nok-es-az-eghajlatA környezetükre vagy az alakjukra jobban ügyelő nők állítólag kevésbé szennyezik a környezetet, mint a férfiak – derült ki „a nőkről, a népességről és az éghajlatról” a héten közzétett ENSZ-jelentésből.

A fejlett ipari országokban a nők gyakran hajlamosak arra, hogy környezetkímélő és újrahasznosítható termékeket vásároljanak – hangsúlyozta az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2008-ban készült kutatására hivatkozva. A témában ugyanakkor igen ritkák a kutatások – jegyezte meg az UNFPA.

Több egyesült állambeli „nem-specifikus” vizsgálat ugyanakkor megerősítette, hogy a nők a férfiaknál szívesebben vásárolnak „zöldtermékeket” – mutat rá a jelentés.

Az ausztráliai Sydneyben 2008-ban elvégzett felmérés szerint a nők és a lányok „jobban odafigyelnek az éghajlatváltozás különböző hatásaira”. Az iparilag fejlett országokban csakúgy, mint a fejlődő államokban a nőknek kevesebb befolyásuk van a légkörre – mutat rá az UNFPA skandináv kutatókra hivatkozva. Ennek fő oka az, hogy a férfiak gyakrabban ülnek gépkocsiba vagy utaznak repülővel, mint a nők. A különbség inkább abból ered, hogy a nőknek és a férfiaknak nincsen „egyenlő hozzáférésük a gazdasági forrásokhoz”, mintsem abból, hogy a nők inkább akarnak a környezet védelméért tenni.

A fejlett országokban a férfiak a nőknél több húst esznek, (amelynek az előállítása igen energiaigényes): Dániában például a férfiak átlagos napi húsadagja 139 gramm, a nőké pedig csak 89 gramm. A nők nem csak súlyukhoz képest fogyasztanak kevesebb húst, de egyes országokban az étrendjükben a zöldségek fontos helyet foglalnak el.

Forrás: Greenfo

Related Articles

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük