A mulcsozást sokan ismerik, de a helyben termelt mulcsba való palántázást már csak nagyon kevesen. Nézzük meg, hogyan csinálják ezt a Krisna-völgyi kertészek!

Az elmúlt hetekben folyamatosan ültetünk, mikor épp mit. Az egyik új technika amit megosztanék veletek, a helyben termelt mulcsba való palántázás.

Tavaly ősszel vetettünk az ágyásokba 6 sor rozs és takarmány borsó keveréket (fele fele arányban). Április elején szépen elkezdtek virágozni, ami igaz nem egy látványos folyamat de mégis jól látható, ahogy a kalász kezdemények fejlődésnek indulnak. Ekkor letapostuk egy erre a célra készített kis eszközzel. Több szélességet is kipróbáltunk, végül a 110 centi széles deszka vált be jobban, mert az ágyásokról lelógó növényeket is elértük vele. A deszka alján egy szegvas van, ami hatékonyabban töri meg a szárat.

Miért nem vágjuk, vagy zúzzuk le? A rozs fűféle így újra hajt, ha nem sérült meg a gyökere. Emellett ha sikerült is a lezúzás elég mélyen ahhoz, hogy elpusztuljon, az aprított szár gyorsan bomlik. Ha pedig gyors a bomlás, akkor gyenge lesz a takarás, vagyis a gyomok ellen nem véd meg. Így sem teljesen 100 % a védelem, de tartós.
A fóliás takarás azért tettük hozzá, hogy ne kelljen többször átmenni a deszkával.
Ha valaki nem szeretne fóliát használni, csak hetente ismételje meg a taposást, 2-3 alkalom már biztos eredményt ad. Egy 4 ágyásos 30 méter hosszú parcella kevesebb mint fél óra alatt teljesíthető. Végül patisszon és padlizsán került a mulcsba.
Még lehet jelentkezni a július 9-ei kertészeti workshopunkra e-mailen itt: [email protected]
Általános Biokertész Workshop
👇

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük