Majmok és emberek

Tanmese a jelenlegi pénzügyi válság megértéséhez

Egyszer egy faluban megjelent egy üzletember, és bejelentette, hogy majmokat szeretne vásárolni, darabját 10 dollárért. A falusiak jól tudták, hogy a környéken rengeteg majom él, ezért nagyon megörültek, és elmentek az erdőbe összefogdosni őket. Emberünk majmok százait vásárolta fel, és mindegyikért kifizette az ígért 10 dollárt.
Ahogyan a majmok fogyatkozni kezdtek, és mind nehezebben lehetett csapdába ejteni őket, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az üzletember bejelentette, hogy most már 20 dollárt ad minden egyes majomért. A falusiak újra fellelkesültek, és elmentek majmot fogni. Emiatt csakhamar még inkább megfogyatkoztak, és a falusiak mind gyakrabban tértek haza üres kézzel. Az ember ekkor már 25 dollárra emelte az átvételi árat, de már nagyon nehézzé vált a majomfogás.
Erre a férfi közölte, hogy ezután már 50 dollárt ad értük, de kis időre sürgősen el kell utaznia, s addig a helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat. Miután az üzletember elutazott, a helyettese ezt mondta a falusiaknak: „Nézzétek, itt ez a sok majom a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Most eladom nektek darabját 35 dollárért, és amikor az emberünk visszatér, eladjátok majd neki 50 dollárért.” A falusiak erre összeszedték minden pénzüket, és megvették az összes majmot. Ezután soha többé nem látták sem az üzletembert, sem a képviselőjét, csak a sok majom mászkált a környéken, akárcsak azelőtt.

– A történet folytatása már az ökológiai válság okaira is rávilágít:

Az emberek annak érdekében, hogy meg tudják venni a majmokat, nem csupán a megtakarított pénzüket használták fel, de a falu erdejét is kivágták, és a fát eladták az üzletember képviselőjének. Az így gyűjtött pénzből vették meg a majmokat. Mivel az üzletember csak nem érkezett meg, a családok maradék pénzét a majmok etetésére fordították. Emiatt kis idő elteltével ők is és a majmok is éhezni kezdtek.
Ekkor aztán a majmok egy részét megették, a kialakuló káoszban pedig a megmaradt állatok kiszabadultak. Az elfogyasztott majmoktól súlyos betegségeket kaptak, amelynek következtében a lakosság jó része elpusztult, sokan pedig éhen vesztek, ugyanis az elszabadult majmok erdők híján a kertjeiket, terményeiket pusztították el.
Az üzletember – aki eközben könyvet írt tapasztalatairól – teljesítményéért közgazdasági Nobel-díjat kapott. Helyettese kiosztott néhány zsák bálás ruhát a falu éhhalál szélén lévő gyermekeinek. E tettéért szobrot állítottak neki a falu főterén, valamint egy teret is elneveztek róla New-Yorkban.
Nem sokkal ezután a pórul járt falu szomszédságában lévő egyik falu lakói – amikor az aszályos nyár után nem tudták kifizetni traktorjaik hitel-részleteit – arra jutottak, hogy el kellene adniuk a közeli erdőben élő majmokat. Fel is hívták a híres üzletembert, hogy nem venne-e tőlük is majmot…

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman