husatlasz_kiskep„Az a mód, ahogyan a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, radikális újragondolást igényel”- írják a kiadvány ismertetőjében. Egyetértünk!
Noha mi magunk – a végkövetkeztetés szempontjából – a teljes húsevés-mentesség pártján vagyunk, mégis, minden más szempontból örömmel üdvözöljük a kiadvány megjelenését!

A “Húsatlasz. A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében” című kiadvány nemzetközi összefogással született, a magyar nyelvű kiadás gondozója a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A téma különösen aktuális a nagyböjti időszakban, de érdemes hosszútávon is változtatnunk egészségünk és a bolygónk érdekében. A kiadvány szerint a jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan, ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, és a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja.

Mindeközben az óriáscégek egyre nagyobb mértékben tartják ellenőrzésük alatt a világ élelmiszeriparát, a hústermelést és a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatokat, hatalmas nyereséget zsebelnek be. Ideje lenne megfékezni a nagyvállalatok élelmünk feletti hatalmát, hogy csökkenthessük a társadalmunkra és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

A kiadvány figyelmeztet arra is, hogy az EU és az USA között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) az élelmiszerbiztonsági normák lazításához vezethetnek az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Az élelmiszeripari és biotechnológiai óriáscégek szorgalmazzák a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok EU-s korlátozásának feloldását, és alá akarják ásni a fogyasztók tájékoztatását célzó jelölési kötelezettséget is. A tárgyalások farvizén rászabadítanák Európára a hormonkezelt marhahúst és a klórozott csirkét is. Támadást indítanak az EU élelmiszer-biztonsági normáit magalapozó „elővigyázatossági elv” alkalmazása ellen, és még intenzívebbé és globalizáltabbá tennék húsipart.

Forrás:
http://www.mtvsz.hu/megjelent_a_husatlasz_hogyan_teszi_tonkre_bolygonkat_a_tulzott_fogyasztas_es_az_intenziv_hustermeles

A Húsatlasz magyar kiadása innen letölthető:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/meatatlas_web.pdf

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük