Tehenek és emberek

A napokban publikált tudományos kutatási eredmény szerint a tehéntrágyában található baktériumok, különösen a Mycobacterium vaccae nevű szervezetek, javítják a koncentrációs és tanulási képességet.

A tehéntrágya régóta közismert kiváló hatásai többek között arra vezethetők vissza, hogy a legelő állatok elfogyasztják a kedvező hatású mikroszkopikus élőlényeket, majd a gyomor- és bélrendszerükben valósággal „felszaporítják” azokat. Kutatások szerint a tehéntrágya baktérium-flórája javítja immunrendszerünk állapotát, és alkalmas egyebek mellett az asztma, a rák, a depresszió, pikkelysömör, bőrgyulladás, ekcéma és a tuberkulózis megelőzésére, kezelésére.

Dorothy Matthews és Susan Jenks a Amerikai Mikrobiológiai Társaság ülésén bemutatott új eredménye viszont azt is igazolja, hogy a tehéntrágyában is megtalálható M. vaccae baktérium erőteljesen fokozta a kísérleti egerek tanulási képességét.

A részletek itt olvashatók (angolul)

3 hozzászólás to “Tehenek és emberek”

 • Antal Ferencné:

  Akkor biztos azért mondta a férjem régi tanítója minden buta gyereknek, ha “Ha kevés az eszed fiam, akkor ülj ki a trágyadomb mellé tanulni, hogy okosabb legyél.” Nos ez a bácsi már kb. 15 éve meghalt, illetve hazament. Úgy látszik igaz volt.

 • Benke Beáta:

  Nekem tetszik az ötlet, és akaratlanul is részt veszek a fejlesztésembe.
  Bár okosabb nem lettem azóta sem, hogy fejés közben megkapom az adagomat a tehén szaros farkával. Különösen, ha nagyon igyekeznem kell, és még a számat is eltátom fejés közben.
  Igaz a trágya bejuttatásának pontos mikéntjét az emberi szervezetbe, nem tudtam elolvasni. Ha arra gondol, hogy szájon át, akkor valószínű nem lesz túl népszerű a dolog. Persze lehetne létrehozni szarostehén nyalogató farmokat, vagy a meglévő szolgáltatásokat kibővíteni, pld a sajt mellé jár egy adag trágya is.
  Csak viccnek szántam, pedig ez az életünk.
  Most komolyan érdekel, mi mindenre lehet használni a tehéntrágyát, és pontosan milyen formában.
  Köszönöm a válaszod.
  Bejja

 • revszilvia:

  Kérdezzük meg a tudományos cikk szerzőit a gyakorlatba ültetés mikéntjéről 🙂
  Nekünk inkább azért volt érdekes ez a hír, mert visszaigazolja a több ezer éves Védikus írásokat nyugati tudományos módszerekkel, az Áyurvéda ugyanis használja a tehénpisit és úgy tudjuk, a tehéntrágyát is gyógyításra. Mi magunk eddig azért még nem jutottunk el az Áyurvéda alkalmazásában :-))
  Ha az áyurvéda gyakorlati alkalmazása érdekel valakit, ajánlom ezt a házaspárt: http://www.svl.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese."
Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció - 2020