Hogyan lehetne megszüntetni az éhínséget?

Friss felmérések szerint jelenleg világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek 1/3-a, körülbelül évi 1.3 milliárd tonna kerül kidobásra, ebből Magyarországon pedig évente 1,8 millió tonna!!!

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a világ élelmiszer-feleslegének a fele is megoldaná az éhínség problémáját! Magyarra lefordítva a Földünkön jelenleg nincs élelmiszerhiány, mindössze a helyes elosztással van a probléma.

 • 950 millió embernek nincs mit ennie. A legújabb számítások szerint a létminimumon (napi 2 dolláron) vagy az alatt élők száma már elérte a 1,3 milliárdot is.
 • Naponta 24 000 ember hal éhen a világban. Évente 25 millióval nő az ínségben szenvedők száma.
 • Világszerte 300 millió gyermek nem kap a szervezete fejlődéséhez szükséges táplálékot. Évente 11 millió kisgyermek hal meg éhség, vagy alultápláltság következtében.
 • Az 5 éves korig bekövetkező halálesetek egyharmadát elégtelen táplálkozás okozza.
 • Az alultápláltság több embert öl meg, mint az AIDS, a TBC és a malária együttvéve.

Íme az éhezés világtérképe:

 • “Szélsőséges mértékű éhínség”: Kongói Demokratikus Köztársaság, Csád, Eritrea, Haiti, Burundi
 • “Veszélyes szintű éhínség”: India, Nepál, Vietnam, Jemen, Etiópia, Szudán, Niger, Madagaszkár, Mozamik, Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Angola, Burkina Faso, Togo, Libéria, Közép-Afrikai Köztársaság, Sierra Leone, Bissau-Guinea, Banglades, Kelet-Timor, Comore-szigetek
 • “Súlyos éhínség”: Guatemala, Bolívia, Mongólia, Pakisztán, Mianmar/Burma, Indonézia, Fülöp-szigetek, Namíbia, Botswana, Lesotho, Szváziföld, Malawi, Kongó, Kamerun, Nigéria, Benin, Ghána, Elefántcsont-part, Guinea, Szenegál, Mali, Mauritánia.
 • “Mérsékelt szintű éhínség”: Honduras, Nicaragua, Panama, Venezuela, Guyana, Suriname, Kolumbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Marokkó, Gabon, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kína, Szíria, Thaiföld, Dél-Afrikai Köztársaság
 • “Alacsony szintű éhínség”: Mexikó, Brazil, Kuba, Costa Rica, Chile, Argentina, Uruguay, Szlovákia, Románia, Horvátország, Bosznia, Macedónia, Bulgária, Törökország, Irán, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Moldova, Egyiptom, Tunézia, Líbia, Algéria, Kirgizisztán, Malajzia. (forrás: erdekesvilag.hu)

Kutatások szerint a szemetesbe jutó élelmiszer nagy része ehető. A kidobott élelmiszer mindemellett egyben pénzpocsékolás is. A környezetbe kijuttatott élelmiszer környezetszennyezése valójában abban rejlik, hogy a megtermelésére és elkészítésére felhasznált erőforrásokat (talajmegmunkálás, víz a locsoláshoz, szállítás, hűtés, csomagolóanyag előállítása, főzés, stb.) pazaroljuk el. Végezetül a társadalmi hatásokat is figyelembe kell vennünk. Ha kevesebb élelmiszer kerül kidobásra, akkor a fogyasztással együtt csökken a kereslet, és ezzel párhuzamosan az élelmiszerek árai alacsonyabbak lennének.

Hogyan lehetne megszüntetni?

 

Egyéni és társadalmi szinten is lehet lépéseket tenni. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

Az egyéni szokásaink megváltoztatása közül megemlítünk néhányat:

 • Mivel 1 kg hús előállításához kb. 15-18-szor annyi növényi fehérje szükséges, ezért ugyanazon földterületen 15-18-szor annyi embert lehet vegetáriánus táplálkozás esetén fenntartani.Térjünk át vegetáriánus táplálkozásra és megmenthetjük az éhezőket és a Földet.
 • Ha maradt előző napról étel, akkor először mindig azt fogyasztjuk el, és csak azután kezdjük el enni a frisset.
 • Lehetőleg csak annyi ételt vegyünk, vagy készítsünk, amennyit biztosan el tudunk tárolni és elfogyasztani.

Ezek apró ötleteknek tűnnek, de éves szinten komolyabb összegeket jelentenek még egyéni szinten is.

A társadalmi jellegű változások közül néhány lelkesítő:

 • Ma már hazánkban is törvényileg szabályozzák, hogy az élelmiszer-forgalmazó cégek nem semmisíthetik meg a lejárathoz közeli élelmiszereket, hanem kötelesek eljuttatni az Élelmiszerbankoknak és az ételosztó szervezeteknek (pl. Food for Life Global, itthon Ételt az életért, stb.). Ezek a csoportok  világszerte azért küzdenek, hogy a kidobásra szánt, de ehető élelmiszereket eljuttassák a rászorulókhoz. Ha adónk 1%-ával, vagy az ételosztásokon időnként önkéntes munkákkal segítjük ezeket a szervezeteket, akkor sokat javulhatna a helyzet.
 • Három magyar diák (Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter) egy olyan telefonos alkalmazást (FoodOverflow) fejlesztett ki, melynek lényege, hogy a felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot. Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint. A nagy potenciált az adja, hogy az oldalt éppúgy használhatják élelmiszerboltok, éttermek és különféle jótékonysági szervezetek, mint magánemberek, hogy megtalálják egymást. További plusz, hogy a felajánlott és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoinokat kapnak, amiket a későbbiekben bárki elkölthet majd az együttműködő üzletláncoknál (tehát a nagy cégeknek is jó reklám, ha részt vesznek egy ilyen projektben) Az alkalmazás már több nemzetközi programozói versenyen is jelentős sikereket aratott. (www.she.hu)

 

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)