A tavaszi virágzás hónapjaiban sétálgatva Krisna-völgyben számos gyógynövénybe botlunk, melyek közül magasan ágaskodik a pongyola pitypang sárgálló virágzata.

Ez a szép kis növény – biztos vagyok benne -, hogy sokunk számára okozott víg perceket gyermekkorunkban. Repítőkészülékes terméseit vidáman fújtuk egymásra, hogy ezer kis pillére esve megcsiklandozza barátaink arcát. Most is, ahogy körbenézek, a szél szárnyán úszkáló fátyolként borítja be a rétet. De nemcsak széppé teszi a környezetünket, hanem virágát leszedve, gyógyító szirupot készíthetünk belőle, amit itt, Krisna-völgyben több háziasszony is el szokott készíteni családtagjaik torokfájásának enyhítésére.

Marku Alexandrát (Candra dévi dászi) kerestem fel, hogy elmesélje olvasóinknak a pitypang szirup receptjét.
Hogyan ismerted meg a szirup elkészítését?
– Maria Treben híres gyógynövényes könyvében olvastam. Azóta már egy magyar szerző, Hemangi devi dási szakácskönyvében is megjelent ez a  recept.

Kérlek, mondd el röviden a szirup receptjét!
– Kell hozzá két nagy maréknyi virág és egy liter hideg víz. A vízbe szórt virágokat lassan főzzük. Amikor éppen elkezd bugyogni a víz, levesszük a tűzről. Tehát nem hagyjuk, hogy felforrjon, nehogy elbomoljanak a benne lévő hasznos anyagok, vitaminok. Egy éjszakán át állni hagyjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük és kézzel jól kinyomkodjuk. Miután ezt megtettük, egy kiló cukrot öntünk bele (először ez ijesztő mennyiségnek tűnhet, de mivel szirupról van szó, szükséges ekkora mennyiség) és fél citrom levét. Több citromot nem ajánlatos belecsavarni, mert akkor túl savanyú lesz tőle.  Mindezek után a fazekat újból tűzre tesszük fedő nélkül és a legkisebb fokozaton melegítjük, ismét vigyázva arra, hogy ne legyen túl forró. Többször levesszük – újra melegítjük, amíg nem éri el a sűrű szirupos állagot.
Arra vigyázzunk, hogy nem áll el túl sokáig, legalábbis itt Krisna-völgyben, hűtőszekrény nélkül.
–   Miként alkalmazzuk?
Elfogyaszthatunk egy evőkanálnyi szirupot naponta többször is, de önthetjük teába is. Ha jó sűrű állagúra sikerült megfőzni, akkor kenhetjük kenyérre is.

Ez csak egy, Krisna-völgy rétjeinek házipatikájából. Érdemes más gyakori gyógynövényeket is megismerni, ugyanis, akár a Kedves Olvasó kertjében is, számos más hasznos gyógynövénnyel találkozunk, melyek  segíthetnek egészségügyi panaszaink enyhítésében, illetve a szervezet egyensúlyának megtartásában, a megelőzésben.

Schiffrich Orsolya

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük