szakdolgozatok-es-kutatasi-temak_1Az elmúlt esztendő során több mint 70 szakdolgozati témát hirdettünk meg. Nagy örömünkre eddig 26 hallgató jelentkezett e témákra, és közülük 21 már megkezdte szakdolgozatának elkészítését.

Első konferenciánkon, 2008. október 8-án indult el hivatalosan az Öko-völgy Program. Akkor hat egyetemmel, főiskolával írtunk alá együttműködési megállapodásokat. E megállapodások három fő része a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot népszerűsítő Ökologika Klubok létrehozása, a gyakorlati félévek közös megszervezése, valamint a szakdolgozati- és kutatási témák közös kidolgozása és lebonyolítása.

Legnagyobb számban a Pécsi Tudományegyetemről érkeznek hozzánk hallgatók, akik Dr. Farkas Judit egyetemi adjunktus vezetésével két alkalommal vettek részt egy-egy hetes terepfelmérő- és adatgyűjtő szemináriumokon.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány témakört, amelyben jelenleg szakdolgozatok készülnek: Az ökofalvak társadalmi fenntarthatósága; Újabb növények meghonosítása az éghajlatváltozás körülményei között; Vízminőség változása a nádgyökérzónás szennyvíztisztítás során; Az ökofalu, mint turisztikai látványosság; A tehén szerepe a faluközösség életében; Párválasztás és családos élet Krisna-völgyben; Oktatás és fenntarthatóság; Közösségi élet és társadalmi fenntarthatóság.

szakdolgozatok-es-kutatasi-temak

2009-ben kész szakdolgozatok születtek a nádgyökérzónás szennyvíztisztító technológiáról, illetve Krisna-völgy ökológiai lábnyomáról, valamint a szárazság- és hőtűrő növények meghonosításáról.

Szakdolgozóink kiváló munkát végeznek, így nem kis nehézséget okozott készülő anyagaik közül négyet kiválasztani a II. konferenciánk előadásainak sorába. Előzetes megítélésünk szerint majd’ minden dolgozat széleskörű megismertetésre lesz érdemes, ezért a következő konferenciákon további hallgatói előadásokat tervezünk. A legkiválóbb munkákat pedig nyomtatásban, füzetsorozat formájában is közreadjuk majd.

A tudományos kutatások terén további előrelépések történtek. Fontos állomást jelentenek azok a kutatási együttműködési szerződések, amelyeket az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetével, valamint két céggel, a Greenmann Kft.-vel és a Klorofill Bt.-vel 2009-ben írtunk alá.
A három említett partner mellett további hat – egyelőre informális – kutatási együttműködésben veszünk részt. A megkezdett vizsgálatok kiterjednek a biogazdálkodás körülményei között folytatott növényvédelem, talajerő-utánpótlás területeire, valamint a visszavethető magvú élelemnövények és a növénytársítások kutatására. Tervezett kutatási programjaink vannak a regenerálódó, természetközeli gyepek és erdők belső dinamikájának, az ökoszisztémák fejlődésének kutatására.

Kun András
tudományos igazgató
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük