Óriás evőpálcika 1 percen belül

A letölthető kisfilm egy elképesztő gépezetet mutat be, működés közben. Sohasem láttam még ehhez foghatót. Megrázó, ahogy “óriás evőpálcikákat” gyárt szinte pillanatok alatt egy fából!
Hála a technológiának, tényleg sok kényelemben lehet részünk manapság. Persze nem feledkezhetünk meg az érem másik oldaláról sem…A mező- és erdőgazdasági gépek gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A mi falunkban három családnak vannak dízel alapú mezőgazdasági gépei, amelyekkel hárman annyi földet megművelnek, amennyi a falut hétszáz fős lakosát bőven ellátná élelmiszerrel. (Persze a termény jelenleg nem a helyiekhez jut, de ez egy másik cikk témája lehetne.) A példa arról szól, hogy a hatékony technológia helytelen felhasználásának egyik következménye a falusi munkanélküliség. Itt vannak a földek, de munka nincsen. A falusiak segélyekből, vagy városias munkákból próbálnak pénzhez jutni.

És mi lesz a hatékony erdőgazdasági gépek által kitermelt rengeteg faanyaggal? Egyrészt persze szükség van rájuk, de sajnos látunk sok elszomorító dolgot is. A helyi erdész mesélte, hogy az itteni cserek nagy része egy távoli erőműbe kerül. EU előírás ugyanis a megújuló energiaforrások arányának nemzeti szintű növelése, más kérdés persze, hogy ezt – nemzeti szinten – miért pont ilyen módon (vagy így is) akarjuk teljesíteni? Az erőmű ugyanis elképesztően sok fát emészt fel, ami mindenképpen a természet, az elővilág rovására megy, és meghökkentő módon egyes helyeken akár oda is vezethet, hogy a falu környéki erdők nem tudják ellátni a falut tűzifával, mert mondjuk jobban megéri eladni az erőműnek…

Boldogtalanság, természetrombolás, a nyersolajkincs gátlástalan elpazarlása, erdők helyett fajszegény faültetvények létesítése… ilyen és ehhez hasonló jelenségeket mutat a fejlett technológia érmének másik oldala. Legalábbis sok esetben, amikor a használatuk átgondolatlan, túlzó, kapzsi, rövidtávú pénzügyek által meghatározott, nem rendszerszemléletű, és persze nem számol a nyersanyagok kimerítésével.

Az evőpálcika-asszociációról annyit, hogy a fejlett technológiának köszönhetően Kínában – a Greenpeace China számításai szerint – száz hektár erdőt tarolnak le minden egyes nap. Sőt, még ez sem elég, importra is szorulnak evőpálcikából. Az egyik tartományban emiatt be is tiltották az eldobható, egyszer használatos evőpálcikák forgalmazását. Hogy betartják-e a szabályozást, arról nincsen hírünk.

Ide kattintva a film letölthető (4,2 MB)

Rév Szilvia és Kun András

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész Film a téli zöldségtermesztésről

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)