Téglakályha: a cserépkályha egyik alternatívája

Nálunk otthon két cserépkályha látja el a fűtési szolgálatot, és itt, Somogyvámoson a cserépkályhák amúgy is eléggé elterjedtek. Krisna-völgyben például szinte minden házban azzal fűtenek. Ezért nagyot néztem, amikor szomszédasszonyoméknál megpillantottam egy gyönyörűséges téglakályhát. Még sosem láttam hasonlót. Azonnal kikérdeztem a háziasszonyt a téglakályha „rejtelemről”.
–    Idén volt az első teletek az új téglakályhával. Mik a tapasztalataitok?
–    Két kályhával fűtjük ki az 60m2-es lakást. A nagyszoba, konyha és az egyik kisszoba közös légtérben van. A szobát később fogjuk leválasztani. Ez a nagyobbik kályha a nagy helyiséget (egybenyitott szoba – konyha) és a fürdőszobát fűti. Naponta egyszer rakjuk meg fával.  Egy ülőkét is készíttettünk mellé, ami alá be lehet tárolni a fát. Nagyon szeretünk ezen üldögélni, olvasgatni.
–    Tulajdonképpen mit jelent a téglakályha, miben különbözik például a cserépkályhától?
–    Ez a téglakályha régi bontott téglából és samottból készült. A tégla jelentősége az esztétikumon kívül a nagy hőtároló képesség, mellyel felülmúlja a cserépkályhát. A felfűtése így valamivel lassabb, viszont tovább ad meleget. Emiatt akkor működik a legoptimálisabban, ha naponta használjuk. Csupán időszakosan lakott épületben nem lenne gazdaságos.


–    Tényleg nagyon szép lett! Látom, hogy nem szokványos a kialakítása. Honnan szeded ki a hamut, és honnan kap levegőt?
–    Ebben a kályhában egyetlen tűztér található, melynek alja mélyebben helyezkedik el, mit az ajtó. A hamu ide gyűlik össze. Az égéstér alatt van egy bevezetőnyílás, itt jut be a friss levegő, felette samott zárja el a cserépkályhánál megszokott utat, így az égéstérbe valójában kerülő úton: hátulról, a samottba vájt kis lyukakon keresztül jut el a szükséges oxigén. A begyújtásnál egyébként hasznos segítség a kézi fújtató, sokszor mentette meg a befűtést a különböző időjárási viszonyok között.


–    Látom, van egy sütő része is.
–    Igen, ez ökologikus és praktikus megoldás. Szeretem használni. Fűtési szezonban ebben melegítem az ételt, sokszor sütök benne almát, sőt még a téli alma aszalására is alkalmas.
–    Miért esett választásotok a téglakályhára? Mi szól mellette vagy ellene a cserépkályhával összehasonlítva?
–    Kísérletként próbáltuk ki a téglakályhát. Eddig Krisna-völgyben még nem épült ilyen kályha. Szerettük volna összehasonlítani a cserépkályhával, amelyről már sok tapasztalatot gyűjtöttünk. Végül be is vált, örülök, hogy kipróbáltuk. Fontos volt még az esztétikus megjelenés, magunk terveztük a formáját.  A vegyes színű, csiszolt antik téglák meghatározzák a lakás hangulatát.
A téglakályha mellett szeretettel ajánlom a kedves Olvasónak szomszédasszonyom blogját: http://anyatermeszet.wordpress.com/

(Rév Szilvia)

4 hozzászólás to “Téglakályha: a cserépkályha egyik alternatívája”

 • nagy lajos:

  Hááát ez gyönyörű és nagyon hasznos s praktikus is! Hogyan vagy kitől lehetne megtudni az építési módját? Megköszönném ha valaki elkűldene egy leírást már ha nem titok.Köszönöm előre is :[email protected]

 • Molnár Gábor:

  Sziasztok!

  Kb 1 hónapja döntöttem el, hogy téglakályhát szeretnék építeni. Ezért az internet csoda világához fordultam ötlet szerzésért. Bizony ennél a szép kályhánál meg akadtam, nagyon megtetszett. szeretném elkérni az épitési leírását persze he lehet. Főleg a sütő tér megoldás és a füst járatok rejtelmei érdekelnének. Előre is megköszönöm szíves fáradozásotokat, segítségeteket.

  Köszönettel: Gábor

 • Norbert:

  Sziasztok!Keresgeles kozben talaltam ra erre a gyonyoru kalyhara.Csodas!Gratulalok ha nem tul nagy keres,vagy nem titok,meg lehetne kapni a leirast rola?Nagyon szepen koszonom elore is,mar a latvany megé[email protected]

 • Gyula:

  Sziasztok!

  Nekem is nagyon tetszik ez a kályha és érdekelne az építési leírása, illetve ha van egy videó.

  Előre is köszönöm

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser