7_100x100Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a túlságosan csapadékos heteket sokszor komoly aszályok követik. Bizonyára sokunkban érett meg az elhatározás: nem hagyjuk veszni az őszi és tavaszi kertészeti munkák eredményét, nem várjuk meg, hogy az aszály elpusztítsa veteményünket. A Krisna-völgyi kertészektől kapott tanácsokkal felszerelkezve indultam el megvenni a szükséges alkatrészeket, és összeállítani a saját csepegtető szalagos hálózatunkat.

A mostani rövid írással, képriporttal a kedves Olvasó próbálkozását szeretném megkönnyíteni.

Az öntözőrendszer kiépítésének első fázisa a tervezés. Rajzoljuk le az ágyásrendszerünket, tervezzük meg, hogy hol fektetjük le a gerinc- és szárnyvezetékeket. A rendszer hálózatról is működtethető, ha pedig a gravitációs megoldást választjuk, akkor akár a ciszterna/hordó és a veteményes közötti 2-3 méteres szintkülönbség is elegendő.

Ha már kitapasztaltuk, hogy mennyi idő kell a megfelelő nedvesítéshez, akkor magára hagyhatjuk az öntözőrendszert, csak kinyitni és elzárni kell a vízcsapot. Ez az öntözési módszer rendkívül víztakarékos, és a növények számára is megfelelőbb, mint az esőztető vagy kannás öntözés. Ha a növényeink 10-15 cm-es magasságot elérték, akkor terítsünk mulcsot a sorközökbe, és a csőre is, így még hatékonyabb és víztakarékosabb a rendszer.

Tapasztalataink szerint is kiváló beszerzési forrás a Metra Kft. és a Monardella Bt. Mindkét helyen tanácsadással is segítik a vásárlókat.

Egy kiskerti méretű rendszerhez mindenképpen szükségünk van megfelelő átmérőjű csővezetékre (ebből készül a gerincvezeték), végzárókra, csapokra és csepegtető szalagra, esetleg T-idomokra és szűrőre is. A kerti csaphoz illesztés alkatrészeit is megvásárolhatjuk az említett helyeken.

1

A végzáró elem szétszedve…

2

… és a cső végére szerelve

3

A T-idom, amivel a gerincvezetéket tudjuk elágaztatni

4

Ha ciszternából, illetve esővízzel öntözünk, akkor mindenképpen illesszünk a rendszerbe egy szűrőt, mert különben az apró szennyeződések hamar eltömítik a csepegtető szalagot

5

A csapokat a gerincvezetékre szereljük oly módon, hogy 15 mm átmérőjű fúróval a gerincvezetéket kifúrjuk, a lyukba illesztünk egy gumitömítést (a képen jobbra), majd ebbe a csapot

6

A csepegtető szalag tekercsben…

7

… és a gerincvezetékre szerelt csaphoz rögzítve

 

A csepegtető szalag végét legegyszerűbben úgy zárhatjuk le, hogy többször visszahajtjuk, majd egy levágott, 4-5 cm-es darabot ráhúzva rögzítjük

 

8 A kertünkben összeállított, már működő rendszer

 

Fontos, hogy a csepegtető szalagot a kék csíkokkal felfelé fektessük a földre. A rendszert télire mindenképpen szereljük szét, és lehetőleg száraz helyen tároljuk. A szalag tapasztalatok szerint így 2-3 szezont is kibír, utána cserélni kell, a többi elemek – ha óvatosan bánunk velük – évtizedes időtávlatban is működőképesek maradnak.

Az alkatrészek összeszerelése rendkívül egyszerű és gyors, akár néhány órás kellemes családi program is lehet. Az eredmény pedig nagyon látványos és végtelenül hasznos!

 

– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

 

13 thoughts to “Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket!

 • Peti

  Sziasztok,

  klassz a blog, de ha egy jó tanácsot elfogadtok, akkor a kiemelésre nem aláhúzást használtok, ami mint tudjuk az interneten a linkeket jelenti (többek között pl. a ti oldalsávotokban is), mert ez egy kicsit kényelmetlenné teszi a használatot.

  témához: ha esővízzel öntöztök, akkor milyen nyomás kell ahhoz, hogy a rendszer jól működjön, és ezt milyen módon éritek el? Az esővizet ülepítitek vmilyen módon?

  Válasz
  • kunandras

   Köszönöm a tanácsot! Javítottam a jelzett részeket. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a cikk feltöltésekor ferdével szedett szövegrészeket a WordPress a honlapon aláhúzottként jelzi, ebből adódott a jelzett probléma. Megszüntettem a tipizálást, így már egyértelmű, hogy melyik a link.)

