Falvak, melyek élhetnének – Gondolatok a Magyar Élőfalu Hálózat tevékenységeiről

2012-03-02 14.58.53_resizeAhogy utaztam a Dunántúlon, falvakon vezetett át az utam. Voltak módosabbak és tengődők, nagyobbak és kisebbek. Egyben viszont hasonlítottak, egyre városiasabbak, a házak sokaságán pedig ott volt az Eladó felirat…

A két háború között Magyarország lakosságának 80 %-a (!) élt a mezőgazdaságból. A 1990-es évek elején ez már alig volt 7 %, mára pedig 2 % (!) alá esett a szám. Persze tudjuk, minden statisztika torzít, és ebből a számból nem látszik az, hogy vidéken ma még mindig nagyon sokan egészítik ki saját terményekkel a fogyasztásukat, de ez már nem az, mint ami akkoriban volt.
Az életmód átalakulásával nem csak a gazdálkodói tevékenység esetleges nehézségei tűntek el, hanem a tudás is. Elég volt mindössze három generáció, és a több évszázados tudástár eltűnt, amely annyira gyakorlatias volt, hogy azt sok esetben semmilyen írásos anyag nem pótolhatja.

2012-03-02 14.59.06_resize
A sajnálkozás nyilvánvalóan nem segít ezen. Sokkal inkább az az értékmentő munka, amelyet immár 20 éve folytat a Magyar Élőfalu Hálózat. Ez egy informális szövetség, amelyben azok a kezdeményezések tömörülnek, ahol hagyományos értékrend mentén, az önellátó gazdálkodásra rendezkednek be az ott élők. Nem pusztán hagyományőrzők pár órára, hanem eszerint élnek. Gyűjtik a még fellelhető tudást, kipróbálják, amihez már szükséges az új tapasztalat, és átadják másoknak is. Ez a MÉH, a Magyar Élőfalu Hálózat.
Az aktív közösségek képviselői rendszeresen kapcsolatot tartanak egymással, hogy kicserélhessék gondolataikat, valamint az év során 1-2 alkalommal másoknak is elérhetővé teszik mindezt egy nyitott találkozón.

Legutóbb egy gömörszőlősi szépen faragott tornácon csak a szűkebb kör találkozott, hogy a télutó erősödő napsugarainál átbeszélhessük a legfontosabb teendőket, gondokat és örömöket.
Emellett ismerkedtünk az egykoron élő, de mára újraélesztésre váró gömöri kisfalu, Gömörszőlős szépségeivel. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány vezetőjeként kalauzolt bennünket. Sok erőfeszítést tesznek az alig 70 lélekszámú település megmentésére, és megóvására. A fenntartható gazdálkodásról, a megújuló energia felhasználásáról, a régi és új találkozásáról esik szó egy szépen megőrzött gömöri házban, és a hátul felhúzott új – de a tájba szépen illeszkedő – bemutató teremben.

2014-03-08 09.48.06_resize
Miközben béke ül a völgyön, nem tudjuk, hogy a kezdet csöndje ez, vagy a végzet kezdete… Nem könnyű ma már újra lelket lehelni a falvakba, ahol az emberek nem hisznek abban a jövőben, amely a múltból építkezik. A városi lét a kényelem és megélhetés ígéretével csalogat, de a kiszolgáltatottság és reménytelenség sötétségét nem reklámozza. A termőföld, a tiszta víz, az erdő, a közösség, az emberi kapcsolatok értékein alapuló rend, ma már nem vonzó sokaknak. Az egyénekre bontott társadalomban a vidéki élet egymásrautaltsága és együttműködésre sarkalló volta anakronisztikus lidérc, amelytől félni kell, nem pedig örülni.
Csak reméljük, hogy a jó példák e nemes halmaza újra vonzóvá teszi másoknak is a vidéki életet.

Pártha dász (Pőcze Vilmos)
Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding