Területünkön 2019-ben 767,5 milliméter csapadék hullott. Ez volt sorban a nyolcadik olyan év, amikor az éves csapadék mennyisége jelentősen meghaladta a sokéves átlagot (650 mm).

A tavaszi aszályveszélyes időszak 2019-ben elmaradt, a csapadékos koranyár után egy aszályos (augusztus), illetve két aszályveszélyes (szeptember-október) hónap következett.

Ahogy már évek óta, most is elkészítettük az elmúlt (a 2019-es év) Walter-Lieth-féle klímadiagramját.

2019-ben a csapadékmennyiségek mérését és összesítését Pőcze Vilmos (Pártha dász) végezte Krisna-völgyben, összefoglalónk az ő adatai alapján készült.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyen kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadékgörbe egy helyen metszi (augusztusban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét: ez volt Somogyvámos állomás környékén 2019-ben az aszályos periódus.

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:

– Aszályhajlamos és aszályos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2019-ben márciusban és augusztustól októberig látunk.

– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2019-ben nem volt Somogyvámoson.

– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2019-ben Somogyvámoson 767,5 mm (ami jelentősen meghaladja a 650 mm-es sokéves átlagot).

A korábbi évek klímadiagramjai (2012-2019) a Kutatás kategóriában érhetők el honlapunkon.

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük: http://www.zivatar.hu/script.php?id=walter-lieth

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük