Házi tisztítószerek – A mosószóda és a mosószappan

Ma már nem kérdés, miért érdemes a kemény (szintetikus) vegyszereket zöld (természetes) tisztítószerekre cserélni, illetve a bolti kozmetikumok és tisztálkodószerek helyett házi készítésű kencéket használni. Környezetünk és egészségünk védelme mellett pénztárcánk kímélése jelenti azokat a leggyakoribb okokat, amiért egyre többen úgy döntünk, ezentúl felhagyunk a korábbi környezet- és egészségkárosító anyagok használatával és élvezzük a zöld háztartás nyújtotta előnyöket.

További pozitívum, hogy a szerek többsége sokoldalúan felhasználható, igazi univerzális készítmény, vagyis alkalmazásukkal csökkenthető a vásárolt áruk száma, ami lehetőséget ad kiadásaink további mérséklésére. És végül, hogy őszinte legyek, számomra – és szerintem vagyunk néhányan ezzel–, az is komoly inspiráló tényezőt jelent, hogy a háziszerek „kotyvasztása” lehetőséget teremet a kreatív ambíciók kiélésére is.

A sort a mosás témakörével, azon belül is elsőként a mosószóda bemutatásával kezdem.

 

Mosószóda  (Na2CO3, nátrium-karbonát)

Általános háztartási tisztítószer. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatású, erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por. Ipari előállítása során nem keletkeznek környezetkárosító melléktermékek, vagyis környezetbarát, és ráadásul olcsó is.

 A mosószóda erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por (kép forrása: mixonline.hu)

 

Budapesten egy ökoboltban vásároltam legutóbb 2,5 kg-os kiszerelésben mosószódát 800 Ft + 150 Ft csomagolóanyag áron. (Ez az a mennyiség, amit még kézben is könnyen haza tudtam cipelni.) Ennél nagyobb kiszerelésben vásárolva viszont többet is megtakaríthatunk, nem beszélve arról, hogy a csomagolás (műanyag vödör) az említett helyen visszaváltható, vagyis nemcsak környezetbarátabb megoldást jelent, de legközelebb ténylegesen csak a tisztítószer árát kell kifizetni.

Mosószóda visszaváltható műanyag vödrös kiszerelésben (kép forrása: csudadio.hu)

 

Érdemes tudni a mosószóda és más hagyományos szerek használatáról, hogy szelídebben tisztítanak, mint a kemény vegyszerek, mosóporok, ezért több időt kell hagyni arra, hogy kifejtsék hatásukat.

Mosásnál a mosóporadag fele-harmada tetszés szerint helyettesíthető mosószódával, a többi lehetőleg legyen valamilyen környezetbarát mosószer. Így a textíliák puhábbak lesznek és a színük is megmarad. Az ajánlott hőfok 40-60 ˚C.

 

Mosógél

Egy másik lehetőség, arra, hogy természetes mosószerhez jussunk, ha mosógélt készítünk házilag mosószappanból – amikor is a lereszelt szappant desztillált vízben felfőzzük –, illetve fehér ruhák esetében szappanból szóda hozzáadásával. (Az egyes szavakra kattintva és azokat elolvasva magatok is készíthettek mosógélt az interneten fellelhető receptek alapján.)

Végül, a lúgos anyaggal kimosott ruhákhoz érdemes valamilyen gyengén savas – például almaecetes – öblítővizet hozzáadni, mely semlegesíti a szövetben maradt lúgot. A házilag készített öblítőbe én illóolajat – például gomba- és baktériumölő hatású teafaolajat, nyugtató levendulaolajat, vagy citrusfélék olaját – szoktam csepegtetni, így a ruhák kellemes illatúak lesznek. (Kész öblítőreceptért kattintsatok erre az interneten fellelhető jó kis receptre!)

Ami még fontos: vegyük igénybe a napfény tisztító hatását, vagyis a szárítás lehetőleg a szabad levegőn történjen (kép forrása: 4szoba.hu)

 

A mosószóda további felhasználási lehetőségei közé tartozik – többek között – mosogatószerként való alkalmazása is. Én 5 liter forró vízben szoktam 1 evőkanál szódát feloldani. (Figyelem: Az üvegedényeket utána ecetes vízben el kell öblíteni, nehogy foltosak maradjanak! Alumíniumedényeket pedig nem szabad vele tisztítani!)
Fontos! Ha érzékeny bőrűek vagytok, gumikesztyűben dolgozzatok vele, mert szárítja a bőrt!

Amennyiben ti is használjátok a mosószódát, kérlek, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, receptjeiteket! Örömmel vesszük azokat.

 

– Hári Beáta –

 

A mosószóda és más zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható.

3 hozzászólás to “Házi tisztítószerek – A mosószóda és a mosószappan”

 • AGATA:

  Én is környezettudatosan “mosok”, mosódiót használok. Nálam bevált, és nem szürkít /teszek a fehér ruhákhoz 2 evőkanál mosószódát vagy fehérítőport. A színesek szépek lesznek, tiszták és puhák is.Mosószódát mosogatáshoz, takarításhoz is használok. Ablak és tükörtisztításhoz meleg ecetes vizet.Használok még szódabikarbónát,szintén fehérebbek lesznek tőle a ruhák, de ez kiváló szagtalanításhoz is /cipők, hűtőszekrény, ruhásszekrény/.Gouranga

 • Hari Bea:

  Kedves Agata!

  Köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait. Mindig jó hallani, ha mások is természetes tisztítószereket használnak, és jó véleménnyel vannak róluk.

  Kicsit meg is előzött:) Mi is terveztük, hogy a kurzus keretében írunk még a szódabikarbónáról, és a mosónövényekről(például a mosódióról és a vadgesztenyéről is).

  Üdvözlettel:
  Hári Bea

 • Hari Bea:

  A cikket olvasva testvérem kérdezte valamelyik nap, hogy mit jelent az, hogy a mosószóda szelídebben tisztít, mint a „normál mosóporok”, ezért több időt kell hagyni, hogy kifejtse hatását. Lehet-e, kell-e áztatni vele?

  Igen, ha szükséges, lehet áztatni mosószódával, ajánlott a félnapos szódás előáztatás. A forró vízben feloldott szóda fellazítja a szennyeződéseket, így lerövidülhet az aktív mosás ideje. Lúgos hatásánál fogva önmagában is tisztító hatással bír, de lágyítja is a vizet, ami növeli a hatékonyságot. Színes ruhákhoz óvatosan használjuk, mert kissé fakít, fehér ruháknál viszont annál inkább alkalmazható, mivel fehérítő hatása van.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Kertészeti innovációink Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla