ha-valtozik_valtoztass_kep2006 végén magyarul is megjelent Al Gore Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei című könyve. Al Gore első számú javaslata: mindenki csökkentse otthonának  energiafelhasználását! Aki hatékony lépéseket akar tenni, az a saját lehetőségeinek megfelelően válasszon energiahatékony világítást. Új készülék vásárlásakor is az energiatakarékos megoldást részesítse előnyben. Ügyeljen arra, hogy  a berendezései működtetés közben is jó állapotban maradjanak. Hatékony fűtési és hűtési megoldást válasszon ki lakásában, illetve házában. Szigetelje lakását alaposan; Vizsgálja meg otthonának energiamérlegét. Takarékoskodjon a meleg vízzel. Lehetőség szerint váltson zöld energiára. Ezek a leginkább kézenfekvő, bárki számára nyitott lehetőségek a radikális életmódváltásra – nem véletlen, hogy a „Kellemetlen igazság” első helyen sorolja fel ezeket a megoldásokat.
Al Gore nagy terjedelemben foglalkozik a közlekedésből származó környezeti terhelés mérséklésének lehetőségeivel is. Mindenkinek javasolja, hogy autózás helyett inkább gyalogoljon, kerékpározzon, másokkal közös autóban jusson el céljához, vagy válassza a tömegközlekedést. Álljon át kevésbé környezetterhelő vezetési stílusra, szokásokra. Vásároljon hatékonyabb autót, hibrid (részben benzinnel, részben elektromossággal működő) autót, alternatív üzemanyagot. Felhívja a figyelmet az üzemanyagcellás járművek távlataira, de közvetlen, már ma is elérhető további lehetőségeket is jelez: csökkenti a közlekedési szükségletet a távmunka. Ha teheti, telekommunikációval váltsa ki az országrészek vagy kontinensek közötti repülést.
A „Kellemetlen igazság” javaslatokat fogalmaz meg a fogyasztás csökkentésére, a pazarlás mérséklésére is: a tartós áruk vásárlása, az újrahasznosítás arányának növelése,  papírpazarlás kerülése, a tartós bevásárlószatyor előnyben részesítése viszonylag könnyen megvalósítható változtatások. A szerves hulladékokat minél nagyobb arányban célszerű komposztálni. Az újratölthető palackok használata is csökkenti a környezetterhelést, közvetetten pedig az elfogyasztott húsmennyiség csökkentése is korlátozza a széndioxid-terhelést.
Al Gore javasolja, hogy a vásárlás során mindenki a helyi árukat részesítse előnyben, és felhívja a figyelmet egy viszonylag új lehetőségre, a „szén-ellentételezés” megvásárlására, ami azt jelenti, hogy a polgár, akinek életmódja bizonyos mennyiségű széndioxid-kibocsátással jár, az ellentételezés megvásárlásával olyan projekteket támogat, amelyek valahol máshol csökkentik az üvegház-kibocsátást.
A volt amerikai alelnök a helyi közösségbe és az országos ügyekbe is beleszóló állampolgár lehetőségeit sem tartja lebecsülendőnek. „Legyetek a változások katalizátora” – adja ki a jelszót. Ehhez elsősorban a helyzet és az okok tanulmányozását kéri mindenkitől, tájékozódást, és a megszerzett információk terjesztését. Figyeljük kitartóan, hogy iskolánk vagy munkahelyünk kibocsátási szintje hol mérsékelhető, és helyezzük nyomás alá ezeket az intézményeket. Tudatos vásárlóként hozott döntéseinkkel, a márkák és szolgáltatók közötti választással „szavazzunk a pénzünkkel”. Hasonlóképpen, befektetési, megtakarítási döntéseinket is gondoljuk végig abból a szempontból, hogy melyek a kisebb kibocsátási szinttel járó alternatívák; s ugyanezt a célt szolgálhatjuk politikai cselekvéssel, aktivistaként és szavazóként, valamint azzal, hogy környezetvédelmi szervezethez csatlakozunk.

Kun András

Forrás: Al Gore: Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei. Göncöl Kiadó, Budapest, 2006.

Related Articles

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük