Gömörszőlős adott helyszínt az idei Téli Élőfalu Találkozónak.

Somogyvámosról egy ötórás utazással érkeztünk meg a szlovák határ szomszédságában fekvő Gömörszőlősre. Budapesten csatlakozott hozzánk a Szeri Ökofalvak Szövetségének (SzÖSz) két vezetője, így már szó szerint telekocsi lettünk.

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért több csodálatosan felújított falusi udvarházzal rendelkezik itt. A házak berendezései is mind a fenntartható népi kultúrát dicsérik. Az étkezőben gyönyörű mázas kerámia csuprok és tányérok, kékfestős abroszok fogadják a vendégeket. A falakon nemezből készült remekművek láthatóak.

Az Élőfalu Találkozó egyik nagyon hasznos része dr. Gyulai Iván (az itteni intézet vezetője) bemutatója volt. Sok hasznos információval szolgált a fenntartható energiahasználat és a kertészkedés témájában.

Először az előadóteremben lévő tömegkályha kapcsán halhattunk arról, miként lehet sokkal takarékosabban tüzelni ezzel az eszközzel. Az alábbi videó e kályha építése közben mutatja be azt. Tömegkályha építése és működése

Ezután hallhattunk arról, hogyan lehet a napkollektor segítségével megfelelően kiszárítani télire a tűzifát. A következő berendezés egy hasonló elven működő aszalóház volt, amelyben gyümölcsöket, vagy gyógynövényeket lehet tartósítani.

A falu egy másik házánál pedig a szintén tökéletes égést biztosító rakétakályhát tanulmányozhattuk. Az alábbi videón látható a berendezés egykori építése: Rakétakályha építése Gömörszőlősön

Az utolsó különlegesség pedig egy melegház volt, ahol a téli hidegben a napsugárzás és a föld alatt elhelyezett trágya éréséből származó hővel fűtik a helyet, így jelentősen meghosszabbítva a termesztési időszakot.

Mindenkinek ajánljuk, hogy ha teheti, látogasson el Gömörszőlősön ezekre a helyszínekre, hogy személyesen szerezzen tapasztalatot a fentebb elmondottakról.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük