A Krisna-völgyi biokertészet következő különlegessége, a karela (Momordica charantia).
Ezt a zöldséget balzsamkörtének, vagy keserű uborkának is nevezik. Szintén a trópusokról származik. A kabakosok családjába tartozik (mint az uborka és tökfélék). Külalakra olyan, mint egy rücskös uborka. Érdekessége, hogy minden növénynek külön-külön sárga hím és nő ivarú virágja van.
- Termesztése:
Nagy a vízigénye és nem bírja a hideget, ezért ezt is fóliasátorban,vagy üvegházban ajánlatos termeszteni (legalábbis az elején, később, ha már akklimatizálódott, meg lehet próbálni szabad földben is, Magyarországon a ’70-es évek óta kísérleteznek vele). Hosszan csíráznak, és figyelni kell, nehogy túlöntözzük ekkor, mert berohadnak.
Hatalmasra megnövő kúszónövény (5 m-es is lehet), így egyéves térelválasztónak, lugasnak is kitűnő. A növényt április végén szokták elvetni és június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld szín narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. Több fajtája van, a kínai például 20-30 cm-esre is megnőhet, míg az indiai kisebb és keskenyebb.
Betegségek nem nagyon kapják el, mert a gyökérzete, a levele és a szára is vírus-és baktériumölő hatással bír. Ezért sokcélú a felhasználása is a gyógyászatban (méregtelenít, stimulálja a májat, epét, emésztőnedvek kiválasztását, jó hatással van a vércukor szintre),akár teaként fogyasztva, sőt még permetezésre is használható.
- Elkészítése:
Íze kellemesen kesernyés, ezért az étkezés elején ajánlott a fogyasztása. Bő olajban chips-ként kisütve, párolva vagy töltve egyaránt remek.
Karela-chips recept Antal Balázs (Bálamodaka dása) tollából:
A karelát vékony karikákra felszeleteljük, majd ezután forró olajban aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, nehogy túl feketére süssük. A végén megsózzuk.
A pontos recept itt található:
https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/
Lehet ügyeskedni, paradicsomos karelát készíteni,vagy töltve is fogyaszthatjuk. Sőt, sós befőttként is eltehető. Az ájurvéda szerint az étkezések elején mindig keserű ízt kell fogyasztani, így a karela-leves kezdő fogásnak ideális.
Forrás: Beszélgetések az önellátásról 3. kötet
6 thoughts to “Biokertünk különlegességei: a karela”
Kedves Balázs!
Szeretnénk venni karelát, ha lehetne. Férjem máj- és egyéb problémáira próbálnánk ki. Pár éve voltunk nálatok nyílt napon, kaptunk magot tőled, de lekeveredett itthon valahogy…
Van webshopotok, ahol a friss termést rendelni tudnánk? Ha csak magot lehet rendelni, az is jó lenne.
Köszönettel:
Noémi
Megadom a kertészünk elérhetőségét, aki karelát és magot is tud adni. Antal Balázs 30 700 3836
Antal Úr!
Szeretném
megtudni a sós befőtt elkészítésénak a módját, mert sehol nem találom a receptjét.
Zöldbabról itt olvashat: https://okovolgy.hu/elteves-tartositoszer-nelkul/
általános recept zöldségekhez itt: https://okovolgy.hu/savanyusag-eltevese-ecet-es-tartositoszer-nelkul/
paradicsomról pedig itt: https://okovolgy.hu/darabolt-paradicsom-eltevese-tartositoszer-nelkul/
Antal Úr!
Elnézést, elfelejtettem megkérdezni az előbb, hogy savanyúságnak nem lehet esetleg eltenni a karelát?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel
Kenesei József
Elképzelhető, hogy el lehet tenni, mivel ez is uborkaféle. Ha sikerül, akkor írja meg a receptet, szívesen közzétesszük. 🙂