Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért

Gömörszőlős adott helyszínt az idei Téli Élőfalu Találkozónak.

Somogyvámosról egy ötórás utazással érkeztünk meg a szlovák határ szomszédságában fekvő Gömörszőlősre. Budapesten csatlakozott hozzánk a Szeri Ökofalvak Szövetségének (SzÖSz) két vezetője, így már szó szerint telekocsi lettünk.

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért több csodálatosan felújított falusi udvarházzal rendelkezik itt. A házak berendezései is mind a fenntartható népi kultúrát dicsérik. Az étkezőben gyönyörű mázas kerámia csuprok és tányérok, kékfestős abroszok fogadják a vendégeket. A falakon nemezből készült remekművek láthatóak.

Az Élőfalu Találkozó egyik nagyon hasznos része dr. Gyulai Iván (az itteni intézet vezetője) bemutatója volt. Sok hasznos információval szolgált a fenntartható energiahasználat és a kertészkedés témájában.

Először az előadóteremben lévő tömegkályha kapcsán halhattunk arról, miként lehet sokkal takarékosabban tüzelni ezzel az eszközzel. Az alábbi videó e kályha építése közben mutatja be azt. Tömegkályha építése és működése

Ezután hallhattunk arról, hogyan lehet a napkollektor segítségével megfelelően kiszárítani télire a tűzifát. A következő berendezés egy hasonló elven működő aszalóház volt, amelyben gyümölcsöket, vagy gyógynövényeket lehet tartósítani.

A falu egy másik házánál pedig a szintén tökéletes égést biztosító rakétakályhát tanulmányozhattuk. Az alábbi videón látható a berendezés egykori építése: Rakétakályha építése Gömörszőlősön

Az utolsó különlegesség pedig egy melegház volt, ahol a téli hidegben a napsugárzás és a föld alatt elhelyezett trágya éréséből származó hővel fűtik a helyet, így jelentősen meghosszabbítva a termesztési időszakot.

Mindenkinek ajánljuk, hogy ha teheti, látogasson el Gömörszőlősön ezekre a helyszínekre, hogy személyesen szerezzen tapasztalatot a fentebb elmondottakról.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ez a válság lelki, erkölcsi és szellemi természetű."
Bogár László, közgazdász