Az ökotáriánus egy már bevett angol kifejezés, jelentése hasonló a „vegetáriánushoz”. Az eredeti jelentés szerint az ökotáriánus lehet, hogy vegetáriánus, lehet, hogy nem az, de mindenképpen arra törekszik, hogy szezonális ételeket fogyasszon, és egyúttal olyan élelmiszereket, amelyeket az ő környezetében termeltek meg.
A szezonális táplálkozás azt jelenti, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket akkor fogyasztjuk, amikor érnek-szedhetők, illetve télen azokat, amelyek tárolhatók, vagy vegyszermentesen tartósíthatók. A természetgyógyászok többnyire egyetértenek abban, hogy ez a lehető legegészségesebb táplálkozási forma – hiszen mi magunk is a természet részei vagyunk, és nem „véletlenül” érik akkor egy gyümölcs, szedhető egy zöldség, amikor.
Közismert tény az is, hogy a húsfogyasztás óriási mértékű környezetterheléssel jár, és káros egészségügyi-mentális hatásai is vannak. Ezért az ökotarianizmus legjobb esetben együtt kell, hogy járjon a vegetarianizmussal is.
Az Öko-völgy Alapítvány mintaterületén, Krisna-völgyben élők helyben, vegyszermenetes-ökológiai gazdálkodással megtermelt alapanyagokból, szezonálisan és laktovegetáriánus módon táplálkoznak.
A kutatási eredmények szerint az ökotáriánus életmód nem csupán az egyének egészségének hosszú távú fenntartásához, hanem a környezet megóvásához, a fenntartható gazdálkodás megteremtéséhez is nagymértékben hozzájárul.
Kun András
2 thoughts to “Ki az ökotáriánus?”
Pingback: Olvasmány – Manorama naplója
Pingback: Öko-völgy Alapítvány » A kerttől a konyháig