Klímadiagramm 2019

Területünkön 2019-ben 767,5 milliméter csapadék hullott. Ez volt sorban a nyolcadik olyan év, amikor az éves csapadék mennyisége jelentősen meghaladta a sokéves átlagot (650 mm).

A tavaszi aszályveszélyes időszak 2019-ben elmaradt, a csapadékos koranyár után egy aszályos (augusztus), illetve két aszályveszélyes (szeptember-október) hónap következett.

Ahogy már évek óta, most is elkészítettük az elmúlt (a 2019-es év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

2019-ben a csapadékmennyiségek mérését és összesítését Pőcze Vilmos (Pártha dász) végezte Krisna-völgyben, összefoglalónk az ő adatai alapján készült.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadékgörbe egy helyen metszi (augusztusban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét: ez volt Somogyvámos állomás környékén 2019-ben az aszályos periódus.

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:

– Aszályhajlamos és aszályos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2019-ben márciusban és augusztustól októberig látunk.

– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2019-ben nem volt Somogyvámoson.

– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2019-ben Somogyvámoson 767,5 mm (ami jelentősen meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai (2012-2019) a Kutatás kategóriában érhetők el honlapunkon.

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük: http://www.zivatar.hu/script.php?id=walter-lieth

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding