Mivel helyettesíthető a nátronlúg? Válasz olvasónk kérdésére

hamulugEgy korábban megjelent cikkünk kapcsán fontos kérdés érkezett kedves olvasónktól. A téma iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Hosszúné Marku Alexandra (Csandra dévi dászi), zöld háztartást vezető munkatársunk válaszát honlapunkon is közzétesszük.

 

Kérdés: Nagy örömömre szolgált a szappankészítésről, zöld háziszerekről szóló cikkeket olvasni! (A szóban forgó cikk megtekintéséhez Katt ide). Szeretném megkérdezni a szerzőtől, hogy milyen házilag készített lúgot használhatnék nátrium-hidroxid (NaOH) helyett? Gondolva például arra a szituációra amikor nincs vegyszerbolt a közelben…

Válasz:
Valóban, jól felszerelt vegyszerboltot nem mindenütt könnyű találni. Az sem könnyíti meg az ember dolgát, hogy olyan veszélyes anyagot, mint a nátronlúg, postán nem szállítanak ki, személyes átvételhez kötik a vásárlást.

Jelenlegi ismereteim szerint a legkönnyebben elérhető, házilag könnyen készíthető lúg a hamulúg, amit azoknak mindenképpen tanácsos készíteni, akik cserépkályhával, fatüzelésű kályhával vagy esetleg kemencével rendelkeznek.
Valószínűleg a hamulúg nem ismeretlen Ön előtt, de ha mégis, a receptjét megtalálja itt: A hamulúg készítése és használata (Katt ide)

 

10A

A hamulúg azonban más lúgfajtát eredményez, amely egyféle kálilúg. A tisztán kálilúgból főzött szappan folyékony halmazállapotú, nem szilárdul meg (nevezik kenőszappannak is). Ezt azután további hígításnak alávetve lehet különféle háztartásban használható tisztítószereket előállítani: mosogatószerek, folyékony mosószer, folyékony szappan stb.

A hamulúg tehát szappankészítésre is használható, eleink is ebből főzték a szappanjaikat, és azok szilárdak voltak. Vagyis bizonyosan létezik többféle technika, én a mész hozzáadásával készült eljárásról hallottam. Ha úgy dönt, hogy kísérletezik a hamulúgból történő szappanfőzéssel, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla