pari1

Beszélgetés a városi kertészkedés előnyeiről, lehetőségeiről Sárkány Péterrel és Sárkány Krisztinával, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs munkatársaival

Mi az oka, hogy városlakó házaspárként kertészkedésbe fogtatok?

Az egyik fő ok, hogy szeretünk a kertben pihenni és aktívan kikapcsolódni. 2002-ben építkeztünk, és ezt követően kezdtük el igazán tudatosan használni az „ölünkbe pottyant” kert adta lehetőségeket. Sok mindent „készen” kaptunk, a gyümölcsfákat például korábban telepítették, így őket „csak” gondoznunk és szüretelnünk kellett.
Az utóbbi években gyakran hallunk a kibontakozó klímaváltozásról, és bizonyos jelenségeket magunk is tapasztalhattunk. A nyári hőséget és szárazságot többek között éppen a kertészkedés kapcsán. Tavaly katimár az élelmiszerhiány is szóba került a világsajtóban. Bár Magyarországon ez még csak az árak emelkedésében mutatkozik meg, ám a klímaváltozás miatt hamarosan komolyabb ellátási gondok várhatók. Úgy gondoljuk, nem árt, ha erre a saját lehetőségeihez mérten mindenki felkészül. Nekünk itt a kert, és ez komoly esélyt ad – ha nem is teljes önellátásra, de a vásárolt élelmiszerek jelentős kiegészítésére.
Azt is tapasztaljuk, hogy a kertben való ténykedés nagyon jól kikapcsolja a városi rohanásban felpörgött elmét. Kifejezetten nyugtató hatású, és segít abban, hogy – szó szerint – testközeli kapcsolatunk legyen a minket tápláló földdel, a körülöttünk élő növényekkel és állatokkal. A kertészkedés kiváló lehetőséget ad elmélkedni, átgondolni elméleti úton szerzett tudásunkat, tapasztalatainkat. A hasznos, kellemesen fárasztó kertészkedéssel töltött órák kiválóan karbantartják a testet.

Milyen célt tűztetek ki magatok elé kertészként?

Már több éve rendszeresen tep1130469rmelünk zöldségféléket, fűszer- és gyógynövényeket. Próbálunk a lehetőségekhez mérten minél többfajta növényt megtermelni. Tény, hogy egy városi ház körüli átlagos méretű kertben a zöldség- és gyümölcstermelésre vonatkozólag akár teljes önellátást is el lehet érni. Számunkra is meglepő volt, hogy milyen sokféle növény termeszthető relatíve kis területen. Korábban magunk sem hittük volna, hogy a mi kertünkből mekkora – örvendetesen nagy – mennyiségeket lehet betakarítani.
Az előbb említett előnyök mellett a saját termés azért is nagyon értékes, mert így biztosan jó minőségű élelmiszert tudunk előállítani. Olyan ételeket főzhetünk, ehetünk, amelyek garantáltan egészségesek, vegyszermentesek.

Milyen tanulságokkal jártak az első esztendők, és mik a terveitek idénre?

Az elmúlt év annyiban volt más, mint a korábbiak, hogy a nemzetközi élelmiszerválság hatására még nagyobb volumenű vetésbe, ültetésbe kezdtünk.
Tapasztalatunk, hogy a magvetéseket már egészen korán érdemes megkezdeni (akár február végén, március elején). A magokat bárki beszerezheti a vetőmagboltokból, és ha már elsőre sikerrel járunk, pari2akkor jövőre a saját terményeinkből gyűjtött magokat is felhasználhatjuk. Amennyiben kapcsolatban állunk önfenntartó faluközösségekkel – mint ahogyan mi Krisna-völggyel -, akkor az ottani kertészektől is értékes magokat szerezhetünk be. Különösen jók azok a zöldségfajták, amelyek visszavethetők (vagyis nem kell évről-évre megvásárolnunk a vetőmagjukat).
Természetesen idén újabb terveink vannak. Többek között szeretnénk növelni a saláta-sorozatunkat, nagyobb mennyiségben vetünk majd zöldborsót, tökféléket (cukkinit, spárgatököt, olajtököt, patisszont) és káposztaféléket (karfiolt és brokkolit). Ültetünk csemegekukoricát, több paradicsomfajtát, valamint paprikát, padlizsánt és sokféle fűszert.
Tavaly telepítettünk két különböző fajtájú cseresznyefát és egy szilvafát. Náluk idén a korona kialakítása fog folytatódni.

Elsősorban mit tanácsoltok más „városi kertészeknek”?

Akinek van rá lehetősége, feltétlenül próbálja ki a kertészkedést! Tapasztalatból mondjuk, hogy már egészen kicsi területen is érdemes elkezdeni. Ha beszerzünk néhány balkonládát, máris zoldseg_5termelhetünk balkonparadicsomot, többféle paprikát és fűszernövényeket. Egy nagy cserépbe vethetünk például futóbabot. Árnyékolja az erkélyt, virágaival is díszít, és hamarosan saját termésű fejtett babot tehetünk a levesbe.
Hogyha van kertünk, legyen bár egészen kicsi, nagyon sokféle növényt ültethetünk. Érdemes néhány évet a türelmes kísérletezésre szánni, ezalatt kiderül, hogy mely zöldségfajok érzik jól magukat nálunk, és ez idő alatt felmérhetjük a saját igényeinket is. Mindenekelőtt érdemes néhány könyvet áttanulmányozni, illetve szakértő ismerősöktől tanácsot kérni. Utánozhatatlanul jó érzés a saját termést szüretelni, az ebből készült ételt a család asztalára tenni. Ez valódi táplálék, íze is összehasonlíthatatlanul jobb, mint a nagyüzemi zöldségé, gyümölcsé. Biztosan méregmentes, és rengeteg éltető energiát, nélkülözhetetlen ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.

Az interjút készítette: Kun András

One thought to “Városi paradicsom”

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük