tej“Egy pohár tej, tiszta fej! A tej élet, erő egészség!”

Vajon van-e alapjuk e jól ismert szólásoknak? Napjainkban egyre élesebben merül fel a kérdés, hiszen egyre többen tejallergiások, vagy szenvednek a tej nehéz emészthetősége miatt.
Annyi mindent hallani a tej megítéléséről… pro és kontra.
Tény, hogy léteznek betegségek és allergiák, amelyek mellett ki kell zárni, vagy legalábbis korlátozni kell a te- és tejtermékek fogyasztását. Ilyenek például a laktóz (tejcukor) intolerancia, a kazein érzékenység (a kazein egy fehérje fajta), valamint a fenilketonúria.

Nincs azonban egyetértés a tej egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban azok között sem, akik nem szenvednek a fent felsorolt betegségek, allergiák egyikétől sem.

A különböző álláspontok közötti igazságtételre nem vállalkozhatunk, viszont szeretnénk megosztani a Kedves Olvasóval az ősi, szanszkrit nyelven íródott, kinyilatkoztatáson alapuló szentírás, a Vádák véleményét a tej és tejtermék fogyasztásával kapcsolatban.

Az ősi gyógyászati tudomány, az Áyurvéda a lakto-vegetáriánus táplálkozást ajánlja, ami magában foglalja a tejtermékek fogyasztását is. Eszerint a tej egészséges – nem mindegy azonban, hogy miképpen fogyasztjuk.

Először is, az ötezer éves múltú Áyurvéda nyilván nem kalkulált a homogenizálással és a pasztörizálással. Természetgyógyászok véleménye, hogy ilyen formában egészen más a tej, mint feldolgozatlan, friss (mondjuk egyszer felforralt) formában.

A tejet még feldolgozatlan formában is csak háromszori forralás után, forrón ajánlott inni. A háromszori forralás azt jelenti, hogy miután elkezd buborékozni, lehúzom a tűzről, várok egy percet, majd ismét a tűzre rakom. Kétszer ismétlem meg a forralás-visszahűtés műveletét.
A tej emészthetőségét fokozzák egyes fűszerek (kardamom, fahéj), amelyeket a forralás során kell a tejhez adni. Az így előkészített tej sokszor azok számára is fogyaszthatóvá válik, akik a hideg tejtől emésztési problémákkal szembesülnek.
A forró tej fogyasztását leginkább estére, közvetlenül a lefekvés előtti időre ajánlják. Mézzel édesíthetjük, állítólag ettől az álom is édessé válik.
Az Ájurvéda emellett megemlíti, hogy a gyermekkorban fogyasztott (háromszor forralt!) tehéntej  segíti a finom agyszövetek kiépülését, amitől okosabbakká, kifinomultabbakká, és a spirituális élet felé fogékonyabbá válhatunk.
A tejtermékek már sokkal könnyebben emészthetőek, mint a tej feldolgozatlan formája. Joghurt, kefir, sajt, túró, tejszín, tejföl, börfi, vaj, ghee… Vége hossza nem lenne, ha megpróbálnánk felsorolni a finomabbnál finomabb tejtermékeket. Ezek általában koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges aminosavakat, vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A lakto-vegetariánus táplálkozásban különösen jelentős a tejtermékek rendszeres fogyasztása. Segítségével bőségesen áll szervezetünk rendelkezésére például a B12 vitamin, kalcium és D-vitamin, semmiféle tápanyag hiányt nem szenvedünk a húsmentesség következtében.

Mi a helyzet a kecsketejjel?

Napjaink reform táplálkozási irányzatainak egyik elismert tagja a kecsketej. Könnyű emészthetősége, gyógyhatásai miatt egyre több ember választja a tehéntej alternatívájaként. Az Ájurvéda azonban nem pártolja a kecsketejet, elsősorban a spirituális fejlődésre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt, illetve tisztátalannak tartja.

Zebutejjel a tejallergia ellen

Fontos megemlíteni, hogy az Áyurvéda tehéntej alatt feltehetően nem a magyar tarka vagy a Holstein fríz, hanem a zebuk tejét érti. (A zebukat egyébként egyes kutatók, tudományos irányzatok az európai szarvasmarháktól eltérő fajként tartják számon, pedig szaporodóképes utódokat tudnak létrehozni egymással…).  Egyelőre még kutatás tárgyát képezi, de egyes feltételezések szerint a tejfehérje allergiások számára a zebutej fogja a megoldást jelenteni. A zebuk teje állítólag az európai fajtákétól eltérő kazein típust tartalmaz, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Krisna-völgyben jelenleg 1 zebu bika él, akinek egy fia és egy lánya született, borzderesekkel való keresztezés eredményeként. A lánynak már született egy fia, de sajnos a fejése akadályokba ütközött. A zebu fajta vérvonalat egyelőre nem viszik tovább. (Az utolsó bekezdés a cikk 2016-os kiegészítése).

Személyre szabás

Fontos tudni, hogy az Áyurvéda sem egységesen ajánlja a tejet, tejterméket minden testtípusnak. Érdemes hiteles áyurvédikus szakembertől megtudakolni eredeti testtípusunkat, és a nekünk megfelelő dósa (testtípus) szerint dönteni, mely tejtermékek valók és nem valók nekünk.

Egyes hiteles indiai áyurdédikus gyógyászok szerint a nyugati világ embere olyan szintű stressz alatt él, ami jelentősen lerontja tej/tejtermék emésztési képességünket. Persze személyenként különböző mértékben, de az alaptény általános érvényű.

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük