Darabolt paradicsom eltevése tartósítószer nélkül

A szeszélyes időjárás következtében idén csak az elmúlt napokban (augusztus végén) érett szedhetővé kertünkben a paradicsom, pedig időben vetettünk, palántáztunk. Kedvenc paradicsom befőzési módunk, hogy darabolva (a kisebbeket egészben) tesszük befőttes üvegbe, teljesen natúr. Sem cukor, sem tartósítószer, de még felöntőlé sem kell hozzá! A vizes dunsztolás során saját levet ereszt, ami elegendő befőttlé.

Tovább
Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Egy házi rozsdafarkú pár idén már a második fészekalját röpteti házunk tornácán. Egy ilyen testalkatú rovarevő madárpár szezononként átlag 100 kg (!) ízeltlábút fogyaszt el, beleszámolva fiókáik etetését is (széncinkéken alapuló kutatások szerint). Ez meggyőző nagyságrend, számíthatunk tehát segítségükre bio veteményesünk és gyümölcsösünk rovarkártevői ellen!

Tovább
„Beszélgetések az önellátásról 3.” (könyvünk HARMADIK kötete)

A harmadik kötetben elsősorban a pénzügyi gazdálkodással, közösségszervezéssel és a közösségi élet más aspektusaival foglalkozunk (oktatás, pszichológia, egészségvédelem, túlélés természeti környezetben). Emellett helyet kapnak korábbi kötetekben nem tárgyalt témák, így a magtermesztés és magfogás, valamint a téli zöldségnövény-termesztés. Ismét részletesen bemutatunk egy megvalósult, működő, családi léptékű önellátó gazdaságot, valamint számos bevált receptet, termesztési leírást közlünk.

Tovább