   Válasz a kérdésedre: A csepegtető szalagos rendszer előnye, hogy 0,2-0,3 bar nyomással is működik, vagyis 2-3 méter szintkülönbség is elegendő ahhoz, hogy megfelelő sebességgel és egyenletesen öntözzön.

   Üdv: András

   Válasz
 • Erdős István

  Üdv,

  A telepitési költség mekkora kertre értendően jött ki 20 ezer forintra?

  Tisztelettel
  Erdős István

  Válasz
  • kunandras

   Kedves István!
   100 négyzetméteres a veteményes.
   Az ára azért ennyi, mert én esővízzel öntözök, amit meg kell szűrni. Az összeg negyede a szűrő ára. A többi alkatrészből annyit vettem (csövek, csapok), hogy évekig elég pótlásnak.
   Üdvözlettel: Kun András

   Válasz
 • Takács László

  Eddig még sehol sem olvastam arról, hogy az öntözőrendszer csövei csak 2-3
  szezont bírnak ki. Ezt elég rövid időnek tartom figyelembe véve a költségeket. Persze drágább slagokkal is jártam már így. Talán itt is a tervezett avultatásról lehet szó.

  Köszönettel
  Takács László

  Válasz
 • Pásztor Olivér

  Akinek tartósabb megoldásra lenne szüksége, ne csepegtető szalagot, hanem csepegtető csövet használjon. Ha nem túlzottan vízköves az öntöző víz (kút v. vezetékes) és megfelelően szűrve van, akkor akár 10 évig sincs gond.
  Van még egy trükk: ha a csepegtető cső idomai eltömődnek egy idővel, rakhatunk magába a csőbe csepegtető gombákat is, így a csövet sem kell kidobnunk és lokálisan javítható a probléma.

  Ami a cikkben még nem szerepelt, ha nagy a nyomásunk, nyomáscsökkentőt kell beszerelni!

  üdv,
  Olivér

  Válasz
 • Horváth Maja

  Érdekelne, hogy a Queen Tape oldalt csepegő szagot milyen idomokkal kell szerelni, hogy a csatlakozás tökéletes legyen és ne csorogjon el a sok víz az illesztő idomoknál. Ez a tipus annyiban különbözik a „kék csíkos” csepegtető szalagtól, hogy oldalt van még egy cm széles csík, ami akadálya annak, hogy a 17-es idomot rá lehessen illeszteni. Sajnos vettünk belőle 1000 m-t, a hozzá ajánlott több száz idommal, de nem boldogulunk az összeszereléssel.

  Válasz
  • Premamoya Das

   Továbbítom kérdését a kertészeinknek, hátha ők tudnak válaszolni a kérdésére.

   Válasz
 • Meizner Enikő

  Üdv, érdekelne hogy hol lehet a legjobb feltételekkel a csepegtető rendszer elemeket megvásárolni. KÖszönettel kérem válaszukat. Üdv

  Válasz
  • Premamoya Das

   Érdeklődnék, hogy mit jelent önnek a legjobb feltételek (ár, minőség, szerelhetőség, stb.) kifejezés?

   Válasz
 • Kovács Andrea

  Tisztelt Ökovölgy.hu!

  A függő cserepeimet szeretném öntözni micro csepegtető rendszerrel. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora tartály szükséges és milyen magasan, hogy ellássa ezt a rendszert? A legkisebb tartály méret érdekelne, mert végesek a lehetőségeim a telepítés szempontjából.

  Segítségét köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Kovács Andrea

  Válasz
  • Premamoya Das

   A csepegtetéses öntözést nem hasznűljuk függő cserepekre, ezért ebben sajnos nincsen tapasztalatunk.

   Válasz
 • Andrea

  Tisztelt Öko-Völgy!
  Örömmel olvastam a cikket, most tervezet kiépíteni egy ilyen rendszert. Van egy nagyobb ciszterna a telken, ami erősen lejt, így a csapadék gyűjtő és a veteményes közt a 2-3 méter szintkülönbség megvan, viszont a távolságuk egymástól ca. 40m. Tudnának esetleg tanácsot adni, ez esetben is működhet gravitációs elven a rendszer, nem lesz túl nagy a nyomásesés ezen a távon? Amennyiben működhet, úgy a szűrésen kívül mire érdemes figyelni, illetve a ciszternába elegendő belógatni a szűrővel ellátott csövet, el fog indulni a szintkülönbség miatt a vízáram? Köszönöm szépen előre is a segítíséget! Üdvözlettel: Andrea

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük