Klímadiagram – 2016

Krisna-völgyben és Somogyvámoson tavaly az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a csapadékosabb időszakokat tavasszal és ősszel egy-egy   aszályos periódus szakította meg. Ezt a környéket az országos átlagnál erősebben sújtották a tavaszi fagyok, ezért a gyümölcstermés néhol drámai módon alacsony volt. (A fagyokat túlélt fiatal fák és csemeték viszont kiválóan növekedtek a csapadékos nyári időszakban.)

2016-ban Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Ez úton is hálásan köszönöm Pártha dásznak (Pőcze Vilmosnak), hogy a Krisna-völgyben mért adatsorát rendelkezésemre bocsátotta. Ahogy már évek óta, január elején most is elkészítettem az elmúlt (a 2016-os év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe csupán két helyen metszi (április, szeptember hónapokban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét. Ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2016-ban az aszályos periódusok. A csapadékgörbe csúcsán sötétkékkel jelzett területet júliusban látunk, 2016-ban tehát a tenyészidőszak közepén volt ún. szuperhumid szakasz. A 795 mm-es éves csapadékösszeg kiemelkedően magas, ráadásul a legmelegebb nyári időszakban is tekintélyes mennyiségű eső hullott (A 2016-os diagramon látható csapadék-eloszlási típust nevezi a bioklimatológia szubatlanti-alpesi, kód-jelöléssel ff évnek.)

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2016-ban áprilisban, júniusban és augusztus-szeptemberben látunk.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2016-ban a december volt Somogyvámoson.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2016-ban Somogyvámoson 795 mm (ez jóval meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja
A 2015-ös év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:


A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettem.

Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor