Nálunk otthon két cserépkályha látja el a fűtési szolgálatot, és itt, Somogyvámoson a cserépkályhák amúgy is eléggé elterjedtek. Krisna-völgyben például szinte minden házban azzal fűtenek. Ezért nagyot néztem, amikor szomszédasszonyoméknál megpillantottam egy gyönyörűséges téglakályhát. Még sosem láttam hasonlót. Azonnal kikérdeztem a háziasszonyt a téglakályha „rejtelemről”.
–    Idén volt az első teletek az új téglakályhával. Mik a tapasztalataitok?
–    Két kályhával fűtjük ki az 60m2-es lakást. A nagyszoba, konyha és az egyik kisszoba közös légtérben van. A szobát később fogjuk leválasztani. Ez a nagyobbik kályha a nagy helyiséget (egybenyitott szoba – konyha) és a fürdőszobát fűti. Naponta egyszer rakjuk meg fával.  Egy ülőkét is készíttettünk mellé, ami alá be lehet tárolni a fát. Nagyon szeretünk ezen üldögélni, olvasgatni.
–    Tulajdonképpen mit jelent a téglakályha, miben különbözik például a cserépkályhától?
–    Ez a téglakályha régi bontott téglából és samottból készült. A tégla jelentősége az esztétikumon kívül a nagy hőtároló képesség, mellyel felülmúlja a cserépkályhát. A felfűtése így valamivel lassabb, viszont tovább ad meleget. Emiatt akkor működik a legoptimálisabban, ha naponta használjuk. Csupán időszakosan lakott épületben nem lenne gazdaságos.


–    Tényleg nagyon szép lett! Látom, hogy nem szokványos a kialakítása. Honnan szeded ki a hamut, és honnan kap levegőt?
–    Ebben a kályhában egyetlen tűztér található, melynek alja mélyebben helyezkedik el, mit az ajtó. A hamu ide gyűlik össze. Az égéstér alatt van egy bevezetőnyílás, itt jut be a friss levegő, felette samott zárja el a cserépkályhánál megszokott utat, így az égéstérbe valójában kerülő úton: hátulról, a samottba vájt kis lyukakon keresztül jut el a szükséges oxigén. A begyújtásnál egyébként hasznos segítség a kézi fújtató, sokszor mentette meg a befűtést a különböző időjárási viszonyok között.


–    Látom, van egy sütő része is.
–    Igen, ez ökologikus és praktikus megoldás. Szeretem használni. Fűtési szezonban ebben melegítem az ételt, sokszor sütök benne almát, sőt még a téli alma aszalására is alkalmas.
–    Miért esett választásotok a téglakályhára? Mi szól mellette vagy ellene a cserépkályhával összehasonlítva?
–    Kísérletként próbáltuk ki a téglakályhát. Eddig Krisna-völgyben még nem épült ilyen kályha. Szerettük volna összehasonlítani a cserépkályhával, amelyről már sok tapasztalatot gyűjtöttünk. Végül be is vált, örülök, hogy kipróbáltuk. Fontos volt még az esztétikus megjelenés, magunk terveztük a formáját.  A vegyes színű, csiszolt antik téglák meghatározzák a lakás hangulatát.
A téglakályha mellett szeretettel ajánlom a kedves Olvasónak szomszédasszonyom blogját: http://anyatermeszet.wordpress.com/

(Rév Szilvia)

4 thoughts to “Téglakályha: a cserépkályha egyik alternatívája

 • nagy lajos

  Hááát ez gyönyörű és nagyon hasznos s praktikus is! Hogyan vagy kitől lehetne megtudni az építési módját? Megköszönném ha valaki elkűldene egy leírást már ha nem titok.Köszönöm előre is :[email protected]

  Válasz
 • Molnár Gábor

  Sziasztok!

  Kb 1 hónapja döntöttem el, hogy téglakályhát szeretnék építeni. Ezért az internet csoda világához fordultam ötlet szerzésért. Bizony ennél a szép kályhánál meg akadtam, nagyon megtetszett. szeretném elkérni az épitési leírását persze he lehet. Főleg a sütő tér megoldás és a füst járatok rejtelmei érdekelnének. Előre is megköszönöm szíves fáradozásotokat, segítségeteket.

  Köszönettel: Gábor

  Válasz
 • Norbert

  Sziasztok!Keresgeles kozben talaltam ra erre a gyonyoru kalyhara.Csodas!Gratulalok ha nem tul nagy keres,vagy nem titok,meg lehetne kapni a leirast rola?Nagyon szepen koszonom elore is,mar a latvany megé[email protected]

  Válasz
 • Gyula

  Sziasztok!

  Nekem is nagyon tetszik ez a kályha és érdekelne az építési leírása, illetve ha van egy videó.

  Előre is köszönöm

  Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük