Majmok és emberek

Tanmese a jelenlegi pénzügyi válság megértéséhez

Egyszer egy faluban megjelent egy üzletember, és bejelentette, hogy majmokat szeretne vásárolni, darabját 10 dollárért. A falusiak jól tudták, hogy a környéken rengeteg majom él, ezért nagyon megörültek, és elmentek az erdőbe összefogdosni őket. Emberünk majmok százait vásárolta fel, és mindegyikért kifizette az ígért 10 dollárt.
Ahogyan a majmok fogyatkozni kezdtek, és mind nehezebben lehetett csapdába ejteni őket, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az üzletember bejelentette, hogy most már 20 dollárt ad minden egyes majomért. A falusiak újra fellelkesültek, és elmentek majmot fogni. Emiatt csakhamar még inkább megfogyatkoztak, és a falusiak mind gyakrabban tértek haza üres kézzel. Az ember ekkor már 25 dollárra emelte az átvételi árat, de már nagyon nehézzé vált a majomfogás.
Erre a férfi közölte, hogy ezután már 50 dollárt ad értük, de kis időre sürgősen el kell utaznia, s addig a helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat. Miután az üzletember elutazott, a helyettese ezt mondta a falusiaknak: „Nézzétek, itt ez a sok majom a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Most eladom nektek darabját 35 dollárért, és amikor az emberünk visszatér, eladjátok majd neki 50 dollárért.” A falusiak erre összeszedték minden pénzüket, és megvették az összes majmot. Ezután soha többé nem látták sem az üzletembert, sem a képviselőjét, csak a sok majom mászkált a környéken, akárcsak azelőtt.

– A történet folytatása már az ökológiai válság okaira is rávilágít:

Az emberek annak érdekében, hogy meg tudják venni a majmokat, nem csupán a megtakarított pénzüket használták fel, de a falu erdejét is kivágták, és a fát eladták az üzletember képviselőjének. Az így gyűjtött pénzből vették meg a majmokat. Mivel az üzletember csak nem érkezett meg, a családok maradék pénzét a majmok etetésére fordították. Emiatt kis idő elteltével ők is és a majmok is éhezni kezdtek.
Ekkor aztán a majmok egy részét megették, a kialakuló káoszban pedig a megmaradt állatok kiszabadultak. Az elfogyasztott majmoktól súlyos betegségeket kaptak, amelynek következtében a lakosság jó része elpusztult, sokan pedig éhen vesztek, ugyanis az elszabadult majmok erdők híján a kertjeiket, terményeiket pusztították el.
Az üzletember – aki eközben könyvet írt tapasztalatairól – teljesítményéért közgazdasági Nobel-díjat kapott. Helyettese kiosztott néhány zsák bálás ruhát a falu éhhalál szélén lévő gyermekeinek. E tettéért szobrot állítottak neki a falu főterén, valamint egy teret is elneveztek róla New-Yorkban.
Nem sokkal ezután a pórul járt falu szomszédságában lévő egyik falu lakói – amikor az aszályos nyár után nem tudták kifizetni traktorjaik hitel-részleteit – arra jutottak, hogy el kellene adniuk a közeli erdőben élő majmokat. Fel is hívták a híres üzletembert, hogy nem venne-e tőlük is majmot…

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha felismerjük, mi veszélyezteti létünket, és mégis folytatjuk azt a tevékenységet, az valamiféle elmebaj jele. A probléma gyökere a gondolkodásmódunkban, hozzáállásunkban és értékrendünkben van."
Peter Russel, angol pszichológus, filozófus