Egészséges és hasznos

kep1

Beszélgetés az otthoni kertészkedés fortélyairól Sárkány Péterrel és Sárkány Krisztinával, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs munkatársaival

(A cikk első részének címe: Városi paradicsom)

Merre található, milyen beosztású a kertetek?kep2

Budapesten lakunk, a XI. kerületi Rózsavölgyben. Mivel a szomszédos telken áll egyikünk szüleinek a háza, szerencsére nem kellett kerítést építenünk, sőt, a kertet is közösen használjuk, műveljük.
A kertben sokféle gyümölcsfajt ültettünk, van például cseresznye, megy, őszi- és kajszibarack, szilva, alma, körte, füge, dió, mandula, fehér- és fekete termésű eperfa. Amolyan igazi vadregényes, madárjárta kert ez. A hangulathoz nagyban hozzájárul, hogy a fák között gyümölcstermő cserjék is találhatók, mint például a málna, ribizli, egres, naspolya, és josta bokrai.
Veteményeseinket árnyékmentes, vagy alig-árnyékos részeken, a kert végében alakítottuk ki. Közelében van a komposztáló, ahová a nyesedéket, kerti szerves hulladékot tesszük, majd amikor komposzttá érett, visszajuttatjuk a veteményesbe. A fatüzelésű kazánból, kandallóból származó hamu is a komposztra kerülhet, kiváló hatással van a földre.
Házunk sarkainál nagy, mintegy ezer literes esővízgyűjtő tartályokat süllyesztettünk a talajba, ezekben gyűlik össze a tetőről, az ereszcsatornákon át lefolyó víz. További vízgyűjtő tartályokat is elhelyeztünk a felszínen. Az öntözést innen, esővízzel oldjuk meg. Amit tudunk, megtesszük annak érdekében, hogy a zöldségeknek jó minőségű talajt és öntözővizet biztosítsunk.

Megosztanátok velünk néhány érdekes kertészeti tapasztalatot?

Mivel a kertünk kep3egy részét a gyümölcsfák árnyékolják, igyekszünk úgy telepíteni a zöldségeket, hogy a fényigényesek is elegendő napfényhez jussanak. Fényigényes például a paradicsom, paprika és kukorica. Az árnyéktűrő, illetve az erős fényre érzékeny zöldségeket telepíthetjük más növények árnyékába is, például a padlizsánt és az articsókát.
A tavalyi évben kezdésnek korai zöldborsót vetettünk, majd ennek helyére kerültek a tökfélék, mint a spárgatök, cukkini, olajtök és patisszon. Szépen bevált nálunk a balkonparadicsom – nagyon bőséges paradicsomtermésünk volt. A paradicsomnál, és más palántázott zöldségeknél fontos, hogy ne késlekedjünk, időben kezdjük meg a magvetéseket.
Tapasztalatunk, hogy a paradicsom nem jó szomszédja a karalábénak, ez a társítás különösen sikertelen volt. Tavaly vetettünk először csemegekukoricát, ezt is érdemes a többi zöldségektől távolabb, és napfényes helyre telepíteni – így egészen szép eredményt hozott, sőt, a kerítés mellet még az élősövény funkcióját is ellátta. Nem volt sikerünk a dinnyékkel, de nem csüggedünk, már kitaláltunk nekik egy jobb helyet, és idén újra próbálkozunk
Eltettünk málna, sárgabarack, feketeszeder és fügelekvárt. Készítettünk őszibaracklevet és körteitalt. Először próbáltuk ki a szőlőlé eltevését – kiváló eredménnyel. Az Othello fajtából készült zamatos gyümölcslevet a vendégeink nagy elégedettséggel fogyasztották. Általában igyekszünk mindent hasznosítani a kertből. Sokat szárítunk télire zöldfűszerekből is.

Mit üzentek a lelkes kezdőknek?
kep5
Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kezdjen hozzá a kertészkedéshez mielőbb, akár egészen kicsiben. Csodálatos élmény és foglalatosság, minél többet csináljuk, annál nehezebb abbahagyni. Nagyon megnyugtató, és egyúttal hasznos – különösen jó az az érzés, hogy nem vagyunk teljesen a boltokra utalva. A föld tapintása, az élővilág közvetlen érzékelése szemléletformáló, nevelő hatású, a gyermekekben – és persze a felnőttekben is – tiszteletet, alázatot fejleszt ki a környezetünk iránt.

Az interjút készítette: Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser