Tartalmas és személyes kapcsolatokban gazdag volt az Öko-völgy Alapítvány és Krisna-völgy közös szervezésében megvalósított XVI. Téli Élőfalu Találkozó. A szervezett és spontán beszélgetések során új dimenziók nyíltak, és rengeteg tapasztalattal, gondolattal gazdagítottuk egymást.

Feltehetően ahányan jelen voltunk, annyiféle módon írnánk élményeinkről, a hazavitt impulzusokról. Mintegy száz személy vett részt, az ország rengeteg pontjáról. Voltak közöttük tíz-húsz éve klasszikus ökofalu lakók (például Visnyeszéplakról vagy Ópusztaszerről). Voltak olyanok, akik az ökofalu alapítás előszobájában állnak (például Anasztázia tanítása alapján Családi Birtok Települést szervezők), vagy Nyím község mellett megtelepülni készülő közösség, és olyanok is, akik saját településükön (például Velencén) belül szerveznek egy lazább kertközösséget. Nagy öröm volt megismerni a rendkívül sikeres kisberényi közösség alapjellemzőit, működési elveit és sajátosságait. Agostyán is lelkesítően gyarapodott a természetes életmód iránt vonzódó lakosokkal. Bőven volt mondanivalónk egymásnak, az bizonyos…

Megállapítottuk például, hogy az új („zöldmezős”) ökofalu alapítás mellett mennyire fontos lenne az elnéptelenedő falvak újra népesítése. Ha arra nincs is sok módunk, hogy fiatalokat meggyőzzünk a falura költözésről, de pozitív mintákkal és tapasztalataink átadásával sokat segíthetünk azoknak, akik eleve nyitottak a vidéki élet iránt. Meg kell tudnunk mutatni, hogy a városi mélyszegénységgel szemben igenis pozitív alternatíva a falusi egyszerű életmód, a távmunkára képes értelmiségiek számára pedig kifejezetten minőségi élet válhat lehetővé falusi környezetben.

A „le tudnál-e konkrétan írni egy tipikus konfliktus helyzetet” típusú kérdések nyilvánvaló tették: tisztában vagyunk azzal, hogy akár ökofalu, akár egy „szokásos” kisfalusi vagy akár tanyavilágbeli szituáció, az emberi kapcsolatokon és együttműködéseken áll vagy bukik az, hogy gyökeret tudunk-e verni, beválnak-e a vidéki idillről alkotott álmaink.

Köszönjük a résztvevőknek a rendkívül pezsgő szellemi együttlétet! Hamarosan találkozunk a Nyári Élőfalu Találkozón!

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük