Somogyvámosi kertünkben 2017-ben 822 milliméter csapadék hullott. Ez sorban a hatodik olyan esztendő volt, amikor az éves csapadék mennyisége jelentősen meghaladta a sokéves átlagot (650 mm). A csapadékosabb tavaszi, nyári és őszi-téli időszakokat tavasszal és nyár végén is aszályveszélyes (március-április, június) és aszályos (augusztus) periódusok szakították meg.
2017-ben Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. E helyen is köszönetet mondunk Pártha dásznak, aki a Krisna-völgyi csapdék-adatokat rendelkezésünkre bocsátotta.
Ahogy már évek óta, január elején most is elkészítettük az elmúlt (a 2017-es év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe csupán egyetlen helyen metszi (augusztusban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét: ez volt Somogyvámos állomás környékén 2017-ben az aszályos periódus. A csapadékgörbe csúcsán sötétkékkel jelzett területet szeptember-októberben látunk, 2017-ben tehát a tenyészidőszak végén volt ún. szuperhumid szakasz. A 822 mm-es éves csapadékösszeg kiemelkedően magas, ráadásul a legmelegebb nyári időszakban is tekintélyes mennyiségű eső hullott (A 2017-os diagramon látható csapadék-eloszlási típust nevezi a Köppen-Zólyomi féle bioklimatológia atlanti-szubmediterrán, kód-jelöléssel x”ff évnek.)

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos és aszályos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2017-ben március-áprilisban, júniusban és augusztusban látunk.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2017-ben a január volt Somogyvámoson.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2017-ben Somogyvámoson 822 mm (ami jelentősen meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja
A 2015-ös év diagramja
A 2016-os év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Related Articles

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük