Húsmentességgel a metabolikus szindróma ellen

Érdekes összefüggéseket tárt fel egy kutatómunka a lakto-vegetariánusok életmód szokásai és egy immár népbetegségnek számító anyagcserezavar, a ‘metabolikus X szindróma’ között. Rév Erzsébet diplomamunkája nagyító alá veszi, hogy a hús és tojásmentes táplálkozási formának és a hozzá kapcsolódó életmód szokásoknak az alapelvei mennyiben feleltethetőek meg a modern nyugati orvoslás metabolikus szindróma által „előhívott” prevenciós ajánlásainak.

Metabolikus X szindróma (MS)
Az orvosi köztudatban „halálos négyes”, vagy az „új világ szindróma” néven vált ismertté a metabolikus szindróma, amely napjainkra a leggyakoribb összetett anyagcserezavar lett. A legtöbb kutató 20-25%-ra becsüli a gyakoriságot Európa felnőtt lakosságának körében. A WHO szerint 2025-re mintegy 300 millió embert fog érinteni.
Ma már az orvostudomány egyetért abban, hogy az MS legfőbb kockázati tényezője az helytelen életmód, méghozzá a nem megfelelő táplálkozás és a testmozgás hiánya.

Vajon az egyik legelterjedtebb reform táplálkozási irányzat, a lakto-vegetarianizmus elejét veszi-e az MS kialakulásának is? Vagy e népbetegség leküzdése újabb, extra életmód követelményeket jelent?

A kutatómunka összehasonlított egy lakto-vegetáránus, egy átlag fogyasztói és egy egészségpedagógiai oktatásban részesülő csoportot.

A diplomamunka néhány figyelemreméltó következtetése:

A lakto-vegetariánusok előnyben vanak az MS megelőzése kapcsán, mert ők más téren is tudatosan ügyelnek az egészségükre  :

•    A lakto-vegetariánusok – noha húsmentességük alapmotivációja eredendően nem az MS megelőzése – táplálkozási szokásaikkal automatikusan eleget tesznek számos orvosi, MS prevenciós javaslatnak.
•    A vegetariánusok ritkábban fogyasztanak alkoholt és kevesebbet dohányoznak, mint a másik két csoport. Márpedig e két káros szokás az MS-hez közvetetten kapcsolódó fontos rizikófaktor.
•    A vegetariánus életmódot folytatók jobban figyelik a termékek adalékanyag tartalmát és feldolgozottságát, tudatosabbak ilyen téren, mint a másik két csoport.
•    A vegetariánus életmódot folytatók tudatosabban választanak, ha a nassolásról van szó, jellemzőbben cserélik az édességet, chipset egészségesebb rágcsálnivalókra.

A rendszeres, aktív testmozgás azonban a vegetariánusoknál is hiányzik. A kutatás szerint egyik csoport sem szentel kellő figyelmet a sportra, pedig ez az MS elleni küzdelem fontos része lenne.
Szintén nem mutatkozott különbség a magas cukortartalmú élelmiszerek tudatos kerülését illetően.
Érdekes megfigyelés, hogy mindhárom csoport tagjainak nagy többsége elégedett saját táplálkozási szokásaival, még akkor is, ha ugyanezen személyek esetében az életmód-szokásaikra vonatkozó kérdések az egészség tudatosságukat nem támasztották alá.

Felnőtt életünk táplálkozásában meghatározó jelentőségű a gyermekkorunkból hozott minta. Ezt azonban aktív és tudatos életvezetéssel bárki módosíthatja.

Rév Erzsébet diplomamunkája (Apor Vilmos Katolikus Főiskola) innen letölthető (473 KB).

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor