Minden Fülöp-szigeteki diáknak 10 fát kell ültetnie, mielőtt elvégzi az iskolát

A fenntartható fejlődés és a generációkon átívelő felelősségvállalás jegyében egy frissen elfogadott törvény arra kötelezi a Fülöp-szigetek összes diákját a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig, hogy tanulmányai végeztével ültessen el legalább tíz fát az országban.

(kép: earthday.org)

A törvénytervezetet Gary Alejano ellenzéki kongresszusi képviselő nyújtotta be, aki Rodrigo Duterte elnök egyik legkomolyabb kritikusának számít.

A diákok pedig rengeteg fát fognak ültetni: idén 12 millió általános iskolás, 5 millió középiskolás és félmillió egyetemista végzi el a tanulmányait. Ebből az következik, hogy ha mindenki betartja a törvényt, évente 175 millió fával lesznek gazdagabbak a Fülöp-szigeteki erdők. Alejano bízik benne, hogy a későbbiekben is fennmarad a kezdeményezés, ez egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené.

A cserkészek önként ültetnek fát, de nemsokára kötelező lesz. (Fotó: ROMEO GACAD/AFP)

Joguk van az erdőhöz

Alejano szerint azt senki sem vitatja, hogy a mostani fiataloknak joguk van hozzá, hogy ők is élvezhessék a természetet, sőt, valószínűleg nem is ők felelősek az okozott károkért, de ez még nem jelenti azt, hogy ne vehetnék ki a részüket a favédelemből.

A generációk közötti egyenlőséget 1993-ban rögzítették az ország alkotmányában, az ország Legfelső Bírósága által tárgyalt Oposa v. Factoran ügyben pedig a testület kimondta, hogy a fiataloknak is joguk van az erdőkhöz (A gyerekek indítottak eljárást az állam ellen, amiért nem szabályozza szigorúbban a fakitermelést). Sokan látszatintézkedésnek tekintették az ítéletet, de maga a per sikerrel ráirányította a közvélemény figyelmét a problémára. A mostani ültetések még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is meglátszanak majd az országban, hiszen még akkor is félmilliárd fáról van szó egy generáció alatt, ha csak minden tizedik növény ver sikeresen gyökeret.

Az ország kongresszusa május 15-én fogadta el a törvényt, amely hatvan nap múlva lép érvénybe, miután legalább két országos terjesztésű lapban is megjelent.

Világszerte ültetnek

Ázsiában az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordítottak az erdők megóvására: 2017-ben Indiában másfél millióan vettek részt a faültetési világrekord megdöntésében, amikor mindössze tizenkét óra alatt 66 millió csemetét ültettek el. Az akcióval egy másik indiai rekord dőlt meg: 2016-ban mindössze ötvenmillió fáig jutottak. Alejano hangsúlyozta, hogy ezzel nemcsak a filippínó diákok járnak jól, sőt, még nem is csak az ország, hanem az egész világ.

A telepített erdőknek csaknem a fele, 123 millió hektárnyi Ázsiában található, az utóbbi tíz évben Kínában, Indiában és Vietnámban is nagyszabású telepítési programokba kezdtek. Tom Crowther, az ETH Zürich Egyetem klímakutatója szerint egyrészt sokkal több fa él a földön, mint eddig hittük, nagyjából hárombillió; másrészt minél több, a Fülöp-szigetekihez hasonló programra van szükség. További egybillió fa elültetésével ugyanis minden más megoldásnál hatékonyabban szorítanánk vissza a széndioxid mennyiségét a légkörben.

(Forrás: quibit.hu)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
Zöld gondolatok A Zöld gondolatok sorozatunkban szeretnénk közzétenni ismert személyiségek nézeteit a környezettudatosság témájában. Az első idézet legyen Jane Goodall-tól:
"Az amerikai bennszülöttek és a világ más bennszülött népei tudomásul vették, hogy kapcsolatban állnak négylábú, szárnyas és uszonyos testvéreikkel.
Assisi Szent Ferenc szintén testvéreinek tartotta az állatokat: a lehető legnagyobb gyöngédséggel és tisztelettel bánt velük. Sok élőlényt mentett meg a levágásra szánt nyulaktól és bárányoktól kezdve az útra tévedő férgekig."
(Jane Goodall, csimpánzkutató, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány alapítója)
[widget id="text-4"]

Zöld gondolatok