Megjelent a “Húsatlasz”

husatlasz_kiskep„Az a mód, ahogyan a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, radikális újragondolást igényel”- írják a kiadvány ismertetőjében. Egyetértünk!
Noha mi magunk – a végkövetkeztetés szempontjából – a teljes húsevés-mentesség pártján vagyunk, mégis, minden más szempontból örömmel üdvözöljük a kiadvány megjelenését!

A “Húsatlasz. A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében” című kiadvány nemzetközi összefogással született, a magyar nyelvű kiadás gondozója a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A téma különösen aktuális a nagyböjti időszakban, de érdemes hosszútávon is változtatnunk egészségünk és a bolygónk érdekében. A kiadvány szerint a jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan, ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, és a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja.

Mindeközben az óriáscégek egyre nagyobb mértékben tartják ellenőrzésük alatt a világ élelmiszeriparát, a hústermelést és a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatokat, hatalmas nyereséget zsebelnek be. Ideje lenne megfékezni a nagyvállalatok élelmünk feletti hatalmát, hogy csökkenthessük a társadalmunkra és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

A kiadvány figyelmeztet arra is, hogy az EU és az USA között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) az élelmiszerbiztonsági normák lazításához vezethetnek az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Az élelmiszeripari és biotechnológiai óriáscégek szorgalmazzák a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok EU-s korlátozásának feloldását, és alá akarják ásni a fogyasztók tájékoztatását célzó jelölési kötelezettséget is. A tárgyalások farvizén rászabadítanák Európára a hormonkezelt marhahúst és a klórozott csirkét is. Támadást indítanak az EU élelmiszer-biztonsági normáit magalapozó „elővigyázatossági elv” alkalmazása ellen, és még intenzívebbé és globalizáltabbá tennék húsipart.

Forrás:
http://www.mtvsz.hu/megjelent_a_husatlasz_hogyan_teszi_tonkre_bolygonkat_a_tulzott_fogyasztas_es_az_intenziv_hustermeles

A Húsatlasz magyar kiadása innen letölthető:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/meatatlas_web.pdf

1 hozzászólás to “Megjelent a “Húsatlasz””

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding