Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért

Gömörszőlős adott helyszínt az idei Téli Élőfalu Találkozónak.

Somogyvámosról egy ötórás utazással érkeztünk meg a szlovák határ szomszédságában fekvő Gömörszőlősre. Budapesten csatlakozott hozzánk a Szeri Ökofalvak Szövetségének (SzÖSz) két vezetője, így már szó szerint telekocsi lettünk.

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért több csodálatosan felújított falusi udvarházzal rendelkezik itt. A házak berendezései is mind a fenntartható népi kultúrát dicsérik. Az étkezőben gyönyörű mázas kerámia csuprok és tányérok, kékfestős abroszok fogadják a vendégeket. A falakon nemezből készült remekművek láthatóak.

Az Élőfalu Találkozó egyik nagyon hasznos része dr. Gyulai Iván (az itteni intézet vezetője) bemutatója volt. Sok hasznos információval szolgált a fenntartható energiahasználat és a kertészkedés témájában.

Először az előadóteremben lévő tömegkályha kapcsán halhattunk arról, miként lehet sokkal takarékosabban tüzelni ezzel az eszközzel. Az alábbi videó e kályha építése közben mutatja be azt. Tömegkályha építése és működése

Ezután hallhattunk arról, hogyan lehet a napkollektor segítségével megfelelően kiszárítani télire a tűzifát. A következő berendezés egy hasonló elven működő aszalóház volt, amelyben gyümölcsöket, vagy gyógynövényeket lehet tartósítani.

A falu egy másik házánál pedig a szintén tökéletes égést biztosító rakétakályhát tanulmányozhattuk. Az alábbi videón látható a berendezés egykori építése: Rakétakályha építése Gömörszőlősön

Az utolsó különlegesség pedig egy melegház volt, ahol a téli hidegben a napsugárzás és a föld alatt elhelyezett trágya éréséből származó hővel fűtik a helyet, így jelentősen meghosszabbítva a termesztési időszakot.

Mindenkinek ajánljuk, hogy ha teheti, látogasson el Gömörszőlősön ezekre a helyszínekre, hogy személyesen szerezzen tapasztalatot a fentebb elmondottakról.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)