Ma már nem kérdés, miért érdemes a kemény (szintetikus) vegyszereket zöld (természetes) tisztítószerekre cserélni, illetve a bolti kozmetikumok és tisztálkodószerek helyett házi készítésű kencéket használni. Környezetünk és egészségünk védelme mellett pénztárcánk kímélése jelenti azokat a leggyakoribb okokat, amiért egyre többen úgy döntünk, ezentúl felhagyunk a korábbi környezet- és egészségkárosító anyagok használatával és élvezzük a zöld háztartás nyújtotta előnyöket.

További pozitívum, hogy a szerek többsége sokoldalúan felhasználható, igazi univerzális készítmény, vagyis alkalmazásukkal csökkenthető a vásárolt áruk száma, ami lehetőséget ad kiadásaink további mérséklésére. És végül, hogy őszinte legyek, számomra – és szerintem vagyunk néhányan ezzel–, az is komoly inspiráló tényezőt jelent, hogy a háziszerek „kotyvasztása” lehetőséget teremet a kreatív ambíciók kiélésére is.

A sort a mosás témakörével, azon belül is elsőként a mosószóda bemutatásával kezdem.

 

Mosószóda  (Na2CO3, nátrium-karbonát)

Általános háztartási tisztítószer. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatású, erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por. Ipari előállítása során nem keletkeznek környezetkárosító melléktermékek, vagyis környezetbarát, és ráadásul olcsó is.

 A mosószóda erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por (kép forrása: mixonline.hu)

 

Budapesten egy ökoboltban vásároltam legutóbb 2,5 kg-os kiszerelésben mosószódát 800 Ft + 150 Ft csomagolóanyag áron. (Ez az a mennyiség, amit még kézben is könnyen haza tudtam cipelni.) Ennél nagyobb kiszerelésben vásárolva viszont többet is megtakaríthatunk, nem beszélve arról, hogy a csomagolás (műanyag vödör) az említett helyen visszaváltható, vagyis nemcsak környezetbarátabb megoldást jelent, de legközelebb ténylegesen csak a tisztítószer árát kell kifizetni.

Mosószóda visszaváltható műanyag vödrös kiszerelésben (kép forrása: csudadio.hu)

 

Érdemes tudni a mosószóda és más hagyományos szerek használatáról, hogy szelídebben tisztítanak, mint a kemény vegyszerek, mosóporok, ezért több időt kell hagyni arra, hogy kifejtsék hatásukat.

Mosásnál a mosóporadag fele-harmada tetszés szerint helyettesíthető mosószódával, a többi lehetőleg legyen valamilyen környezetbarát mosószer. Így a textíliák puhábbak lesznek és a színük is megmarad. Az ajánlott hőfok 40-60 ˚C.

 

Mosógél

Egy másik lehetőség, arra, hogy természetes mosószerhez jussunk, ha mosógélt készítünk házilag mosószappanból – amikor is a lereszelt szappant desztillált vízben felfőzzük –, illetve fehér ruhák esetében szappanból szóda hozzáadásával. (Az egyes szavakra kattintva és azokat elolvasva magatok is készíthettek mosógélt az interneten fellelhető receptek alapján.)

Végül, a lúgos anyaggal kimosott ruhákhoz érdemes valamilyen gyengén savas – például almaecetes – öblítővizet hozzáadni, mely semlegesíti a szövetben maradt lúgot. A házilag készített öblítőbe én illóolajat – például gomba- és baktériumölő hatású teafaolajat, nyugtató levendulaolajat, vagy citrusfélék olaját – szoktam csepegtetni, így a ruhák kellemes illatúak lesznek. (Kész öblítőreceptért kattintsatok erre az interneten fellelhető jó kis receptre!)

Ami még fontos: vegyük igénybe a napfény tisztító hatását, vagyis a szárítás lehetőleg a szabad levegőn történjen (kép forrása: 4szoba.hu)

 

A mosószóda további felhasználási lehetőségei közé tartozik – többek között – mosogatószerként való alkalmazása is. Én 5 liter forró vízben szoktam 1 evőkanál szódát feloldani. (Figyelem: Az üvegedényeket utána ecetes vízben el kell öblíteni, nehogy foltosak maradjanak! Alumíniumedényeket pedig nem szabad vele tisztítani!)
Fontos! Ha érzékeny bőrűek vagytok, gumikesztyűben dolgozzatok vele, mert szárítja a bőrt!

Amennyiben ti is használjátok a mosószódát, kérlek, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, receptjeiteket! Örömmel vesszük azokat.

 

– Hári Beáta –

 

A mosószóda és más zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható.

[gravityform id=”3″ name=”Questionnaire”]

3 thoughts to “Házi tisztítószerek – A mosószóda és a mosószappan

 • AGATA

  Én is környezettudatosan „mosok”, mosódiót használok. Nálam bevált, és nem szürkít /teszek a fehér ruhákhoz 2 evőkanál mosószódát vagy fehérítőport. A színesek szépek lesznek, tiszták és puhák is.Mosószódát mosogatáshoz, takarításhoz is használok. Ablak és tükörtisztításhoz meleg ecetes vizet.Használok még szódabikarbónát,szintén fehérebbek lesznek tőle a ruhák, de ez kiváló szagtalanításhoz is /cipők, hűtőszekrény, ruhásszekrény/.Gouranga

  Válasz
 • Hari Bea

  Kedves Agata!

  Köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait. Mindig jó hallani, ha mások is természetes tisztítószereket használnak, és jó véleménnyel vannak róluk.

  Kicsit meg is előzött:) Mi is terveztük, hogy a kurzus keretében írunk még a szódabikarbónáról, és a mosónövényekről(például a mosódióról és a vadgesztenyéről is).

  Üdvözlettel:
  Hári Bea

  Válasz
 • Hari Bea

  A cikket olvasva testvérem kérdezte valamelyik nap, hogy mit jelent az, hogy a mosószóda szelídebben tisztít, mint a „normál mosóporok”, ezért több időt kell hagyni, hogy kifejtse hatását. Lehet-e, kell-e áztatni vele?

  Igen, ha szükséges, lehet áztatni mosószódával, ajánlott a félnapos szódás előáztatás. A forró vízben feloldott szóda fellazítja a szennyeződéseket, így lerövidülhet az aktív mosás ideje. Lúgos hatásánál fogva önmagában is tisztító hatással bír, de lágyítja is a vizet, ami növeli a hatékonyságot. Színes ruhákhoz óvatosan használjuk, mert kissé fakít, fehér ruháknál viszont annál inkább alkalmazható, mivel fehérítő hatása van.

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük