„Az ökofalu olyan alternatív életmód-kísérlet, amely viszonylag keveseket vonz, és még kevesebb azoknak a száma, akik a szándékon túl meg is tudják valósítani. Mivel a magyarországi ökofalvakban lakók lélekszáma legfeljebb 500 fő, azt gondolhatnánk, hogy valójában marginális jelenségről van szó. Mégis érdemes vele foglalkozni:

egyrészt mert az ökofalusi értékrend vizsgálata – tehát, hogy mi ellenében és mi mellett jön létre – jelen társadalmunk problémáinak diagnózisa lehet; másrészt mert rendkívül érdekes társadalmi kísérlet, amely a társadalomtudományok számára (is) izgalmas kutatási terepet kínál, önmagán túlmutató kérdéseket vetve fel.

Az ökofalusiakat – akiknek jó része középosztálybeli értelmiségi – általában erős reflexivitás jellemzi: reflektálás a világ dolgaira, véleménynyilvánítás az aktuális társadalmi kérdésekről (fogyasztói társadalomról, globalizációról, centralizációról, környezeti-gazdasági-etikai krízisről, elidegenedésről). A világról való gondolkodásuk társadalomkritika is egyben, amelynek alapja – a mérlegelő-értékelő értelmiségi gondolkodás mellett – a sajátos szemszög, egyfajta alternatív látásmód, amely a többségitől eltérő értelmezését adja a világnak. Ez a látásmód és attitűd azonban nem kizárólag az övék, az ökofalvaktól látszólag radikálisan eltérő világokban is találkozhatunk vele. Ez pedig az ökofalu-diskurzust szélesebb kontextusba helyezi, ami a kutatás aktualitását és relevanciáját erősíti.” (Részlet a Kiadó könyvajánlójából)

E tanulmánykötet a szerző magyar ökofalvakról írt munkáiból nyújt válogatást.
Ízelítő a fejezetcímekből:

„Egy tál frissen sült fánk” – A közösség „mítosza” a magyarországi ökofalvakban

„Mindenek anyját énekelem, Gaiát, a szilárdat” – Vallás, hit és spiritualitás a magyar ökofalvakban

„Túl a puszta megértésen” – Természethit a magyar ökofalvakban

„Nem a testnek van lelke, hanem a léleknek van teste” – Lélekhit és természetfelfogás Krisna-völgy ökofaluban

„Kell hagyni időt” – Esettanulmány egy ökológiai életmódközösség időhasználatáról

Megvásárolható a L’Harmattan Kiadó honlapjáról,

illetve https://harmattan.hu/#konyvesbolt.

 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük