Cukor és tartósítószer nélkül szeretnél gyümölcsöt befőzni? Nem szeretnél télen vegyszeres körtét vásárolni, miután ősszel kilószámra hagytad a biokertedben, a fa alatt elrohadni a gyümölcsöt? . . .
Cukor és tartósítószer nélkül szeretnél gyümölcsöt befőzni? Nem szeretnél télen vegyszeres körtét vásárolni, miután ősszel kilószámra hagytad a biokertedben, a fa alatt elrohadni a gyümölcsöt? . . .
A X. Európai Farmgazdálkodási Konferenciának 2017. szeptember 15 és 17 között Krisna-völgy ad otthont. A konferencia címe: „Vissza az alapokhoz”, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt! A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött! 10. Európai Farm Konferencia – Regisztrációs lap
A szeszélyes időjárás következtében idén csak az elmúlt napokban (augusztus végén) érett szedhetővé kertünkben a paradicsom, pedig időben vetettünk, palántáztunk. Kedvenc paradicsom befőzési módunk, hogy darabolva (a kisebbeket egészben) tesszük befőttes üvegbe, teljesen natúr. Sem cukor, sem tartósítószer, de még felöntőlé sem kell hozzá! A vizes dunsztolás során saját levet ereszt, ami elegendő befőttlé.
„Az étel pénz” című kisfilmet a Krisna-völgyi aratás alkalmával forgatták. Sivaráma Swami beszél benne az önellátó életmód lényegéről, tolmácsolja a földdel való kapcsolat üzeneteit. Közvetlenül kimondott mélyreható igazságok, átfogó összefüggések a fenntartható életmód kapcsán.
A „Beszélgetések az önellátásról” könyvsorozatunk három szerzőjével is találkozhattok augusztus 25-én, Oszkón, a Gyüttment fesztivál színpadi beszélgetésein. Gyertek el!
Egy házi rozsdafarkú pár idén már a második fészekalját röpteti házunk tornácán. Egy ilyen testalkatú rovarevő madárpár szezononként átlag 100 kg (!) ízeltlábút fogyaszt el, beleszámolva fiókáik etetését is (széncinkéken alapuló kutatások szerint). Ez meggyőző nagyságrend, számíthatunk tehát segítségükre bio veteményesünk és gyümölcsösünk rovarkártevői ellen!
A harmadik kötetben elsősorban a pénzügyi gazdálkodással, közösségszervezéssel és a közösségi élet más aspektusaival foglalkozunk (oktatás, pszichológia, egészségvédelem, túlélés természeti környezetben). Emellett helyet kapnak korábbi kötetekben nem tárgyalt témák, így a magtermesztés és magfogás, valamint a téli zöldségnövény-termesztés. Ismét részletesen bemutatunk egy megvalósult, működő, családi léptékű önellátó gazdaságot, valamint számos bevált receptet, termesztési leírást közlünk.
A „Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket!” című cikkünk filmes illusztrációja:
a „Jövőképzés 2017. Nyári Egyetem” keretében. A nyári egyetem témája: Új gazdaság – humánökonómia vs. ökonomizmus. . .. . .