Krisna-völgy számos (Krisna-hívők által alapított, ISKCON-hoz tartozó) testvér-farmmal büszkélkedhet szerte a világon.
Nemrégiben Madrid közelében, Brihuega kisvárostól mintegy hat kilométerre fekvő spanyol kezdeményezést volt módunk meglátogatni, egy „Farmgazdálkodási és tehénvédelmi konferencia” keretében.


A konferencián számos európai országból mutatkoztak be olyan családok és farmközösségek, akik vegyszermentesen gazdálkodnak és a földből élnek, részben önellátásra törekedve, részben kisüzemi szinten előállított termékeiket kereskedelmi forgalomba bocsátva.

Ő (nem ezen a Farmon, hanem valahol máshol Spanyolországban) 7 hektáros gyümölcsültetvényén gazdálkodik

Magán a spanyol farmon (neve: Nava Vraja Mandala, területe mintegy háromszáz (!) hektár) jelenleg egy maroknyi (két tucat) Krisna-hívő él. A „hacienda” (két hatalmas, ódon, vidéki kúria, egykor tehetős előkelőségek nyaralóhelye) és az oltár fenntartása mellett jelentős erőfeszítéseket tesznek egy bio veteményeskert és egy 3 tehénből álló istálló fenntartására.

A teheneket ők is kézzel fejik, szabadon, a környékbeli gyepeken legeltetik, és természetesen sosem küldenek vágóhídra egyetlen állatot sem. Sem borjakat, sem öregeket.

Az iparszerű állattartáshoz képest tehát összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket biztosítanak az állatok számára. (Nem is beszélve a Spanyolországban elterjedt gyalázatos bikaviadalokról…). Ily módon viszonozzák a tejet és a trágyát, amit kapnak tőlük, összhangban az ősi, szanszkrit könyvek (ún. védikus irodalom) útmutatásaival. A Gosala (tehénvédelmi központ, vagyis az istálló) „csupa szív” volt: elképesztően tisztán tartják és saját kezű festményekkel díszítik a falakat.

A farm az ország belsejében, hegyek között fekszik, ahol a mediterrán éghajlathoz erősen keverednek a kontinentális hatások. A telek a miénkhez hasonlóan hidegek, a nyarak forrók és nagyon aszályosak. A környéket mediterrán macchia vegetáció (szúrós, tövises bozót) borítja, a termőtalaj sekély és teli van kövekkel.

A mezőgazdálkodás tehát – enyhén szólva is – kihívásokkal teli.

Öntözés találékonyan: a felfordított tetőcserepek közvetlenül a veteményes soraiba vezetik az esővizet

Azonban az ember találékony és az ottani tradicionális földművelés nyomait még a Farm területén is felfedeztük. A hegyoldalt ugyanis egykor kiteraszolták, és kiépítettek egy öntöző rendszert is. Ennek lényege, hogy egy viszonylag magas ponton kialakítottak egy vízgyűjtő medencét, ahol nem csak az esővíz gyűlik, hanem a völgyben folyó patakból is fel tudták oda pumpálni a vizet. A medencéből pedig már a gravitációra hagyatkozva lehetett öntözni a teraszokon termesztett gyümölcsfákat, zöldségeket.
Talán egyszer, az önellátás jegyében sikerül a közösségnek újraéleszteni ezeket a mezőgazdasági hagyományokat, amik a régiek bölcsességére alapozott, a táji adottságokkal harmóniában lévő életet tenne számukra lehetővé.

Utazásunkat a Tempus Közalapítvány Grundtvig támogatása tette lehetővé.

(Rév Szilvia)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük