Biokertünk különlegességei: a karela

A Krisna-völgyi biokertészet következő különlegessége, a karela (Momordica charantia).

Ezt a zöldséget balzsamkörtének, vagy keserű uborkának is nevezik. Szintén a trópusokról származik. A kabakosok családjába tartozik (mint az uborka és tökfélék). Külalakra olyan, mint egy rücskös uborka. Érdekessége, hogy minden növénynek külön-külön sárga hím és nő ivarú virágja van.

 • Termesztése:

Nagy a vízigénye és nem bírja a hideget, ezért ezt is fóliasátorban,vagy üvegházban ajánlatos termeszteni (legalábbis az elején, később, ha már akklimatizálódott, meg lehet próbálni szabad földben is, Magyarországon a ’70-es évek óta kísérleteznek vele). Hosszan csíráznak, és figyelni kell, nehogy túlöntözzük ekkor, mert  berohadnak.

Hatalmasra megnövő kúszónövény (5 m-es is lehet), így egyéves térelválasztónak, lugasnak is kitűnő. A növényt április végén szokták elvetni és június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld szín narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. Több fajtája van, a kínai például 20-30 cm-esre is megnőhet, míg az indiai kisebb és keskenyebb.

Betegségek nem nagyon kapják el, mert a gyökérzete, a levele és a szára is vírus-és baktériumölő hatással bír. Ezért sokcélú a felhasználása is a gyógyászatban (méregtelenít, stimulálja a májat, epét, emésztőnedvek kiválasztását, jó hatással van a vércukor szintre),akár teaként fogyasztva, sőt még permetezésre is használható.

 • Elkészítése:

Íze kellemesen kesernyés, ezért az étkezés elején ajánlott a fogyasztása. Bő olajban chips-ként kisütve, párolva vagy töltve egyaránt remek.

Karela-chips recept Antal Balázs (Bálamodaka dása) tollából:

A karelát vékony karikákra felszeleteljük, majd ezután forró olajban aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, nehogy túl feketére süssük. A végén megsózzuk.

A pontos recept itt található:

https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/

Lehet ügyeskedni, paradicsomos karelát készíteni,vagy  töltve is fogyaszthatjuk. Sőt, sós befőttként is eltehető. Az ájurvéda  szerint az étkezések elején mindig keserű ízt kell fogyasztani, így a karela-leves kezdő fogásnak ideális.

 

Forrás: Beszélgetések az önellátásról 3. kötet

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Biokertünk különlegességei: a karela”

 • NOEMI BOTTYAN:

  Kedves Balázs!

  Szeretnénk venni karelát, ha lehetne. Férjem máj- és egyéb problémáira próbálnánk ki. Pár éve voltunk nálatok nyílt napon, kaptunk magot tőled, de lekeveredett itthon valahogy…
  Van webshopotok, ahol a friss termést rendelni tudnánk? Ha csak magot lehet rendelni, az is jó lenne.
  Köszönettel:
  Noémi

 • Premamoya Das:

  Megadom a kertészünk elérhetőségét, aki karelát és magot is tud adni. Antal Balázs 30 700 3836

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Kertészeti innovációink Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman