Óriás evőpálcika 1 percen belül

A letölthető kisfilm egy elképesztő gépezetet mutat be, működés közben. Sohasem láttam még ehhez foghatót. Megrázó, ahogy “óriás evőpálcikákat” gyárt szinte pillanatok alatt egy fából!
Hála a technológiának, tényleg sok kényelemben lehet részünk manapság. Persze nem feledkezhetünk meg az érem másik oldaláról sem…A mező- és erdőgazdasági gépek gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A mi falunkban három családnak vannak dízel alapú mezőgazdasági gépei, amelyekkel hárman annyi földet megművelnek, amennyi a falut hétszáz fős lakosát bőven ellátná élelmiszerrel. (Persze a termény jelenleg nem a helyiekhez jut, de ez egy másik cikk témája lehetne.) A példa arról szól, hogy a hatékony technológia helytelen felhasználásának egyik következménye a falusi munkanélküliség. Itt vannak a földek, de munka nincsen. A falusiak segélyekből, vagy városias munkákból próbálnak pénzhez jutni.

És mi lesz a hatékony erdőgazdasági gépek által kitermelt rengeteg faanyaggal? Egyrészt persze szükség van rájuk, de sajnos látunk sok elszomorító dolgot is. A helyi erdész mesélte, hogy az itteni cserek nagy része egy távoli erőműbe kerül. EU előírás ugyanis a megújuló energiaforrások arányának nemzeti szintű növelése, más kérdés persze, hogy ezt – nemzeti szinten – miért pont ilyen módon (vagy így is) akarjuk teljesíteni? Az erőmű ugyanis elképesztően sok fát emészt fel, ami mindenképpen a természet, az elővilág rovására megy, és meghökkentő módon egyes helyeken akár oda is vezethet, hogy a falu környéki erdők nem tudják ellátni a falut tűzifával, mert mondjuk jobban megéri eladni az erőműnek…

Boldogtalanság, természetrombolás, a nyersolajkincs gátlástalan elpazarlása, erdők helyett fajszegény faültetvények létesítése… ilyen és ehhez hasonló jelenségeket mutat a fejlett technológia érmének másik oldala. Legalábbis sok esetben, amikor a használatuk átgondolatlan, túlzó, kapzsi, rövidtávú pénzügyek által meghatározott, nem rendszerszemléletű, és persze nem számol a nyersanyagok kimerítésével.

Az evőpálcika-asszociációról annyit, hogy a fejlett technológiának köszönhetően Kínában – a Greenpeace China számításai szerint – száz hektár erdőt tarolnak le minden egyes nap. Sőt, még ez sem elég, importra is szorulnak evőpálcikából. Az egyik tartományban emiatt be is tiltották az eldobható, egyszer használatos evőpálcikák forgalmazását. Hogy betartják-e a szabályozást, arról nincsen hírünk.

Ide kattintva a film letölthető (4,2 MB)

Rév Szilvia és Kun András

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.