A közelmúlt-béli (június 15-17.) élőfalu-találkozó kapcsán jártam először Nagyszékelyen, és igazán lenyűgözött! A korábban mintegy ezerötszázas lélekszámú faluba a szokásos kockaházak valahogy nem jutottak el, a legtöbb épület gyönyörű parasztház, felújítva, vagy felújításra várva.

Nagyszékely szerencsés település: a falut elhagyó „őslakosokat” az öko-életmód iránt inspirált fiatalok váltják fel. Különleges, hogy az új betelepülők nem csak az épületek felújítása során őrzik meg a hagyományokat, hanem életmódjukban is követik déd- vagy ükszüleink generációjának kultúráját, elsősorban a környezettudatos szempontokat és az önellátási törekvést illetően.

Az élőfalu-találkozó programjának kiscsoportos műhelymunka részéből engem a kemence témakör érdekelt a legjobban, így jutottam el – kis csapat tagjaként – egy egyedül élő fiatalember otthonába.

Gábor maga építette kemencéit, helyben hozzáférhető anyagokat használva. Van kinti sparherd, kinti kemence (nyári főzéshez-sütéshez, kenyérsütéshez stb.), van egy külön aszalókemence, és a lakótér fűtését is kemencével oldotta meg.

Ősi, kémény nélküli kinti kemence „tevővel” (levehető ajtóval)

A környéken sok az öreg, régi fajtájú gyümölcsfa, amelyeket már egyre kevesebben gondozzák. Gábor újra művelésbe veszi őket, fiatalító metszést végez rajtuk, illetve épp amit igényel a fa.

Az aszalt gyümölcsök mellett fő táplálékát a saját termesztésű gabonanövények, zöldségek, hüvelyesek adják. Meglepő és inspiráló volt látni valakit, aki szinte 100%-osan önellátó életre rendezkedett be. Terményfeleslegét elvből nem teszi pénzzé, de szívesen cserél terményt a helyiekkel, például tejtermékre.

Aszalókemence, szintén kémény nélkül, cserényekkel

Tűzifáját a környék erdeiben gyűjti össze. (Az erdészetek általában engedélyezik a combvastagságnál vékonyabb hullott ágak összeszedését a földről). Mivel egy egészen apró házban él, rendkívül kis mennyiségű tűzifa – ahogy néztem a télre felrakott kupacot – max. 1m3 elegendő számára.

Gáborból sugárzott ennek az egyszerű, önellátó, földközeli életnek a szeretete. Tény, hogy az ő életmódjához minden komfortról le kell mondani, az érem másik oldala azonban – többek között – a kompromisszum nélküli, vitathatatlanul 100%-ban fenntartható, vagyis környezetbarát életmód megvalósítása, és a „természet lágy ölén” eltöltött mindennapok, társadalmi feszültségektől, pénzügyektől mentesen.

Az aszalókemencét napsütés idején felesleges begyújtani.

Úgy gondolom, ez egy „életmód-skála” egyik vége lehet, amelynek a másik végén a fogyasztói, hedonista, felelőtlen életmódot élők vannak. Mi, „környezet pártiak”, legtöbben valahol a kettő között, mindennapos belső harcot fojtatva igyekszünk egyre több kompromisszumtól megszabadulni. A lemondások azonban, tapasztalatom szerint – a komfort feladása mellett – jó érzéssel párosulnak. Ezért tovább keresem a lehetőségeket saját életemben: irány az egyszerűség.

Rév Szilvia

5 thoughts to “Nagyszékely: ökofalu-seregszemle 2011 nyarán

 • Novák Marcsi

  Kedves Szilvia!
  Nagyon tetszett az élménybeszámolód, főként, hogy magam is jártam már Nagyszékelyen egy másik fiatal családnál és a permakultúrás kertjüket tekintettük meg, és minket is lenyűgözött a kert szépsége, és az életük egyszerűsége, nyitottságuk, szeretetük, közös gondolkozásunk, és még sorolhatnám. Kemencét mi is láttunk, de már készen, azt hogy hogyan építik, azt éppen nem láttuk.
  Köszönöm az élményeid leírását!
  Üdvözlettel: Marcsi

  Válasz
 • Kapitány Hilda

  Kedves Rév Szilvia!
  Vasárnap de én is ott voltam a gyerekekkel festettünk, rajzoltunk! Ajánlanám, hogy a Nagyszékely G portál-t látogassa meg, sok hasznos, érdekes dolgot tudhat meg Nagyszékely múltbeli életéről. (Volt olyan időszak, amikor 3200 volt a falu lakosainak száma)
  Üdvözlettel Kapitány Hilda

  Válasz
  • revszilvia

   Köszönöm, tényleg érdekes! Múlt és jelen összeér a nagyszékelyi újjáélesztésnek köszönhetően.
   Én is ajánlom másoknak: nagyszekely.gportal.hu

   Válasz
 • Nyéki Zoltán

  Örülök, hogy láthatom a bátyámat!!

  Válasz
 • RózsaS

  [email protected]
  Kedves Renáta! Kedves Táborszervezők!
  Köszönet a táborért! Küldjetek beszámolót! Mit a tanulság? Még a jó idő is kitartott (szurkoltunk), ha a vihar 3 nappal előbb jön, elmossa a tábort… Szolár főzőládával indultam volna, de megsérültem (porckorong – ne emelj meghajolva!).
  Remélem, nem voltak ejtőernyős ökoturisták, mint Drávafokon és mindenki fegyelmezte magát.
  Ha a vendéglátók belefáradnak, végül nem lesz befogadó. Ki kellene szűrni az ökoszörfölőket! Bejelentkezni csak v a l a m i v e l lehessen! Legyen részvételi feltétel, hogy mindenki hoz valamit, (ami nem gyári, hanem magacsinálta): egy készüléket, egy eljárást, termésfölösleget, vetőmagot, kenyeret, bort, mézet a tábornak; de hozhat zeneművet, stand up-ot vagy egy humoros írást. Így a vendéglátók tehermentesülnek és „csak” szerveznek, helyet adnak. A lista legyen benne a körlevélben (egyeztetés), hetekkel a tábor előtt! Verseny is lehet: díjazni, ki hozta a legjobb dolgot!
  Tehát a vendégek is aktívan részt vesznek a tábor előkészítésében. Leutazó közösségeket is lehet szervezni (telekocsi).

  Az ingyenes Internet tel.száma
  Indexnet 06, 51 310 000
  Login (felhasználónév): [email protected]
  Password (jelszó): index
  RózsaS e-mail címe : [email protected]

  Spektrum TV filmek:
  Élet az emberek után
  A világ legszigorúbb szülői
  Luxuscikkek pokla
  Szélsőséges hőmérsékletek
  Az Armageddon után

  RózsaS, Szelíd Energia Alapítvány

  Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük