Mi történt a világban az utóbbi hónapokban?

Vida Gábor ökológus, akadémikus előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes hang- és vetített anyaga

Arra a kérdésre, hogy mi történt a világban az utóbbi hónapokban a tömör válasz: általánosságban „business as usual”  (BAU), azaz minden úgy ment tovább mint eddig. A világot megrázó válság ellenére a gazdasági élet irányítói nem ismerik fel a „megtelt Föld” új helyzetet, s továbbra is a gazdasági növekedés visszatérését erőltetik. A jelenlegi globális rendszer a növekedést létszükségletének tekinti, ami viszont egy véges Földön tartósan lehetetlen. A megtelt Föld állapotot jelzi az erőforrások fogyása és a környezet romlása.

Az erőforrások terén különösen aggasztó a fosszilis energiaforrások, közöttük elsősorban a kőolaj kitermelésének stagnálása. Ezzel függ össze magas ára is, ami a válságban lecsökkent kereslet ellenére 70-80 dollár/hordó értéken áll a korábbi 10-20 dollárral szemben. A fogyó készletek egyre nehezebben termelhetők ki, ennek volt következménye idén a Mexikói-öböl olajszennyezési katasztrófája, melynek során 5 millió hordónyi olaj folyt el.

A globális légköri környezetterhelés (főleg szén-dioxid) veszedelmes klímaváltozást indított be. Ezt mutatta be a „Koppenhágai Diagnózis” c. dokumentum, s ezt kellett volna kezelnie a 2009 decemberében mintegy 200 ország magas szintű részvételével megtartott „Klíma Csúcs”-nak. Ehhez az egyes országoknak jelentős CO2 kibocsátás csökkentést kellett volna vállalni a közös ügy érdekében. Egy versengésre berendezkedett világban ez nem sikerülhetett. 2010 nyara – bármennyire is hihetetlen itt számunkra, – az eddig mért legmelegebb nyár (június, július, augusztus) volt.

Környezetünk élhető állapotát eddig az ökológiai rendszerek működése (ecosystem services) biztosította. A 2005-ben közzétett „Millennium Ecosystem Assessment” szerint e rendszerek kétharmadával bajok vannak. 2009 őszén a Nature c. vezető tudományos hetilapban megjelent cikk szerint három megvizsgált területen (biodiverzitás vesztés, klímaváltozás, nitrogén ciklus) az emberiség már túllépte a biztonságos működés határát. Ugyanezt fokozottan jelzi az a tény, hogy 2010-ben az u.n. „túllövési nap”, amikor a számítások szerint a bioszféra ez évi termelési-befogadási kapacitását túllépjük, augusztus 21. lett. 2009-ben ez a nap még szeptember 25. volt.

Az emberiség fenntarthatatlan módon a természeti tőkét éli föl, és a jövő generációira hagyja a szennyezés eltüntetését.
2010-es évet az ENSz a Biodiverzitás Nemzetközi Évének nyilvánította. A biodiverzitás globális csökkenése az egész földi bioszféra romló állapotát jelzi. Egyre több elemzés mutatja, hogy a gazdasági növekedéssel arányosan csökken a biodiverzitás. Az ebből adódó következtetések levonására ez év novemberében Brüsszelben rendez az EU tanácskozást. Súlyosbítja a problémát, hogy az eddigi hatalmas gazdasági növekedéssel nem sikerült a nyomort jelentősen csökkenteni, sőt 2009-ben az éhezők száma az eddigi legmagasabb értéket érte el (több mint egymilliárd emberrel).

A BAU tehát nem megoldás. Globális paradigmaváltás nélkül a katasztrófa elkerülhetetlen. Egy új típusú világgazdaság elméleti kidolgozása már megkezdődött.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf, 2,2 Mbyte )

Letölthető teljes hanganyag itt (1. rész, mp3) és itt (2. rész, mp3)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)