Környezetvédelem, organikus kert- és tájépítés az Öko-völgy programban

Az Öko-völgy program mintaterületén a világ legkülönbözőbb régióiból származó lágyszárú-, fa- és cserje fajok klimatikus-ökológiai igényét teszteljük, és vizsgáljuk a klímaváltozásra adott reakcióikat…

Környezetvédelem

Krisna-völgyben elsődleges a megújuló energiaforrások, így a napenergia és a fa felhasználása. A jelenlegi hulladékkezelésre jellemző a hulladék keletkezés megelőzésére fektetett hangsúly, és a nagy arányú komposztálható komponens. A többféle technológiával előállított komposztot a kertészetben és a szántóföldi növénytermesztésben használjuk fel. Terveink között szerepel, hogy: (1) tovább bővítsük a környezetvédelmi beruházásainkat, illetve a technológiák összehangolása révén tovább csökkentsük a környezeti terhelést, (2) olyan modelleket dolgozzunk ki, amelyek más ökofalvakban, és egyedi háztartásokban, városi körülmények között is segítik csökkenteni a szennyező anyagok kibocsátását, (3) kidolgozzuk az ökológiai tehenészetünkben keletkező nagymennyiségű szalmás trágya további mezőgazdasági alkalmazhatóságát. Tervezett talajtani és élettani kutatásaink alapján választ várunk arra, hogy a szervestrágyázás milyen módon járulhat hozzá a talajok szervesanyag-tartalmának megőrzéséhez, növeléséhez, illetve a humuszminőség javításához. (4) Itt is külön megemlítendő a kiépítés alatt álló nádgyökérzónás szennyvíztisztító rendszerünk, amelynek rendkívül komoly környezetterhelés-csökkentő hatása lesz.

Építészet, organikus kert- és tájépítés

Krisna-völgyben már eddig is számos építészeti, valamint táj- és kertépítészeti beruházást valósítottunk meg. A változó klimatikus viszonyok szükségessé teszik a szárazabb-melegebb égövön szerzett évezredes tapasztalatok hasznosítását. Ugyanezen elveket igyekszünk érvényesíteni a táj- és kertépítészet kapcsán. A Botanikus Kert kialakításánál, az utcák és a nagyobb zöldterületek fásításánál egyaránt figyelembe vesszük a faluközösség igényeit, valamint a változó klíma hatásait. Folyamatosan bővülő botanikai gyűjteményünkben számos szárazabb és melegebb éghajlatról származó növényfajt- és fajtát honosítottunk meg, köztük olyanokat is, amelyekről korábban nem, vagy alig rendelkeztek magyarországi nevelési tapasztalatokkal. Vizsgálatainkban a világ legkülönbözőbb régióiból származó lágyszárú-, fa- és cserje fajok klimatikus-ökológiai igényét teszteljük, és vizsgáljuk a klímaváltozásra adott reakcióikat. Botanikus Kertünk hivatalos tagja a hazai  Botanikus Kertek Szövetségének. Kutatásaink célja, hogy: (1) tovább folytassuk a megkezdett honosítási és klímatűrési kísérleteket, valamint, hogy mind szélesebb körben megismertessük a már mintegy 15 éves tapasztalatainkat. (2) Számos építészeti elem, valamint táj- és kertépítészeti lehetőség kipróbálását tervezzük.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman