Kutatási tapasztalatok az Öko-völgy Programban

kutatasi-tapasztalatok-az-oko_volgy-programbanFarkas Judit egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadásának összefoglalója. Teljes hanganyaggal

A néprajz és kulturális antropológia tudományok tárgya az emberi társadalom és kultúra működése; vizsgálatát kiterjeszti a társadalom és kultúra minden szegmensére. Módszertanában és vizsgálati mintájában különül el elsősorban a többi társadalomtudománytól: legfőbb módszere az un. résztvevő megfigyelés, aminek lényege, hogy a kutató a lehető legmélyebben „megmerül” a vizsgált csoport életében, mindennapjaiban, lehetőség szerint együtt él és együtt dolgozik velük.

E terepmunka módszerből egyenesen következik, hogy e diszciplína mintája, vizsgálati egysége elsősorban a kis csoport, egy-egy közösség. Az így kapott tudományos eredményekből igyekszik az embert érintő általános tudásra szert tenni; és az így kapott válaszokat igyekszik megosztani ott, ahol felteszik ezeket a kérdéseket és kíváncsiak a válaszra.

A pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék nagy hangsúlyt helyez a jelenkori társadalom vizsgálatára. Ezen belül a hallgatók körében is egyre népszerűbbek az olyan témák, amelyek a fenntarthatóság tematikájába tartoznak. Különösen fontos ez akkor, ha tudjuk: a néprajz/kulturális antropológia tudományok tárgya – például a közösség, a társadalom, kultúra, hagyomány, lokális identitás, gazdálkodás, tárgy és életmód, táj és ember, ökológia és anyagi kultúra stb. – egyben a fenntartható fejlődés eszköze is.

Jelen projekttel az Öko-völgy páratlan lehetőséget kínál fel a magyar kutató-társadalomnak és – amit még fontosabbnak tartok–: a jövő kutató-generációjának. Hiszen azáltal, hogy a hallgatók ilyen témában és terepen írják meg szakdolgozatukat, egyedülálló alkalmat kapnak arra, hogy maguk is a jövő lehetőségét vizsgálják. Ez pedig, úgy gondolom, a fenntarthatóság alapvető kérdése: hogyan valósítható meg a jövő?

Hallgatóimmal – az Öko-völgy Program és tanszékem között 2008 októberében létrejött megállapodás keretében – ez év tavaszán kezdtünk néprajzi-antropológiai kutatásokba Krisna-völgyben. A két hetes közös terepmunka és több hallgató egyéni terepmunkájának rendkívül pozitív tapasztalatai alapján minden kutatót és hallgatót biztatok az Öko-völgy Programba való bekapcsolódásra, az itt végzett kutatásra és terepgyakorlatra.

Az előadás hanganyaga letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.