Növényalkalmazás a klímaváltozás idején (3.)

Bede-Fazekas Ákos okleveles tájrendező- és kertépítőmérnök, korábbi szakdolgozónk, a Szép Kertek című folyóirat számára írott cikksorozatában a gyakran hangoztatott megelőzés helyett az alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt. A cikksorozat előző részeiben a jegenyefenyőkről, illetve az észak-amerikai ciprusokról esett szó, a mostani írásban pedig az óvilági tölgyekről olvashatnak az érdeklődők.

Magyarországon az erdészek már régen felismerték, hogy a melegebb vidékek erdőgazdálkodás szempontjából jelentős tölgyfajainak migrációja legalább egy nagyságrenddel elmarad a klímaváltozás által megkövetelt sebességtől, így emberi beavatkozás vált szükségessé.

A kertészeti dendrológiában sincs ez másképp: segítenünk kell a szárazságtűrő, melegkedvelő tölgyek beépülését kertkultúránkba. Sajnos napjainkban nincs divatja a tölgyeknek, ám ez az új fajok érkezése után könnyen megváltozhat.

Találunk köztük olyat is, mely honos tölgyeinket hasonló megjelenése miatt könnyen helyettesítheti a jövőben, de akadnak olyan fajok is, melyek érdekes levelükkel (Quercus griffithii, Quercus pontica), örökzöld lombjukkal (Quercus ilex), szép termésükkel (Quercus coccifera), őszi lombszínükkel (Quercus pontica), lassú növésükkel (Quercus coccifera) vagy kis termetükkel (Quercus coccifera, Quercus pontica) újra divatba hozhatják a tölgyek ültetését.

A sűrű, örökzöld lombú Quercus coccifera sövénynek is nyírható
(Fotó: Bede-Fazekas Ákos)

Fényeszöld, gyakran télen is fennmaradó lombjukkal háttérképzőknek alkalmazhatjuk őket, néhányukat, mint például a Quercus coccifera-t, sövénynek is nevelhetjük. Házikerti szoliternek kevés faj javasolható (Quercus pontica), ám parkokban, magányos ültetésben a termetesebb fajok is megmutatják szépségüket (koronaforma, lomb, kéreg). A mediterrán tölgyek általában gyengébb növekedésűek ismert társaiknál, így magánkertekbe is érdemes ültetni őket.

Néhány közülük nehezen viseli teleinket (Quercus suber), e tölgyeket inkább városok belső udvaraira, meleg mikroklímájú helyekre érdemes telepíteni. Parkokba, illetve extenzív külterületre azokat a fajokat javasoljuk, melyek megjelenésükben hasonlítanak honos tölgyeinkre (Quercus canariensis).

Fényeszöld levelével télen is díszít a Quercus ilex. A felvétel januárban készült

(Fotó: Bede-Fazekas Ákos)

A felsorolt növények többsége talajra nem érzékeny, öntözést, sok nyári csapadékot nem igényel. Egyedül hidegtűrésükkel lehet gond, mely ellen célirányos szelektálási kísérletek folynak hazánkban.

A cikk teljes terjedelmében a Szép Kertek kertészeti folyóirat 60. számában olvasható

1 hozzászólás to “Növényalkalmazás a klímaváltozás idején (3.)”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Rombolóan hat az a tévhit, hogy csak a racionálisan felfogható vagy a tudományosan kimutatható tartozik az emberiség állandó ismeretanyagához."
Konrad Lorenz