Kutatási tapasztalatok az Öko-völgy Programban

kutatasi-tapasztalatok-az-oko_volgy-programbanFarkas Judit egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadásának összefoglalója. Teljes hanganyaggal

A néprajz és kulturális antropológia tudományok tárgya az emberi társadalom és kultúra működése; vizsgálatát kiterjeszti a társadalom és kultúra minden szegmensére. Módszertanában és vizsgálati mintájában különül el elsősorban a többi társadalomtudománytól: legfőbb módszere az un. résztvevő megfigyelés, aminek lényege, hogy a kutató a lehető legmélyebben „megmerül” a vizsgált csoport életében, mindennapjaiban, lehetőség szerint együtt él és együtt dolgozik velük.

E terepmunka módszerből egyenesen következik, hogy e diszciplína mintája, vizsgálati egysége elsősorban a kis csoport, egy-egy közösség. Az így kapott tudományos eredményekből igyekszik az embert érintő általános tudásra szert tenni; és az így kapott válaszokat igyekszik megosztani ott, ahol felteszik ezeket a kérdéseket és kíváncsiak a válaszra.

A pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék nagy hangsúlyt helyez a jelenkori társadalom vizsgálatára. Ezen belül a hallgatók körében is egyre népszerűbbek az olyan témák, amelyek a fenntarthatóság tematikájába tartoznak. Különösen fontos ez akkor, ha tudjuk: a néprajz/kulturális antropológia tudományok tárgya – például a közösség, a társadalom, kultúra, hagyomány, lokális identitás, gazdálkodás, tárgy és életmód, táj és ember, ökológia és anyagi kultúra stb. – egyben a fenntartható fejlődés eszköze is.

Jelen projekttel az Öko-völgy páratlan lehetőséget kínál fel a magyar kutató-társadalomnak és – amit még fontosabbnak tartok–: a jövő kutató-generációjának. Hiszen azáltal, hogy a hallgatók ilyen témában és terepen írják meg szakdolgozatukat, egyedülálló alkalmat kapnak arra, hogy maguk is a jövő lehetőségét vizsgálják. Ez pedig, úgy gondolom, a fenntarthatóság alapvető kérdése: hogyan valósítható meg a jövő?

Hallgatóimmal – az Öko-völgy Program és tanszékem között 2008 októberében létrejött megállapodás keretében – ez év tavaszán kezdtünk néprajzi-antropológiai kutatásokba Krisna-völgyben. A két hetes közös terepmunka és több hallgató egyéni terepmunkájának rendkívül pozitív tapasztalatai alapján minden kutatót és hallgatót biztatok az Öko-völgy Programba való bekapcsolódásra, az itt végzett kutatásra és terepgyakorlatra.

Az előadás hanganyaga letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Film a téli zöldségtermesztésről Mérgezett Föld

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Rombolóan hat az a tévhit, hogy csak a racionálisan felfogható vagy a tudományosan kimutatható tartozik az emberiség állandó ismeretanyagához."
Konrad Lorenz