Krisna-völgyben és Somogyvámoson tavaly az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a csapadékosabb időszakokat tavasszal és ősszel egy-egy   aszályos periódus szakította meg. Ezt a környéket az országos átlagnál erősebben sújtották a tavaszi fagyok, ezért a gyümölcstermés néhol drámai módon alacsony volt. (A fagyokat túlélt fiatal fák és csemeték viszont kiválóan növekedtek a csapadékos nyári időszakban.)

2016-ban Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Ez úton is hálásan köszönöm Pártha dásznak (Pőcze Vilmosnak), hogy a Krisna-völgyben mért adatsorát rendelkezésemre bocsátotta. Ahogy már évek óta, január elején most is elkészítettem az elmúlt (a 2016-os év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe csupán két helyen metszi (április, szeptember hónapokban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét. Ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2016-ban az aszályos periódusok. A csapadékgörbe csúcsán sötétkékkel jelzett területet júliusban látunk, 2016-ban tehát a tenyészidőszak közepén volt ún. szuperhumid szakasz. A 795 mm-es éves csapadékösszeg kiemelkedően magas, ráadásul a legmelegebb nyári időszakban is tekintélyes mennyiségű eső hullott (A 2016-os diagramon látható csapadék-eloszlási típust nevezi a bioklimatológia szubatlanti-alpesi, kód-jelöléssel ff évnek.)

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2016-ban áprilisban, júniusban és augusztus-szeptemberben látunk.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2016-ban a december volt Somogyvámoson.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2016-ban Somogyvámoson 795 mm (ez jóval meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja
A 2015-ös év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:


A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettem.

Kun András

Related Articles

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük