A Magyar Élőfalvak Hálózata (MÉH) idén télen is megtartotta félévente sorra kerülő három napos találkozóját (2011. február 11-13.). Az Öko-völgy Alapítvány és Krisna-völgy részéről ketten-ketten vettünk részt az összejövetel második napján.

Örvendetes, hogy meglepően sokan voltunk, a létszám valahol hetven és kilencven között lehetett. Legtöbben nem élőfalvakból érkeztek, sok volt az érdeklődő értelmiségi, az útkereső és életmód-váltásra kész fiatal is.

A házigazda Ormánság Alapítvány a Drávafok-Markóci élőfalut képviselte, a helyszín pedig a Fodor Kúria, egy patinás egykori villa épület. A találkozó légköre rendkívül baráti, oldott, közvetlen, vidám volt, és határozottan érezni lehetett az összefogás szándékát, az egymás megbecsülésének hangulatát.

A szombati nap jórészt azzal telt, hogy bemutatkoztak a jelen lévő MÉH tagok (“hivatalos” élőfalvak), illetve más kezdeményezések, amelyek közösségépítés és környezettudatos életmód szempontjából az elmúlt években sorakoztak fel a korábban létrejött ökofalvak mellé.

Így hallhattunk Visnyeszéplakról, Gyűrűfűről, Markócról, Nagyszékelyről, Agostyánról, Mikóházáról, Magfalváról, Zalaszentgrótról (Göcsej Természetvédelmi Alapítvány) és persze Krisna-völgyről és az Öko-völgy Alapítványról. Különösen pezsgő beszélgetést indukált az un. szívességbank intézménye.

A felsorolt kezdeményezések közül most a házigazdáról szeretnénk bővebben szólni. Nagy elismerést váltott ki ugyanis a jelenlévők között Markóc polgármesterének, Lantos Tamásnak a bemutatója. Ő ugyanaz a személy, aki az elmúlt időkben országos hírnévre tett szert a drávafoki gyümölcsészettel, az ősi tájfajták megőrzésére és terjesztésére tett erőfeszítésével. Drávafok közvetlen szomszédja a mintegy hetven lakosú Markóc (a lakosság fele kisebbségi), ahol Tamás komoly közösségépítő munkával végez nagy sikerű falufejlesztést. A növénytermesztésre és az összefogásra épít. Saját maga termeszti fóliasátorban a palántákat, faiskolában a válogatott fajtájú gyümölcsfákat, és ingyen osztja szét a faluban, ahol ennek nyomán fellendült a kertművelés és a közösségi összefogás. Kihaló faluból éledő, sőt, mondhatni élőfalu lett néhány év alatt!


A szombati napon megismert számos lelkesítő példa láttán mi magunk is újult erővel folytatjuk az Öko-völgy Alapítvány küldetésének képviseletét: a fenntarthatóság megvalósítható!

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük