parad100A szeszélyes időjárás következtében idén csak az elmúlt napokban (augusztus végén) érett szedhetővé kertünkben a paradicsom, pedig időben vetettünk, palántáztunk. Kedvenc paradicsom befőzési módunk, hogy darabolva (a kisebbeket egészben) tesszük befőttes üvegbe, teljesen natúr. Sem cukor, sem tartósítószer, de még felöntőlé sem kell hozzá! A vizes dunsztolás során saját levet ereszt, ami elegendő befőttlé.

Az így eltett paradicsom évekig eláll. Mi főzéshez használjuk, például lecsónak, tésztaszósznak, paradicsommal elegyes főzelékekbe (zöldségételekbe, „subjik”-ba) stb.

Hozzávalók:
– Érett paradicsom (lehet sárga vagy piros fajta). (Léteznek kifejezetten befőző fajták, amelyek húsa sűrűbb, de bármilyen fajta alkalmas a célra).
– Szükségünk van még csavaros tetejű üvegekre (érdemes minden évben új tetőket használni, mert a tökéletes záródás a módszer lényege – ezen nem szabad spórolni!)
– Egy nagy fazék (amiben minél több befőttes üveg elfér egymás mellett, egyetlen szinttel számolva).

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg az érett paradicsomokat, a nagyokat daraboljuk fel, és az alaposan kimosott, fertőtlenített üvegeket tömjük meg vele. Ha héj nélkül szeretnénk eltenni, akkor (megmosás helyett) forrázzuk le a nyers, egész paradicsomokat forró vízzel. Pár perc múlva késsel könnyen lehúzható a héjuk. („Panchakarmában” jártas természetgyógyászok szerint a paradicsomhéj benne marad a belekben, gátolja a felszívódást).

Az üvegeket szorosan lezárjuk, majd a fazékba tesszük. Alájuk, közéjük tegyünk tiszta konyharuhát, hogy a dunsztolás közben az üvegek ne koccanjanak össze, mert szétrepedhetnek. Ha már nem fér több üveg a fazékba, töltsük fel hideg vízzel úgy, hogy az üvegek teteje felett kétujjnyi vízréteg legyen. Kezdjük el melegíteni a lefedett fazekat, majd amikor már forr a víz, vegyük kisebbre a lángot úgy, hogy gyöngyözve forrjon.

15 perc forralás után (a 15 perces forralás a leggyakrabban használt 720 ml-es befőttes üvegekre vonatkozik, a kisebb üvegeknél elegendő 10 perc is) vegyük le a tűzről, és lefedett állapotban hagyjuk kihűlni. Nagy fazék esetén ez 10-12 órát is igénybe vesz, ilyenkor történik meg a befőttek végleges sterilizálása, és ilyenkor alakul ki a tető alatt a vákuum, ami védi a megromlástól.
Biztosan jó jel, ha a nedves dunsztolás (a víz kihűlése) végére a tető beszívódik. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy a megfelelő vákuum kialakult-e az üvegben, akkor fordítsuk az üveget rövid időre fejjel lefelé. Ha a lé kifolyik, akkor nem jól zár az üvegünk. Ekkor tegyünk rá új tetőt, és dunsztoljuk újra.

Az így eltett befőtt évekig eláll, tartalma friss paradicsom jellegű lesz.

Íme egy kép az eltett sárga és piros (fajta) paradicsomról:

paradicsom

– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük