Cukor és tartósítószer nélkül szeretnél gyümölcsöt befőzni? Nem szeretnél télen vegyszeres körtét vásárolni, miután ősszel kilószámra hagytad a biokertedben, a fa alatt elrohadni a gyümölcsöt?

.

.

.

Sokat olvashatunk, hallhatunk a fehér cukor fogyasztás, illetve túlfogyasztás káros következményeiről. Ezeket most nem fogom elismételni, de annyit talán még a szkeptikusok is könnyen beláthatnak, hogy abból baj nem lehet, ha „csak” a gyümölcs, színtisztán csak a gyümölcs kerül az üvegekbe…

DSCN6110Idei körtebefőtt

És minek tegyünk bele tartósítószert, ha szuperül eláll anélkül is? Ráadásul ez bio… Legalább ennyivel kevesebb növényvédő szer kerül a szervezetünkbe, hiszen pont ennyivel kevesebbet vásárolunk meg nagyáruházakban vagy zöldségesboltokban.

Elképesztően egyszerű az eltevés! Lássuk:

Hozzávalók:
– Körte, vagy más gyümölcs, ami éppen érik: tapasztalataink szerint alkalmas a meggy, a körte, az alma, a sütőtök, az őszibarack, és a kajszi, de érdemes mindenféle más gyümölccsel is próbálkozni.
– Szükségünk van még csavaros tetejű üvegekre (érdemes minden évben új tetőket használni, mert a tökéletes záródás a módszer lényege – ezen nem szabad spórolni!)
– Egy nagy fazék a nedves dunsztoláshoz.

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg az érett gyümölcsöt, és ha szükséges, magozzuk ki, daraboljuk fel (minél kisebbre vágjuk, annál több fér az üvegbe), és az alaposan kimosott, fertőtlenített üvegeket alaposan tömjük meg vele.
Egyes gyümölcsfajták kevés levet eresztenek (például egyes körtefajták), ekkor a gyümölccsel töltött üvegeket feléig-kétharmadáig töltsük fel tiszta vízzel. Ha a dunsztolás után nem lepi el a lé a gyümölcsöt, akkor sem romlik meg, csak megbarnul.

Az üvegeket szorosan lezárjuk, majd a fazékba tesszük. Alájuk, közéjük tegyünk tiszta konyharuhát, hogy a dunsztolás közben az üvegek ne koccanjanak össze, mert szétrepedhetnek.
Ha már nem fér több üveg a fazékba, töltsük fel hideg vízzel úgy, hogy az üvegek teteje felett kétujjnyi vízréteg legyen.
Kezdjük el melegíteni a lefedett fazekat, majd amikor már forr a víz, vegyük kisebbre a lángot úgy, hogy gyöngyözve forrjon.

15 perc forralás után (a 15 perces forralás a leggyakrabban használt 720 ml-es befőttes üvegekre vonatkozik, a kisebb üvegeknél elegendő 10 perc is) vegyük le a tűzről, és lefedett állapotban hagyjuk kihűlni. Nagy fazék esetén ez 10-12 órát is igénybe vesz, ilyenkor történik meg a befőttek végleges sterilizálása, és ilyenkor alakul ki a tető alatt a vákuum, ami védi a megromlástól.

Biztosan jó jel, ha a nedves dunsztolás (a víz kihűlése) után a tető beszívódik. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy a megfelelő vákuum kialakult-e az üvegben, akkor fordítsuk az üveget rövid időre fejjel lefelé. Ha a lé kifolyik, akkor nem jól zár az üvegünk. Ekkor tegyünk rá új tetőt, és dunsztoljuk újra.

Az így eltett befőtt évekig eláll, és az enyhén megfőtt gyümölcs csodálatos, nagyon finom ízt kap.

Packhams Triumph körtefajta a kertünkben

Hasonlóképpen, natúr módon lehet eltenni a (hámozva vagy hámozatlanul) darabolt paradicsomot is.

Mindenkit bíztatok a kísérletezésre! Már néhány próbálkozás után kialakíthatjuk a saját módszerünket, ami a mi gyümölcseinkkel, a befőzési lehetőségeinkkel a legjobb eredményt adja.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

3 thoughts to “Üvegbe a körtével! Cukor és tartósítószer nélkül

 • Pingback: Savanyúság eltevése ecet és tartósítószer nélkül | Öko-völgy Alapítvány

 • Szép Mária

  Szia legyszives ird meg nekem, hogy epret is lehet igy elrakni es eperlekvart? Körtét es almat cseresznyet mar raktam es Isteni van 3 evesem is köszönöm a mielőbbi valaszod üdv :Szép Mária

  Válasz
  • Premamoya Das

   Én magam is készítettem cukor nélkül eperlekvárt. Tovább kell főzni, mint amúgy, üvegekbe tölteni és kész. 🙂

   Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük