Paradicsom aszalás, eltevés, befőzés

Mivel imádom a paradicsomot, így minden évben egyre többet palántázok, majd ültetek ki.

Van fürtös, koktél, dinnye, körte, szilva, sárga (és még olyan is, aminek nem tudom a nevét)

Azt tapasztaljuk egy ideje, hogy az évszakok rendje már felborult, ezért most már július végén „arathattam” a kedvenc paradicsomomat. Mostanra annyi termett, hogy el kellett gondolkozzak a hasznosításán. Tavaly csak egyféle módon tettem el; üvegekbe szósznak, de idén kissé kreatívabb akartam lenni, ezért több receptet is kipróbáltam.

  1. Aszalás
Aszalás

Aszalás

Az aszalásra ez a rekkenő hőség éppen ideális. Először a paradicsomot megmosom, majd a zöld, vagy sérült részeit kivágom. Ezután félbevágom, megsózom és kiteszem kb. 1 hétre a napra, (ami a mostani kánikulában csak 3-4 nap is lehet) de estére be kell vinni a lakásba. A legjobb a szúnyoghálón való szárítás, mert a bogarak nem mennek rá. Én is ezt tettem, de az első adag „megsemmisült” a kutyusok miatt. Tehát a végkövetkeztetés az, hogy ha van kedvenc állatunk az udvaron, akkor a paradicsomot rakjuk elég magasra. 🙂

  1. Passzírozás

Ez kissé időigényesebb, viszont a magok és a héj nélkül jóval tisztább végterméket kapunk. Egy jó régi passzírozóval

Passzírozás

Passzírozás

tettem meg ezt, aminek már az összeszerelése is kívánt némi gyakorlatot.

 

 

A megmosott paradicsomot forró vízbe teszem, majd lehántom a héját, és átpasszírozom. Az így kapott, még meleg pürét az üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem. Tartósítószert én soha nem használtam, csak jól sterilizáltam az üvegeket (alaposan elmostam, aztán forró sütőbe raktam), és ezután jött a dunsztolás.

  1.  Lefagyasztás

Ez a legegyszerűbb, erre leginkább a kisméretű koktélparadicsom a megfelelő, mivel nem foglal sok helyet. Csak megmosom, és így egészben elteszem a fagyasztóba.

Idén még egy olyan verziót is kipróbáltam, hogy leforráztam, lehúztam a héját, majd amikor kihűlt, kis dobozban eltettem. Ez még annyi helyet sem igényel, hisz összeesett már.

  1. Nyersen eltevés a la Öko-völgy  

Ennek az eljárásnak a pontos receptje itt található:

https://okovolgy.hu/darabolt-paradicsom-eltevese-tartositoszer-nelkul/

Nyersen eltevés

Nyersen eltevés

Ez az idei nekem is egy próba lesz. Annyira egyszerű, hogy csak megmosom, felvágom,és üvegbe teszem. Ezután minden utasítást pontosan követve az üvegeket jól lezártam, vízzel teli edénybe tettem, és elkezdtem dunsztolni. Amikor eltelt kb. 15 perc, levettem a tűzről, és hagytam szépen kihűlni.

Ezt követően mehet is a kamrába, és pár hónap múlva, mikor már nem lesz friss termés, ezekből lehet finomakat főzni.. 🙂

Mindenkinek sok sikert kívánok a különböző eltevési módokhoz! Persze ez csak néhány a sok közül, de a lényeg, hogy egyetlen egy paradicsomot se hagyjunk kárba veszni! 😉

(A bejegyzést az Öko-völgy Alapítvány munkatársa Németh Vera írta)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha meg nem találjuk, miért is vagyunk ezen a Földön, és hogyan akarjuk a 60-70 évünket értelmesen eltölteni, akkor nincs kiút a válságból."
Bogár László, közgazdász