollából:

A karelát vékony karikákra felszeleteljük, majd ezután forró olajban aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, nehogy túl feketére süssük. A végén megsózzuk.

A pontos recept itt található:

https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/

Lehet ügyeskedni, paradicsomos karelát készíteni,vagy  töltve is fogyaszthatjuk. Sőt, sós befőttként is eltehető. Az ájurvéda  szerint az étkezések elején mindig keserű ízt kell fogyasztani, így a karela-leves kezdő fogásnak ideális.

 

Forrás: Beszélgetések az önellátásról 3. kötet

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

6 thoughts to “Biokertünk különlegességei: a karela

Leave a comment